Haberler

İzmir - Gönüllülerden Suriyelilere Sağlık Taraması

Gönüllülerden Suriyelilere sağlık taraması İZMİR'de Halkların Köprüsü Derneği gönüllü doktorları, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Kadifekale ve Basmane semtlerinde, ulaşabildikleri kadar evin kapısına çalarak, bugüne kadar hiç doktor yüzü görmemiş bebek, çocuk ve her yaştan Suriyeliyi sağlık taramasından geçirdi, ücretsiz ilaç dağıttı.

Gönüllülerden Suriyelilere sağlık taraması

İZMİR'de Halkların Köprüsü Derneği gönüllü doktorları, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Kadifekale ve Basmane semtlerinde, ulaşabildikleri kadar evin kapısına çalarak, bugüne kadar hiç doktor yüzü görmemiş bebek, çocuk ve her yaştan Suriyeliyi sağlık taramasından geçirdi, ücretsiz ilaç dağıttı. Bu alan çalışmasında ulaşılabilen ailelere gıda ve giysi yardımında da bulunuldu.

Halkların Köprüsü Derneği gönüllü doktorlarının Basmane ve Kadifekale semtlerinde sağlık taraması yapılan evlerde, son derece olumsuz tablolarla karşılaşıldı. Tuvaleti, banyosu, kapı ve penceresi olmayan, kalabalık mülteci ailelerin yaşadığı evleri bit ve tahtakurusunun sardığı, çocukların uyuz ve üst solunum hastalıklarını yakalandıkları anlaşıldı. Bugüne kadar hiçbir devlet yetkilisinin ve yerel yönetim görevlilerinin kapılarını çalmadığını dile getiren Suriyeli mülteciler, "Biz bu kente tatile, gezmeye gelmedik. Hem kendi hem de çocuklarımızın canlarını kurtarabilmek için savaştan kaçıp geldik. Belki burada ölmüyoruz ama çoğu gece çocuklarımızı aç yatırıyoruz. Çevredeki vicdanlı insanlanın bizlere verdikleri gıda ve yemeklerle ayakta duruyoruz. Üstelik evlerin fiziki koşulları son derece kötü olmasına rağmen kiralar çok yüksek. Kapısız, penceresiz, çatısız evlere sığınmak zorunda kalıyoruz. Isınacak bir cihazımız yok, donuyoruz. Ne olur bizlere battaniye ve ısınacak bir cihaz getirsinler. Bizi birer sığınmacı gibi görebilirler ama unutulmasın ki insanız. Kamplar hem kalabalık hem de şartlar çok iyi değil. Öyle olsa burada değil orada kalırdık. Oraya gitmek istemiyoruz" sözleriyle yaşadıklarını zor durumu anlattı.

Dernek üyesi gönüllü doktor ve hemşirelerle sağlık taramasını gerçekleştiren Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, bir yıldır Suriyelilere sağlık taraması yaptıklarını belirterek, "Bugün 5 gruba ayrılarak doktor ve hemşire arkadaşlarımızla sağlık taramasına çıktık. Girdiğimiz ilk evde 4 çocuk, iki erişkin vardı. Fakat hiçbiri Türkçe bilmiyor, Arapça konuşuyorlar. Bugüne kadar hiçbir hükümet yetkilisi kapılarını çalmamış. Çocukların aşısı yapılmamış, aralarında düşük yapmış kadınlar, şeker hastası olup ilacı bitenler var" dedi.

Prof. Dr. Terzi, sağlık taramasında Suriyelilere reçetelerinin, ilaçlarının AFAD tarafından ücretsiz karşılandığını anlattıklarını, bundan bilgilerinin olmadığını söylediklerini belirterek, "Rahatsızlandıklarında hangi sağlık ocağına, hastaneye başvuracaklarını anlattık. Arapça bastırdığımız broşürlerde faydalanabilecekleri hastanelerin, sağlık ocaklarının ve eczanelerin harita ve adreslerine, haklarını nasıl arayacaklarına yer verdik. Fizik muayene ayaklarına kadar gitmiyorsa, tercüman yoksa, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları imkansız. Onlardan beklenen, hastalandıklarında acil servise başvurmaları. Birinci basamak sağlık hizmeti mutlaka ayaklarına gitmeli. İçlerinde 600 TL kira verenler var. Çöp toplayarak kirayı bile zor karşılıyorlar. Gıda ihtiyaçlarını ise çevredeki komşularının yardımı ile karşılayabiliyorlar. Gıda yardımı gelmediği geceler aç yattıklarını söylüyorlar. Barınma, beslenme koşulları çok kötü. Her türlü hastalığa açıklar. Bizim gibi sivil toplum örgütünün yardımlarıyla bu sorun halledilecek bir şey değil. İl Sağlık Müdürlüğü gezici sağlık ekipleriyle bu insanların ayaklarına gelip, sağlık hizmeti vermeli" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cem Terzi İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title