Haberler

İzmir - Kesk'ten Laik Eğitim ve Yaşam Mitingi

Kesk'ten laik eğitim ve yaşam mitingiKESK'in düzenlediği "Laik eğitim, laik yaşam, güvenceli iş" mitingi İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı.

Kesk'ten laik eğitim ve yaşam mitingi

KESK'in düzenlediği "Laik eğitim, laik yaşam, güvenceli iş" mitingi İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı. KESK Genel Başkanı Ramiz Özgen, "İktidar laik eğitim ve yaşamı hedef tahtasına koymuştur. Laiklik sadece din ve devlet işlerinden ayrılması, devletin farklı mezheplere, dinlere eşit yaklaşımı değil bilimsel eğitim ve demokrasinin ön koşuludur" dedi.

İzmir'de KESK tarafından düzenlenen mitinge KESK'e bağlı sendikalar, HDP, EMEP, Devrimci Parti'in yanı sıra CHP Konak İlçe'den katılım oldu. Halkevleri, Öğrenci kollektifleri ve bazı demokratik sivil toplum örgütleri mitingde yeraldı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan mitinge katılanlar polis aramasından geçerek alana girdi. Polis, arama sırasında uygun bulmadığı bazı pankartlara izin vermedi. Bunun üzerine katılımcılar pankartları yırtıp çöp torbalarına attı. Gündoğdu Meydanı'nda Balkanlılar Halk Dansları Festivali gösterisi olduğu için miting katılımcılar Cumhuriyet Meydanı'nda 30 dakika bekledi. Daha sonra polisin kaldırım kenarlarına koyduğu barikatlar güvenli alan yarattığı Kordon'da yürüyüşe geçti. Yürüyüşte "Laik eğitim-işgüvencesinden vazgeçmeyeceğiz" ve benzeri pankartlar taşındı. Sık sık "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı atıldı. Halkevleri ise "Tayyip kaç kaç, çapulcular geliyor" sloganı attı.

Gündoğdu Meydanı'na girmeden katılımcılar ikinci kez polis aramasınan geçti. Meydan'da CHP milletvekili Musa Çam, Murat Bakan ve CHP İl Başkanı Alattin Yüksel mitinge destek için geldi. Üç CHP'li KESK'lileri selamladıktan sonra meydandan ayrıldı. KESK Genel Başkanı Rahmi Özgen, asgari ücretliler, taşeron çalışanlar, kamu emekçileri, ucuz iş gücü olarak görülen kadın ve çocuk işçiler, kalemini satmayan gazeteciler ve barış için imza veren akademisyenlerin saldırı altında olduğu bir dönem yaşandığını söyledi. Özgen "Ya başkanlık sistemi adı altında koyu bir diktatörlük süreci kurumsallaştıracak ya da demokratikleşmenin yolu açılacak" dedi.

Özgen, binlerce sendika yöneticisi ve üyesine hukuki dayanağı olmayan soruşturmalar açıldığını söyledi. Antaya, Van ve Trabzon'da İzmir'deki gibi miting yapmak istediklerini ancak Valilikler tarafınan yasaklandığını belirten Özgen, bu yasakları protesto etti. KESK'in kapı kulu zihniyetiyle hareket etmemesi, yandaş sendikacılığı reddetmesi, savaşa karşı barış, kutuplaşmaya karşı kardeşliği, tek tipleştirmeye karşı farklılıkların eşit ve özgür yaşamı savunduğu için hedef olduğunu belirten Özgen, "Laik eğitim ve yaşam hedef tahtasına konmuştur. Mezhepçi ayrımcılık, kutuplaştırıcı politikalar yaşamın her alanına sindirilmek isteniyor. Laiklik sadece din ve devlet işlerinin ayrılması, devletin farklı mezhepler, dinlere eşit mesafede olması değildir. Laikilik bilimsel eğitim ve demdkrasinin ön koşuludur. Özellikle eğitim ve laikliği hedef alıyorlar. Türkiye gerçek bir laiklik, eşitilik, özgürlüğe demokratik toplum ve cumuriyetle kavuşabilecektir" dedi.

KESK İzmir Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç, siyasi iktidarın bir taraftan laik eğitim ve laik yaşam karşıtı uygulamalara imza atarken, diğer taraftan çalışanların geçmişte kazanılmış haklarına gözünü diktiğini, kamu emekçilerinin sınırlı olan iş güvencesini ortadan kaldırmak için harekete geçtiğini söyledi. Muhalif, eleştirel en demokratik tepkilerin şiddetle bastırıldığını belirten Kılıç "Anayasa'yı askıya alan, bürokratlara mevzuata uymama çağrısı yapanların aklı, arzuları ve hırsı Türkiye'yi ateşin içine sürüklüyor. Son yıllarda mücadeleci kimlikleriyle bilinen sendikalarımıza yönelik baskı ve yıldırma girişimlerinin son dönemde soruşturma ve sürgün kararlarıyla daha da artmıştır. İktidarın politikalarına itiraz eden herkesin hedef haline getirildiği bu dönemde ülke çapında cadı avı başlatılmıştır. Bizler mücadelemize devam edeceğiz" dedi. Kılıç, kamu emekçileri olarak iktidarın laik eğitim ve laik yaşam karşıtı uygulamarına da baskıcı otoriter düzene de teslim olmayacaklarını söyledi. Miting sanatçıların söylediği türkülerle sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Kılıç Gündoğdu İzmir Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

ali:

kesk dısk ıscı sendıkasımı partımı bellı degıllll

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title