Haberler

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Tekelioğlu: "Türkiye'nin temel problemi eğitim problemidir, bu problemde gerekli mesafe alınmadan Türkiye'yi geleceğe taşıyamayız"

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, Türkiye'nin temel probleminin eğitim olduğunu ifade ederek, "Bu problemde gerekli mesafe alınmadan Türkiye'yi geleceğe taşıyamayız" dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin 2013-2014 akademik yılı açılışı nedeniyle Çiğli'deki yerleşkesinde düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, üniversitenin ismini dünya çapında ünlü bir sosyal bilimciden aldığını belirterek, üniversite mensupları için çalışkan, iyi huylu, görgülü, zarif, ağır başlı, bilimle uğraşan insan olarak bilinen "çelebi" sıfatını kullanmak istediklerini söyledi.

Herkese eşit mesafede durarak farklılıklara saygı duyan, ötekileştirmeyen, geleceğe umutla bakan, çevresiyle bütünlemiş, yaşadığı toplumu kucaklayan bir yönetim anlayışını temel aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Akhan, "Bunun için slogan olarak 'farklı fikirlerin sesi'ni belirledik. Çünkü üniversiteler demokrasi kültürünün yaşandığı, bilimsel insanların yetiştiği, gençlere girişimci nitelik de kazandırıldığı kurumlardır" diye konuştu.

Prof. Dr Akhan, üniversitede kampüs hayatının önemli olduğunu belirterek, Aydınlıkevler ve Çiğli kampüsleri ile iki alanda yerleşke oluşturduklarını, sağlık kampüsü için Bayraklı'da 1 milyon 470 bin metrekarelik alanda projelendirme çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Bu yıl Biyomedikal, Mekatronik, Harita Mühendisliği, Turizm Rehberliği, İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Siyaset ve Kamu Yönetimi, Maliye ve Mali Yönetimi bölümlerinde lisans eğitimine başladıklarını aktaran Prof. Dr. Akhan, ayrıca ilk kez Sağlık Meslek Yüksekokulu'na ağız diş sağlığı, yaşlı bakım, acil ve ilk yardım programlarına öğrenci alımları yaptıklarını ifade etti.

İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu da geçmiş yıllarda üniversitelerin fiziki koşullarına göre değerlendirildiğini belirterek, artık insanlık refahına katkı koymaları, bilimsel gelişmeleri ortaya çıkarmalarıyla ön plana çıktıklarını söyledi. Harputlu, bu durumun üniversitelerin hedeflerine ışık tuttuğunu ifade ederek, günümüzde toplumların değil, kendisini geliştiren fertlerin dünyada söz sahibi olduğunu vurguladı.

-"Temel problem eğitim"

Yeni akademik yılın açılış dersini TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu verdi.

Tekelioğlu, Türkiye'nin temel probleminin eğitim olduğunu kaydederek, bu problemde gerekli mesafe alınmadan Türkiye'yi geleceğe taşımanın mümküm olamayacağını, eğitimdeki problemin nasıl çözüleceğini ünivesitelerce araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye bütçesinden Ar-Ge'ye ve eğitim hizmetlerine ayrılan payın çok önemli olduğuna dikkati çeken Tekelioğlu, şöyle konuştu:

"Üniversiteler üzerine düşeni yapıyor ama diğer kurumlar yapmıyorsa, diğer kurumlar üzerinde Molla Kasım gerekmez mi? Türkiye'de Ar-Ge bütçesi henüz yüzde 1'e ulaşmadı. Bunlar çok düşüktü. Bu sene yüzde 1 mertebesine geliyor. Yüzde 2-3 koysak onu kullanacak kapasitemiz malesef mevcut değil. O bütçeyi artıralım ama bunu kullanacak insan kapasitesini de artırmamız lazım. Biz 2023 gibi tarihlere bazı hedefler koyuyoruz. Tüm bunları yapabilmek için yüksek katma değerli ürünlere ihtiyaç var. Bunun için de üniversitelerin lisans kadar lisanüstü eğitime önem vermesi gerekiyor."

Tekelioğlu, öğrencilere bolca kitap okumaları tavsiyesinde bulundu.

Üniversite senatosunca akademik çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülen akademisyenlerle ve üniversiteye en yüksek puanla yerleşen öğrencilere ödülleri, üniversiteye katkı sağlayanlara da plaketleri verildi.

Törenin ardından "Sıradışı Akademisyenler" adlı fotoğraf sergisi açıldı.

Daha önce katılacağı duyurulan Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise törene katılmadı. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Tekelioğlu Ak Parti Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title