Haberler

İzmir "kutlu geceyi" cami açılışıyla karşıladı -

Gaziemir ilçesinde, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hayırseverlerin bağışlarıyla yaptırılan Emir Sultan (Seydi Baba) Cami, rahmet peygamberi Hazreti Muhammed'in doğum gününün kutlandığı Mevlid Kandili programı ile ibadete açıldı.

Gaziemir ilçesinde, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hayırseverlerin bağışlarıyla yaptırılan Emir Sultan (Seydi Baba) Cami, rahmet peygamberi Hazreti Muhammed'in doğum gününün kutlandığı Mevlid Kandili programı ile ibadete açıldı.

Gaziemir'deki Yeni Cami'nin yerinde merhum mimar Yavuz Selim Barboros'un çizdiği proje doğrultusunda 3 yıllık bir süreçte yaptırılan Emir Sultan (Seydi Baba) Camisi'nin açılışı, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Balçova Kaymakamı ve Gaziemir Kaymakam Vekili Ahmet Beyoğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Gaziemir Müftüsü Mustafa Temel ile vatandaşların katılımıyla akşam namazı sonrası düzenlenen törenle yapıldı.

Cami imam hatibi Salih Sevinç'in Kur'an-ı Kerim tilaveti okuduğu törende, caminin yapım süreci ve özellikleri hakkında bilgi verildi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz, açılış dolayısıyla yaptığı konuşmada, Mevlit Kandili ve cami açılışı dolayısıyla İzmir'de iki mutluluğu birden yaşadıkları ifade ederek, İslamiyet'in doğuşuyla birlikte camilerin taşıdığı önemi anlattı.

Cami kültürünün, Hazreti Muhammed Mustafa'nın alemlere rahmet peygamberi olarak gönderilmesinin hemen ardından doğduğu ve önemli bir ihtiyacı yerine getirdiğini ifade eden Yılmaz, "İnsanların böyle bir mabede, böyle ortak bir mekana ihtiyacı vardı. Cami, cem eden, birleştiren demek. Cami, hem fiziki olarak bedenlerimizi birleştirir hem de daha önemlisi gönüllerimizi, kalplerimizi, yüreklerimizi birleştirir" dedi.

- "Camiler asli görevini yerine getirmeli"

İzmir Müftüsü Prof. Dr. Muslu da camilerin önemine ve üstelendiği göreve işaret etti.

Camilerin, aslında sadece 5 vakit namaz kılınan yerler olmadığını, bu mekanların toplumun bir araya geldiği, eğitim ve kültürel faaliyetlerin yerine getirildiği mekanlar olduğunu ifade eden Muslu, açılışı yapılan caminin de ibadethane bölümünün yanı sıra kütüphanesi, yayınevi, çeşitli merkezleri ve müftülüğü içinde barındıran yapısıyla camilerin ruhuna uygun bir fonksiyon icra edeceğini dile getirdi.

Muslu, İzmir'de büyük bölümü köy ve beldelerde olmak üzere toplam bin 800 cami bulunduğunu, ancak nüfusun yüzde 90'lık kesiminin şehir merkezinde yaşadığı düşünülürse önemli bir cami ihtiyacının söz konusu olduğunu da belirterek, Gaziemir şehir merkezinde yaptırılan caminin, bu açıdan da önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini söyledi.

- Camide oyun parkı da eğitim birimleri de var

Hayırseverlerin bağışlarıyla yaklaşık 8 milyon lira tutarında yatırımla yaptırılan Emir Sultan (Seydi Baba) Cami, beton temel üzerine, çelik konstrüksiyon iskelet üzerine cam giydirme olarak 2 katlı inşa edilmiş. Zemin katı kadınlar için üst katı ise erkekler için ibadethane olarak düzenlenen cami, toplam 5 bin 560 metrekare kapalı alanda konumlandırılmış çok çeşitli fonksiyonları da bünyesinde barındırıyor.

Gaziemir Müftülüğü hizmet binasının da bulunduğu cami, ayrıca Kur'an kursu, camiye gelen annelerin ihtiyacı düşünülerek küçük yaşta çocukların vakit geçirebileceği oyun parkı, konferans salonu, kütüphane, aile irşat merkezi, hac-umre bürosu, dini yayınlar satış yeri, lojman ve otopark birimlerini de bünyesinde barındırıyor.

- Kandil dolayısıyla mevlit okundu

Caminin yapımına katkı sunanlara plaket verildiği açılışın töreni ve yatsı namazının ardından Mevlid Kandili dolayısıyla özel program düzenlendi.

TRT 1 ve Diyanet TV'den canlı olarak yayınlanan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetleri ile Mevlid-i Şerif'ten bölümler okundu. Programda ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı Tasavvuf Korosunca ilahiler seslendirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Muslu Emir Sultan Gaziemir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title