Haberler

İzmir Romano Prodi Avrupa Küreselleşmeden Korkuyor Romano Prodi Avrupa Küreselleşmeden Korkuyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin açılışında konuşan eski İtalya Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, dünyadaki gelişmeleri anlatarak, 'AB ile Türkiye nişanlı gibi evlilik için beklemeliyiz.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin açılışında konuşan eski İtalya Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, dünyadaki gelişmeleri anlatarak, 'AB ile Türkiye nişanlı gibi evlilik için beklemeliyiz. Avrupa küreselleşmekten, göçten, işsizlikten korkuyorö dedi. Öğrencilerin efe fesi taktığı Prodi ayrıca EXPO 2020 için İzmir'e destek konusunda söz verdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin 2012-2013 Akademik Yıl açılışı eski İtalya Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Romano Prodi'nin katıldığı bir tören ile başladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fahri Doktora ünvanı verilen eski İtalya Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Romano Prodi, akademik yılın ilk dersini verdi.

DÜNYADA DENGELER DEĞİŞTİ

Dersi dünyadaki gelişim ve değişimlere ayıran Prof. Dr. Romano Prodi, 20. yüzyılda sanayi ve ekonominin geliştiğini, ABD'nin bu yüzyılın en güçlü ülkesi olduğunu, yüzyılın ilk yarısında ABD'nin dünyanın tek hakimi olacağı görüşünün yaygınlaştığını söyledi. ABD'nin Irak Savaşı ile büyük bir politik hata yaptığını dile getiren Prof. Dr. Prodi, 'ABD bu savaş ile beklentilerin ötesinde büyük bir hata yapmıştır. Bunun sonucu 11 Eylül saldırısı olmuştur, mali açıdan düştüğü sıkıntılar olmuştur, ülkeleri bölmesi olmuştur. O savaş sırasında aralarında sorun olmayan Avrupa ülkeleri arasında bile fikirsel çatışma gözlendiö dedi. ABD'nin yaptığı politik hatalara Asya ülkelerindeki gelişmelerin eklenmesiyle dünyadaki güç dengesinin değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Prodi, 'Asya'da Çin, Ortadoğu'da Türkiye gibi ülkeler gelişmeye başladı. Bu ülkeler önümüzdeki dönemde kendi dünya düzenlerini kurmaya başlayacaklardır. Aynı büyümeyi Afrika'da da beklemekteyiz. Örneğin Endonezya da önümüzdeki dönemin gelişmiş ülkelerinden biri olacaktır. Herkes Çin'deki krizden bahsediyor. Çin krizi yüzde7-8 büyüme oranıyla atlatıyor. Bizim bundan mutlu olmamız lazım çünkü ABD'de nerdeyse yüzde sıfır, benim ülkemde sıfırın bile altında. ABD'nin en büyük sorunu bütçe açığı, Kalifornia'nın borcu Yunanistan'dan az değil, ABD'deki tek fark politik bakımdan güçlü olması. Son zamanlarda dünyanın her yerinde gelir dağılımı çok kötü. Bunu değiştirmek çok zor olacak çünkü vergilendirme önemli bir sorun vergiyi arttıran seçimi kaybedecek. Bir nesil önce bu böyle değildi, dengeli bir dağılım vardı. Bu böyle devam ederse durum nereye gider kimse bilemez diye konuştu. Prodi, Brezilya ve Türkiye'nin dünyanın iki farklı bölgesindeki büyük güçler olduğunu da sözlerine ekledi.

TÜRKİYE İLE NİŞANLI GİBİYİZ

Avrupa'nın endüstri, sanayi bakımından birinci sırada olduğunu ancak dünya politikası üstünde gücü olmadığını ifade eden Prodi, AB'nin üye ülkelerin yapılarında değişiklik yaparak bugüne geldiğini dile getirdi.

AVRUPA KORKUYOR

Avrupa'nın küreselleşmekten korktuğunu anlatan Prodi, 'Çin'in rekabetinden, işsizlikten, korkuyor ve göçten korkuyor. Bütün bu korkulardan dolayı Avrupa'nın değiştiğini görüyoruz. Biz AB ile şimdiye kadar çok büyük bir laboratuvar kurduk. Şimdi bir korkumuz var bu korku Avrupa'yı müzeye dönüştürüyor. Avrupa Birliği bugünlere gelene kadar çok büyük güçlükler atlattı. Ortak bir politika yoksa yavaş yavaş dağılırsınız. Zorluklar da var özellikle uzun vadeli hedeflere baktığımızda herkesin hedeflerinin farklı olduğunu görüyoruz laboratuvar yavaş yavaş zorluklarla karşılaşmaya başladı. Bunun Avrupa dağılma getireceğini düşünmüyorum. Çünkü Avrupa sürekli bir kriz içindedir. Bütün bu sorunlarla başa çıktık ve Avrupa ülkeleri belki de birbirlerinden biraz ayrıldıö dedi.

EXPO'YA DESTEK BENDEN

Prodi konuşmasının başında kendisinden önce konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş'ın EXPO konusunda yaptığı espriye cevap verdi. Konuşması sırasında EXPO'dan bahseden Demirtaş, 'Sayın Prodi EXPO 2015 seçimleri sırasında bizimleydi ancak Milano'yu desteklediö dedi. Bunun üzerine Prodi sahneye çıktıktan sonra 'İzmir'in EXPO yarışında Milano'ya destek verdiğim için sizden özür diliyorum ama bir sonraki maçta size yardım edeceğimö dedi.

DİĞER KONUŞMALAR

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ise konuşmasında dünya üniversitesi olmayı hedeflediklerini dile getirdi. Demirtaş, 'Mütevelli heyet olarak 2012 yılında üniversitemizi her yönden güçlük ve kaliteli bir eğitim kurumu yapma çabamıza devam ederken, büyümeye ve yeni hedeflere doğru yöneltmeye çalışıyoruz. Lisans eğitimimize 2 yeni fakülte ilave ederken, yüksek lisans ve doktora programlarına ağırlık verme kararı aldık. Çünkü, ülkemiz küresel güç olma yolunda istikrarlı biçimde ilerliyor. Bu yolda daha iyi eğitimli işgücüne ihtiyacımız var. Biz de, ülkemiz hedefine katkı olarak lisan eğitimini tamamlamış, hatta bir süre iş yaşamına girmiş kişileri çok çeşitli konularda yüksek lisans ve doktora programları ile vasıflı hale getireceğizö diye konuştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu ise dünyanın küreselleşme ile birbirine yakınlaştığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin halkoyunları ekibi zeybek gösterisi yaptı. Gösterinin ardından ise zeybekler Prodi ve eşi Flavia Franzoni'ye efe başlığı fes taktı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Romano Prodi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title