Haberler

İzmir İş Dünyasında Fetö Soruşturması

TOLGA ALBAY - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantısı bulunan iş adamlarına yönelik soruşturmalar derinlik kazandı. İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Ticaret Borsası (İZTB) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası ile bazı derneklerde örgüt mensubu çalışan ve üyelerin tespiti için tahkikat komisyonları oluşturuldu.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, AA muhabirine, 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talimatı üzerine Oda personeli arasında FETÖ mensubu ya da sempatizanı olup olmadığı yönünde araştırma başlattıklarını belirtti.

Bunun için oluşturulan tahkikat komisyonunun çalışmasına devam ettiğini dile getiren Demirtaş, "Meclisimizde ve üyelerimiz arasında bu örgütle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 131 yıllık odamızda personel ya da üye olarak demokrasiye, parlamenter sisteme, Atatürk ilkelerine karşı kişilerin, FETÖ/PDY mensuplarının yer almalarına izin veremeyiz" dedi.

Kurucusu oldukları İzmir Ekonomi Üniversitesinde de idari ve akademik personelle ilgili incelemelerin tamamlandığına işaret eden Demirtaş, "İşe alış sürecinde çok dikkatli olduğumuz için bu incelemelerimiz sonucunda söz konusu illegal örgütün üyesi veya sempatizanı olan hiçbir sakıncalı isme rastlamadık" diye konuştu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar da personel bazında bir araştırmanın yapıldığını, bu konuda emniyet güçleri ve savcılıkların yürüttüğü çalışmayı desteklediklerini ifade etti.

"Biz ucuz yırtmışız"

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise kurum olarak FETÖ'nün mağdurları arasında yer aldıklarına dikkati çekti.

Borsaya ait Bornova'daki bir arazinin FETÖ ile bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle kapatılan Şifa Üniversitesine 2012 yılında istimlak yoluyla devredildiğini hatırlatan Kestelli, şöyle konuştu:

"Borsaya ait mülkün bir anda elimizden alınıp örgüte ait üniversiteye nasıl geçirildiğine şahit olduk. O dönemde yargının her aşamasında itiraz etmemize rağmen sonucu değiştiremedik. Son itirazımızı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna yapmıştık. Buradan karar beklerken FETÖ/PDY'ye yönelik operasyon kapsamında bu üniversiteye kayyum atandı. Bu arada İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü yetkilileri de dosyayı incelemeye aldı.

Bu süreçte örgüte karşı yürütülen soruşturmaya biz de müdahil olduk. Darbe girişiminin ardından bugün bu olaydan çok ucuz yırttığımızı düşünüyorum. Darbe girişimi başarılı olsaydı şu anda büyük ihtimalle hapisteydik. Aslında neyle mücadele ettiğimizin bugün farkına varıyoruz. FETÖ'nün mağduru olmuş bir kurum olarak bu örgütle bağlantısı bulunan isimlerin iş dünyasından temizlenmesi çalışmalarını hassasiyetle yürütüyoruz."

İlk 500'de yer alan 3 şirkete operasyon

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimi sonrası yürütülen operasyonlar kapsamında örgüte finansal destek sağladıkları iddiasıyla önemli iş adamlarına operasyon düzenlendi.

Operasyonlarda İstanbul Sanayi Odasının ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan Petkim'in Genel Müdürü Sadettin Korkut, Küçükbay Yağ ve Deterjan AŞ Başkanı Ahmet Küçükbay ile Karakaş Atlantis Kuyumculuk AŞ'nin sahibi Kamil Karakaş gözaltına alınmıştı.

FETÖ ile bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle kapatılan Gediz Üniversitesinin kurucu üyeleri arasında yer alan, Kavuklar Şirketler Grubu Başkanı Abdullah Kavuk ile Sipahi Kuyumculuğun ortaklarından Şeref Sipahi de gözaltına alınan isimler arasında yer alıyor.

Farklı sektörlerden toplam 45 iş adamının gözaltına alındığı operasyonlarda hakkında yakalama kararı bulunan Eldem Kuyumculuğu ortağı Mehmet Eldem ise aranıyor.

İzmir'de iş dünyası meslek örgütleri arasında üye sayısı yüksek olan ve Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mustafa Özkara ve İzmir İşadamları Derneği Başkanı Resul Seçilmiş de operasyonlarda gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Eldem İzmir Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title