Haberler

Izmir'in Ilk Camisi Kal'a Cami Ibadete Açılsın"

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) üyeleri İzmir'in ilk camisinin kalıntılarının yer aldığı Kadifekale'de namaz kıldı, caminin en kısa zamanda restore edilerek ibadete açılmasını talep etti.

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) üyeleri İzmir'in ilk camisinin kalıntılarının yer aldığı Kadifekale'de namaz kıldı, caminin en kısa zamanda restore edilerek ibadete açılmasını talep etti.

Kadifekale'de ikindi namazını kıldıktan sonra açıklamada bulunan İSTOK Dönem Başkanı Cüneyd Dayhan, İzmir'in ilk camisi olan ve eski kayıtlarda Yukarı Kal'a Cami olarak geçen Kadifekale Camisi'nde yıllar sonra ilk defa namaz kılmak üzere toplandıklarını belirtti.

Kadifekale'yi Aydınoğlu Mehmet Bey'in 1317 yılında Bizans'tan aldığını kaydeden Dayhan, kalıntıları bulunan caminin de 637 yıllık bir eser olduğunu ifade etti.

Evliya Çelebi'nin anlatımıyla camiyi Ahmed Oğlu İlyas'ın 1378 yılında yaptırdığını belirten Dayhan, bütün belgelere rağmen bazı yetkililerin yapı kalıntısını "kilise, şapel" olarak nitelendirdiğini hatırlattı.

"Cami olarak restore edilsin"

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ise yapının mescit olarak restore edileceğini duyurduğuna işaret eden Dayhan, "Ancak yapılacak işin tanımında kaygı verici bir durum bulunmaktadır. Büyükşehir belediyemiz tarafından restorasyon alanına asılan levhada çalışmanın adı 'Kadifekale Surları İçinde Mevcut Mescid (Şapel), Büyük ve Küçük Sarnıç Yapılarının Restorasyonunun Yapılması' olarak belirtiliyor." dedi.

Mescit ve şapel ifadelerinin bir arada kullanılmış olmasını kaygı verici bulduklarını söyleyen Dayhan, "Zira işin mescit olarak başlayıp, şapel olarak sonuçlanmasında endişe duymaktayız." dedi.

Kafa karıştırıcı ifadelerin düzeltilmesini ve yapının cami olarak restore edilmesini isteyen Dayhan, tarihi yapının mescit değil, cami olduğunu söyledi.

Bütün vakfiye kayıtlarında da yapının cami olarak geçtiğini ifade eden Dayhan, "Yapılacak işin adı doğru konulmalıdır ki doğru sonuca ulaşılsın. Kadifekale Camisi, İzmir'de asırlardan beri süregelen Türk-İslam hakimiyetinin en önemli sembolüdür. Biz İSTOK olarak bu yapının en kısa zamanda cami olarak restore edilip ibadete açılmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Evliya Çelebi İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title