Haberler

İzmir- İstanbul Karayolunda İki Günlük Esaret

İzmir- İstanbul karayolu Balıkesir bölgesinde, iki gündür süren kar esareti, hem olumsuz hava koşullarından hem de karayolları ekiplerinin yetersiz kalmasından dolayı bitmedi. Balıkesir- Akhisar arasındaki Gelenbe kesiminde kardan kapanan 10 kilometrelik yol üzerindeki yaklaşık 300 aracın kurtarılması ardından bu yoldaki karların temizlenmesine başlanacak. Trafik akışının yönlendirildiği Balıkesir- Edremit yolunda da kar nedeniyle meydana gelen kazalardan dolayı trafik yine kilitlendi. Son gelişmeyle, bölgede İzmir ve İstanbul yönündeki tüm alternatif yollar da kapanmış oldu.

Salı gününden itibaren havanın soğumasıyla birlikte Balıkesir bölgesinde yoğun kar yağışı başladı. Karın yağdığı ilk saatlerde, yol üzerinde TIR'ın devrilmesiyle iki şerit tamamen kapandı. Ekipler bu kazaya hızlı müdahale edemedi. Kara hazırlıksız yakalanan karayolları ekipleri yetersiz kalınca yeni yıl öncesine araç sayısının arttığı karayolunda salı günü saat 15.00 sıralarında trafik kilitlendi.

Yolun kapalı olmasına rağmen Balıkesir ve Manisa'dan çıkan araç durdurulmayınca tam bir kör düğüm yaşandı. Karın her geçen saat etkisini arttırmasıyla, Balıkesir ile Akhisar arasındaki Gelenbe kesiminde yüzlerce kamyon, yolcu otobüsü ile özel araçlar mahsur kaldı. Gece boyunca, kurtarılmayı bekleyen vatandaşlara, yollardaki araçların engel olması üzerine karayolları ve yardım ekipleri de ulaşamadı. Yol üzerinde bulunan tali ekiplerinin müdahaleleri de yetersiz kaldı.

Balıkesir ve Manisa valiliklerinin Gelenbe bölgesinde kurdukları ortak kriz masasında alınan karar doğrultusunda, henüz Gelenbe bölgesine girmeyen araçlar karşılıklı olarak Akhisar ile Balıkesir çıkışlarında durduruldu.

ALTERNATİF YOL DA KAPANDI

Geçişlerine izin verilmeyen bu araçların, Edremit- Havran üzerinden İstanbul ve İzmir yönüne gitmeleri için akış sağlandı. Alternatif yol olarak belirlenen Edremit - Havran üzerinden gelen yolda, kara hazırlıksız yakalanan sürücülerin kış lastiklerini ve zincirlerini takmadan kullandıkları araçlarının yolda kaymasıyla trafik burada da kilitlendi. Gidiş ve geliş olan bu yol üzerinde meydana gelen küçük kazalar ve kayan araçlar yüzünden yol kapandı.

300 ARAÇ ALINDI, TERKEDİLEN ARALAR VAR

Karayolları ekiplerinin, her iki yoldaki araç kurtarma ve kar temizleme çalışmalarının halen devam ettiği ancak şu ana kadar bu yolların trafiğe açılamadığı belirtildi.

Bölgedeki AFAD ve karayolları yetkililerinden alınan bilgiye göre ise, Balıkesir ile Aksihar arasındaki Gelenbe bölgesinde, mahsur kalan 300 araç, çekici ve kurtarma ekiplerince bölgeden alındı. Ancak halen bu yol üzerinde, kurtarılmayı bekleyen araçların yanı sıra sürücülerinin terk edip gittiği araçlar bulunuyor. Bu araçların kaldırılma işlemlerinin de tamamlanmasının ardından, yoldaki karların temizlenerek yol ulaşıma açılacak.

Bölgede iki gündür devam eden ve zaman zaman etkisini artıran kar yağışı, yerine karla karışık yağmura bıraktı.

ÇANAKÇI RAMPASINDA TIR'LAR ÇEKİLECEK

Kapanan yollarda ilgili açıklama yapan Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ise, şöyle dedi:

"3.5 kilometrelik bir alanda kardan dolayı kalan yüzlerce aracı kurtardık. Buradaki vatandaşlarımıza gerekli yardımı ulaştırdık. Bu arada aşırı fırtınadan bölgedeki enerji nakil hatları da koptu. Bundan çalışmalar aksadı. Enerjinin kesilmesinin ardından çalışmalar gecikmeli başladı. Şu anda Çanakçı rampalarında onlarca TIR ters yöne girdiği için trafik açılamıyor. Burada da bu TIR'ların kaldırılması için çalışmalar devam ediyor. Yol ondan sonra açılacak ama bu çalışmaların tamamlanıp yolun açılması saatleri alır. Ancak yol şu anda bu TIR'lardan dolayı kapanmış durumda. Mahsur kalan vatandaşımız bulunmuyor, güvenli bölgelerde bekliyorlar."

Yeni yıl tatili için yola çıkan binlerce yolcu ve sürücü araçların, otobüs ve kamyonların içinde veya yol kenarındaki dinlenme tesislerinde kurtarılmayı bekledi. Kurtarma ekipleri, Kızılay, AFAD tarafından dağıtılan kumanyalarla karnını doyurmaya çalışanlar Türkiye'nin en batısında yaşananlara isyan etti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir İstanbul İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title