Haberler

Izmir - Eğitim-Sen: Açığa Alınan Rektör'ün Işlemleri Geri Çekilsin

Eğitim-Sen: Açığa alınan Rektör'ün işlemleri geri çekilsinEĞİTİM-SEN, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun'un hakkındaki soruşturmanın selamati açısından YÖK tarafından açığa alınması ve yerine vekaleten Prof. Dr.

Eğitim-Sen: Açığa alınan Rektör'ün işlemleri geri çekilsin

EĞİTİM-SEN, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun'un hakkındaki soruşturmanın selamati açısından YÖK tarafından açığa alınması ve yerine vekaleten Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'nun atanmasının kendilerine göre Ege Üniversitesi'ne "İkinci kez kayyum atanması" anlamına geldiğini açıkladı. Sözkonusu soruşturmanın bir kaç aya varan geçmişi olması gerektiğine dikkat çeken Eğitim-Sen, bu süre zarfında öğrencilere verilen cezalar, öğretim üyeleri hakkındaki ihraçlar dahil tüm işlemlerin geri çekilmesini istedi.

Ege Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun'un açığa alınmasıyla ilgili Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi olan 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Arı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden KHK ile ihraç edilen Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lülüfer Körükmez, 6 yarı dönem okuldan uzaklaştırma cezası alan Emine Akbaba ve ihraç edilen öğretim üyelerinin avukatı Arif Ali Cangı katıldı. Basın açıklamasını okuyan Ahmet Arı, Hoşcoşkun'un açığa alınması ve yerine vekaleten Dedeoğlu'nun atanmasını Ege Üniversitesi'ne "İkinci kez kayyum atanması" olarak değerlendirdiklerini söyledi. Hoşcoşkun'un 12 Temmuz 2016'da rektörlük seçimlerinde dördüncü olmasına karşın Rektör atandığını, rektör yardımcılığı, daire başkanlıkları gibi üst yönetim kademelerine üniversite dışından atamalar gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Rektörün Ege Üniversitesi'nde baskı ortamını sürdürdüğünü belirten Arı, şöyle konuştu:

"Barışı savunan akademisyenlerin üniversiteden atılmasına önayak oldu. Öğrencileri hukuksuz soruşturmalar açtı. Toplamda 50'dan fazla öğrenciye 3 yıla varan uzaklaştırma cezaları verdirdi. Bu eğitim hakkının öğrencinin elinden alınmasıdır. Şimdi demokratik yollarla gelmemiş olan bir Rektörü Ege Üniversitesi'nin gerçek sahiplerinin, emekçilerin ve öğrencilerin ne kadar sahipleneceğini göreceğiz. Emekçilerin sesine kulaklarını tıkayan, öğrencilerini duymayan, görmeyen, sendika olarak randevu taleplerimizi yanıtsız bırakan Rektör'ün bizim gözümüzde meşruluğu yoktur"dedi.

Hoşcoşkun hakkında ne zaman ve hangi konularda soruşturma başlatıldığının ilgili makamlarca derhal kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirten Arı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Açığa alma ile sonuçlanan bir soruşturmanın birkaç aya varan bir geçmişi olmalıdır. Bu süre zarfında üniversite bileşenlerinin hak kayıpları ile sonuçlanan tüm idari işlemler ve tasarruflar da ivedilikle geri çekilmeli ve soruşturma konusu yapılmalıdır. Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun'un açığa alınması bir kez daha KHK ile yapılan ihraçlardaki hukuksuzluğu gündeme getirmiştir. Tıpkı, Hoşcoşkun'un göreve geldiğinden beri imza attığı öğrenci soruşturmalarına verilen cezalar, dışarıdan yapılan atamalarda olduğu gibi. İhraç edilen arkadaşlarımız derhal geri alınmalıdır. Emekçilere ve öğrencilere açılan soruşturmalar derhal kapatılmalı, verilen cezalar geri alınmalıdır."

Arı, Eğitim-Sen olarak rektör açığa alındığı için hızla rektör seçimlerinin yapılmasını, mevcut rektör yardımcılarının da kadrolarının bulunduğu üniversitelere geri gönderilmesini istediklerini söyledi. Avukat Cangı, ihraç edilen öğretim üyelerinin hukuk mücadelesinin sürdüğünü gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. Öğrenci Emine Akbaba, demokratik tepkileri nedeniyle kendilerine okuldan uzaklaştırma cezaları verildiğini belirtti. İhraç edilen öğretim üyesi Körükmez de Rektör Hoşcoşkun dönemindeki tüm kararların gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Cüneyt Hoşcoşkun Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title