Haberler

İzmir Expo 2020 İçin Paris'te Görücüye Çıktı

Uluslararası EXPO 2020'ye ev sahipliği yapmak için yarışan İzmir, Paris'teki OECD Uluslararası Sergiler Bürosu'nda sunum yaptı.

Uluslararası EXPO 2020'ye ev sahipliği yapmak için yarışan İzmir, Paris'teki OECD Uluslararası Sergiler Bürosu'nda sunum yaptı.

Bugün Paris'teki OECD Uluslararası Sergiler Bürosu'nda gerçekleşen dört ülke sunumundan biri de Türkiye'ye aitti. Sunum İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın konuşmasıyla başladı. Toprak, İngilizce yaptığı konuşmada, "Size 4 milyon İzmirlinin selamını getirdim. Bizlerin büyük bir rüyası var. Bu rüyanın adı: Herkes için sağlık. Biz, daha sağlıklı bir dünyanın, daha sağlıklı nesillerin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu rüyayı gerçekleştirmek için şehrimizin deneyimini dünyanın geri kalanıyla paylaşmak için sabırsızlanıyoruz" dedi.

Nisan ayında İzmir'de 7 gün süren bir mini EXPO düzenlendiğini söyleyen Vali Toprak, Dünya'nın her kıtasını temsilen 45 farklı ülkeden 650 çocuğu İzmir'e davet ettiklerini belirterek, "İzmir halkı, bizimle beraber genç misafirlerimizi karşıladı. Onları 7 gün boyunca evlerinde misafir etti. Onlara İzmir'i gezdirdi, tanıttı. ve onların sağlık konusuna nasıl baktıklarını anlamaya çalıştı" şeklinde konuştu. Vali Toprak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"EXPO için İzmir'in kent içindeki en değerli yerlerinden biri olan, deniz kenarındaki İnciraltı'nı sergi alanı olarak seçtik. İnciraltı bölgesi, yasayla tanımlanmış toplam 690 hektarlık bir alan. Bu devasa alanın çok büyük bir bölümü, içinde kalıcı SPA merkezlerinin, kaplıcaların, hastanelerin olacağı bir sağlık turizmi alanı olacak. Sergi alanı olarak kullanacağımız 276 hektarlık bölüm ise, EXPO sonrasında Avrupa'nın en büyük kalıcı şehir içi parkına dönüştürülecek. Böylelikle bu alan, EXPO 2020 sonrasında sadece İzmir'e ve Türkiye'ye değil, tüm dünyaya hizmet eden kalıcı bir terapi ve tedavi merkezi olacak. Biz, tarihin altın harflerle hatırlayacağı bir EXPO yaratmanın peşindeyiz."

Vali Toprak'tan sonra söz alan THY Genel Müdürü Temel Kotil ise, "Bildiğiniz gibi Türkiye, coğrafi konumu itibariyle dünyanın tam merkezinde bulunuyor. Bu konumun sağladığı avantajla Türk Hava Yolları, hem Doğu-Batı ekseninde, hem de Kuzey-Güney ekseninde dünyayı birbirine bağlayacak bir vizyonla büyümeye devam ediyor. Türk Hava Yolları bugün, 220 uçaklık filosuyla dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu. Bu gücümüz sayesinde yılda 50 milyon yolcu taşıyoruz. 2020 yılına kadar mevcut filomuza 277 yeni uçak daha katılacak. Böylece günlük yolcu kapasitemiz 300.000 bini, yıllık yolcu kapasitemiz 100 milyonu aşacak" ifadelerini kullandı.

Kotil ayrıca, "İstanbul ve İzmir, Türk Hava Yolları'nın en iki önemli merkezi. Bugün Türkiye'den 3 saatlik uçuşla 78 şehre, 4 saatlik uçuşla 118 şehre, 5 saatlik uçuşla 143 şehre ve 66 ülkeye ulaşmak mümkün. Bu şehirleri sadece 45 dakikalık kısa bir uçuşla EXPO 2020 aday kenti İzmir'e bağlıyoruz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı da tamamen yenileniyor. Yeni yatırımla EXPO 2020'ye hazırlanan havalimanı 25 milyon yolcuya hizmet verebilecek. ve böylelikle İzmir, Akdeniz bölgesinin yeni ticari hub'ı olacak. Öte yandan, İzmir ve çevresi bugün 6 milyona yakın yabancı turist çeken önemli bir destinasyon. İzmir, 2020 yılında 10 milyonu aşkın yabancı turist ağırlıyor olacak. Bu turistlerin önemli bir bölümünü THY olarak biz taşıyacağız" dedi.

