Haberler

İzmir'e Yakışan Protokol

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamuya zarar vererek suça karışmış kişilerin, bu zararı “kamu hizmetinde çalışarak” telafi edebilecekleri bir protokole imza koydu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamuya zarar vererek suça karışmış kişilerin, bu zararı "kamu hizmetinde çalışarak" telafi edebilecekleri bir protokole imza koydu. Kentteki yeşil alanlarda görev alacak yükümlülerin her 4 saatlik çalışması, "cezalarından 1 günlük indirim" sağlayacak.

Suça karışmış kişilerin sosyal yaşamda takibini sağlayan "denetimli serbestlik" uygulamaları Türkiye'de her geçen yıl artıyor. Uygulamayla suçluların topluma kazandırılması amaçlanıyor. 2014 yılı ilk 8 ayında müze, kütüphane, okul, adliye binaları, cami, park ve bahçelerde 1556 yükümlünün kamu yararına çalıştığı İzmir'de, bu sayının artmasını sağlayacak önemli bir işbirliği daha hayata geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğundaki açık yeşil alanlarda mahkemelerce haklarında "kamu yararına çalışma cezası" verilen yükümlülerin çalışmasını sağlayacak önemli bir protokol imzalandı. İzmir Adliyesi'nde gerçekleştirilen protokol ile birlikte İzmir'de 2015 yılı sonuna kadar kamu yararına çalışma yükümlüğünden yaklaşık 8 bin kişinin faydalanacağını belirten İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, "Denetimli serbestlik tedbirine hükmedilmiş olan yükümlüler, bu protokolle artık belediye nezdinde de çalışabilecek. Denetimli serbestlik uygulaması ile hedef, yükümlüleri cezaevine koymak yerine kamuya verdikleri zararı yine kamu hizmetinde çalışarak yerine getirmesi. Yükümlülerin sosyalleşmesi, çalışma alışkanlığı ve disiplini elde etmesi ve kamu ihtiyacının karşılanması da amaçlanıyor. Bu anlamda protokolün hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. Protokolün hem kurumlara hem de yükümlü personele yararlı olacağına inandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise "Yükümlülerin hayata döndürülmesi, bir anlamda meslek sahibi olması açısından bu uygulananın önemli olduğunu düşünüyorum. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte uyum içinde çalışarak, gerekli denetimleri yaparak vatandaşlarımızın yararına olacak şekilde elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Adalet Bakanlığı İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında "Kamu Yararına Çalıştırma İşbirliği Protokolü" kapsamındaki yükümlüler, kamu yararı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ücretsiz çalıştırılacak. Çalışacak tüm yükümlü personel 18 yaşını doldurmuş ve 50 yaşından büyük olmayacak. Çalışmaya engel tedavi gerektirecek hastalıkları ve raporları olmayacak. Çalışma saatleri kurum ve belediye ortak kararı ile belirlenecek. Bir yıl geçerli olacak protokol, her iki kurumun olumlu görüşü doğrultusunda otomatik olarak bir yıl uzatılacak. Yükümlülerin Büyükşehir Belediyesi yeşil alanlarındaki her 4 saatlik çalışması, "cezalarından 1 günlük indirim" sağlayacak.

Denetimli Serbestlik, "Hapis ile tecrit modeline alternatif daha çağdaş ve ülke ekonomisine ekonomik ve sosyal yararı olan, suça sürüklenen çocuklar ve şüpheli, sanık, tanık, mağdur ve hakkında tedbir bulunan çocuk ve yetişkinlerin topluma kazandırılmaları için yapılan çalışmaların bütünü" olarak tanımlanıyor. İlk olarak İngiltere'de başlayan denetimli serbestlik hizmetleri kiliseler tarafından yürütüldü. 1907 yılında yasal sorumluluklar yüklenerek, denetimli serbestliğin modern servisleri kuruldu ve gönüllülük esasıyla çalışmalarına başlandı. Böylece mahkemelere suç işleyen kişileri denetim altında serbest bırakma imkanı verildi. Kurulan denetimli serbestlik ofislerinde yer alan kişilerin görevleri de, bu kişilere destek olmak, öğüt vermek ve yardım etmek şeklinde düzenlendi. Sistem Türkiye'de ise 2006 yılında uygulanmaya başlandı. İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde halen 16 bin 146 kişinin infaz, denetim ve iyileştirme çalışmaları yürütülüyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Başsavcılığı Aziz Kocaoğlu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title