Haberler

İzmir Şantiyeye Döndü Ama, Emlakçılar Sinek Avlıyor

Ardı ardına başlayan inşaatlar, Hükümet projeleri ve kentsel dönüşüm atağıyla şantiyeye dönen İzmir'deki hareketlilik henüz satışlara yansımadı.2011 yılının son çeyreğinde de İstanbul ve Ankara, İzmir'i 3'e, 4'e katladı.

Ardı ardına başlayan inşaatlar, Hükümet projeleri ve kentsel dönüşüm atağıyla şantiyeye dönen İzmir'deki hareketlilik henüz satışlara yansımadı. 2011 yılının son çeyreğinde de İstanbul ve Ankara, İzmir'i 3'e, 4'e katladı. Emlakçılar umudunu inşaatı süren konutların tapu sürecine bağlarken, müteahhitler 'Arsa bulun' çağrısı yaptı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Türkiye İstatistik Kurumu'na ilettiği rakamlara göre İzmir'in 2011 yılında konut satışları İstanbul ve Ankara'nın çok gerisinde kaldı. 2011'in son 3 ayında İstanbul'da 24 bin 249, Ankara'da 18 bin 756 konut satılırken İzmir'de ise bu rakam 6 bin 542'de kaldı. Böylece İstanbul İzmir'in 4 katı, Ankara ise 3 katı satış rakamlarını yakaladı. Öte yandan İzmir'in 2011 yılının tamamında ulaştığı 22 bin 864 konutluk satışı İstanbul'un son üç aydaki rakamlarına bile ulaşamadı. Satış azlığından sadece emlak sektörü değil, onlarca yan sektöre can suyu taşıyan ve binlerce insanı istihdam eden inşaat sektörü de dertli.

GÜLEROĞLU: İNŞAATLAR BİTİNCE HAREKETLENİR

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni projelerin kat irtifakından kat mülkiyeti aşamasına geçmediğini; yani tapu kayıtlarının önümüzdeki süreçte gerçekleştirileceğini belirtti. İzmir halkının temkinli bir yapıya sahip olduğuna ve konut yatırımı için faizlerin düşmesini beklediğine de işaret eden Güleroğlu, "İnşaatları geçtiğimiz dönemde başlayan yeni projelerin tapularının verilmesiyle özellikle sıfır konutlarda büyük artış bekliyoruz. İstanbul ve Ankara'daki patlamanın da geçmişten devam eden ve biten inşaatların tapu süreçlerinin gerçekleşmesinden kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

VATANDAŞA 'DURGUNLUKTAN YARARLAN' ÇAğrıSI

İzmirlilerin kullandıkları konutları satıp başka yaşam alanlarına yöneldiğine de dikkat çeken Güleroğlu vatandaşa şu tavsiyede bulundu:

"Yeni binalara taşınmak isteyen mülk sahipleri inşaat bitmediği için taşınamıyor. Bu hareketlilik başlayınca ikinci el piyasası da canlanacaktır. Şu anki durgunlukta vatandaş iyi bir pazarlıkla çok iyi bir gayrimenkulü makul fiyatlara alabilir. Önümüzdeki dönemde faizler düşerse, konut fiyatlarında artış da kaçınılmaz olacaktır. Biz bu artışı yüzde 25'ler düzeyinde öngörüyoruz."

'ARSA YOK, PROJE YOK, SATIŞ YOK'

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır ise, "Arsa olmadığı için proje de yok, yatırım da yok" dedi. Var olan projelerin, sirkülasyonu etkilemeyecek düzeydeki rezidans ve iş merkezleri projeleri olduğuna dikkat çeken Nasır, kredi faizlerinin yüksek olması ve kent dışında oturmak istemeyen İzmirlilerin sosyal alışkanlıklarından kaynaklı da satış yapılamadığını savundu. Nasır şöyle konuşdu:

"Sektörde sıkıntı var ama biz umutluyuz. Hükümetin açıkladığı 35 proje ve kentsel dönüşüm atağını umutla bekliyoruz. Bunun yanı sıra İmar Kanunu'ndaki değişiklikler de hayata geçirilmez ve projeler gerçekleşmezse sektör daha da kötüye gider. Şimdi İzmir'deki inşaat sektörü kabuğunu kırmaya çalışıyor. Önümüzün açılması, arsa temin edilmesi gerekiyor."

----KUTU---

Türkiye genelinde artış var

2011 yılı dördüncü döneminde, 118 bin 867 konut satış sonucu el değiştirdi ve Türkiye genelinde bir önceki döneme göre yüzde 16.82 oranında artış gerçekleşti. 2011 yılı dördüncü döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışlarında tüm bölgelerde artış gerçekleşti. En çok artış gösteren bölgeler sırasıyla, yüzde 93.07 oranıyla Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, yüzde 36.70 oranıyla Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, yüzde 36.47 oranıyla Erzurum, Erzincan, Bayburt, yüzde 35.85 oranıyla Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve yüzde 34.14 oranıyla Antalya, Isparta, Burdur bölgelerinde. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mesut Güleroğlu İstanbul İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title