"İZMİR BU İHALEYİ KAZANIRSA, DÜNYA SAHNESİNDE SONSUZA DEK İZ BIRAKACAKTIR"

Sunuculuğunu Defne Samyeli'nin gerçekleştirdiği sunumda son olarak kürsüye çıkan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, " Türkiye'nin Avrupa Birliği Bakanı olarak, İzmir'in 2020 dünya EXPO ihalesinde

ülkemi temsil etmekten onur duyuyorum. Ben, 2020'de İzmir'de gerçekleştirilecek olan bir Dünya EXPO'sunun, Türkiye üzerinden uluslararası alanda Avrupa Birliği'nin kuruluş ilkelerini tanıtacağına inanıyorum. İzmir, kim olursanız olun ya da nereden gelirseniz gelin, mutlaka kendiniz için bir şeyler bulabileceğiniz bir şehirdir. Eğer İzmir bu ihaleyi kazanırsa, hepinizi temin ederim ki, İzmir dünya sahnesinde sonsuza dek iz bırakacaktır. Türkiye hükümeti, belediyeleri, sivil toplum örgütleri ve özel sektörüyle İzmir'in yüzde yüz arkasındadır" diye konuştu.

Bağış, "Biz, Türkiye'de 'her şeyin başı sağlık' deriz. Dünyanın ilk hastanesinin kurulduğu ve Hipokrat'ın doğum yeri olan İzmir benzersiz bir EXPO'ya ev sahipliği yapacaktır. İzmir ve Ege bölgesi, eski çağlardan beri sağlık alanında öncülük etmektedirler. Hep birlikte sağlıklı yaşamın kimliğini dünya 2020 EXPO'sunun sloganı haline getirelim. Bu temayla, bu alandaki tarihi mirasımızı dünya halklarına tanıtmayı amaçlıyor; Birleşmiş Milletlerin binyıl hedeflerine katkıda bulunarak, tıbbi teknolojilerdeki gelişmelerle ilgili bilgilerin paylaşılacağı bir platform oluşturmak istiyoruz. Uluslararası çapta organizasyonlara imza atmak Türkiye için bir tutku haline geldi. EXPO 2020 ile bu konudaki çıtayı yükseltmeyi hedefliyoruz. İzmir'de yapılacak bir EXPO demek, binlerce yıllık tarihi mirası olan bir şehirde; Avrupa'nın en genç nüfuslu, dünyanın ise en genç nüfuslu ülkelerinden birinde yapılacak bir EXPO demektir. İzmir'de yapılacak bir EXPO, yurttaşları için daha yüksek hayat şartları sağlamak için benzersiz reformlar gerçekleştiren bir ülkede yapılacak bir EXPO demektir. İzmir, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlamaya alışkındır. İzmir unutulmayacak bir EXPO için en iyi seçenektir" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise sunumun ardından İHA'ya yaptığı açıklamada, "Dört ülke sunum yaptı. Rusya, Dubai, Brezilya ve Türkiye. Tabi her ülke iyi hazırlanmış. Bizim sunumumuz da bize göre mükemmeldi. Tabi burada Tayland'ın çekilmesi ve bugün sunum yapmaması, üzerinde bizim tekrar çalışmamız gereken bir konu. Tayland'ın yaptığı çalışmaların ve Tayland'ı destekleyecek olanların oyunun nereye gideceği konusunda epeyce bir fikir üretmemiz gerekiyor ve yol haritası belirlemememiz gerekiyor" diye konuştu.

Kocaoğlu, "Bana göre sunumumuz mükemmeldi. Burada AB'den sorumlu bakanımız Sayın Egemen Bağış'a ve yeni valimiz Mustafa Toprak'a ve diğer sunumu yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. İzmir olarak inanıyoruz. 2005 yılından beri tecrübemiz var, başaracağımıza inanıyoruz. En güçlü kent olarak görünüyoruz, coğrafya olarak görünüyoruz. Bir aksilik olmazsa, Kasım ayında yapılacak oylamada ipi göğüsleyip Expo 2020'yi İzmir'e getirmek ve İzmir'i dünyanın en önemli merkezlerinden bir tanesi yapmak istiyoruz" dedi. - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Türk Hava Yolları Mustafa Toprak Türkiye Paris Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title