Haberler

İzmir'deki Operasyonlar Terör Örgütlerine Göz Açtırmadı

GÜLCAN KAPLAN - İzmir'de son 2,5 yılda bombalı eylem hazırlığında olan, silahlı eylem yapan ya da Türkiye Cumhuriyeti Devletini ele geçirmek amacıyla soruşturmalarda kumpas kuran terör örgütü mensuplarına yönelik 75 operasyon gerçekleştirildi, gözaltına alınan 554 zanlıdan 138'i tutuklandı.

ÖMER SÜT - GÜLCAN KAPLAN - İzmir'de son 2,5 yılda bombalı eylem hazırlığında olan, silahlı eylem yapan ya da Türkiye Cumhuriyeti Devletini ele geçirmek amacıyla soruşturmalarda kumpas kuran terör örgütü mensuplarına yönelik 75 operasyon gerçekleştirildi, gözaltına alınan 554 zanlıdan 138'i tutuklandı.

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından yürütülen, terör örgütleri FETÖ/PDY, PKK, DAEŞ, DHKP-C, MKP, DEV-GENÇ ve MLKP'ye yönelik operasyonlar, özellikle son 2,5 yılda önemli ivme kazandı.

"Askeri casuslukta kumpas", "emniyet müdürlerine kumpas", "usulsüz dinlemeler", "İzmir Adliyesindeki FETÖ/PDY soruşturması", "PKK'nın İzmir'deki bombalı eylem hazırlığındaki timi", "MLKP'lilerin güvenlik güçlerine yönelik saldırıları" gibi gündem oluşturan 75 operasyonda 554 kişi gözaltına alındı, bunlardan 138'i cezaevine konuldu.

FETÖ/PDY operasyonları

Bu dönemde yürütülen 14 soruşturmada 210 kişinin gözaltına alındığı, 62 şüphelinin tutuklandığı FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonlar dikkati çekti.

İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar maili üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkililerin yargılandığı "Askeri Casusluk" davasının soruşturma safhasında, sorus¸turma belgelerinin FETO¨/PDY mensupları tarafından yasa dışı yollardan elde edildiği, çeşitli usulsüzlüklerle sahte delil üretildiği ve suc¸ oluşturan eylemlerin TU¨BI·TAK, TI·B, TSK, emniyet, yargı ve kurumların teftis¸ kurulları gibi digˆer kurumlara yerles¸tirilmis¸ o¨rgu¨t mensuplarınca du¨zenlenen raporlarla mes¸rulas¸tırılmasının sagˆlandıgˆı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 67 kişi gözaltına alındı, bunlardan 27'si tutuklandı.

Savcı Bato'nun hazırladığı ve FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı bin 13 sayfalık iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. 68 sanıklı dava, 21 Haziran'da görülmeye başlanacak.

İzmir'de 2009-2013 yıllarında gerçeğe aykırı belgelerle Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, rektörler, akademisyenler, üst düzey emniyet mensupları ve gazetecilerin dinlenildiğinin tespit edilmesi üzerine başlatılan operasyonda 24 kişi gözaltına alındı. İddianamede 9 suçlamanın yöneltildiği 32 sanık hakkında 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

İzmir'de "adliyede kadrolaşma ve fişleme" ile "bazı bilgilerin FETÖ/PDY'ye aktarılması" iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda 11 kişi gözaltına alındı, bunlardan 3'ü tutuklandı.

Soruşturmaya ilişkin iddianamede zanlıların, savcı, hakimler ve adliye personeli hakında "FETÖ ile bağlantılarına göre" fişleme yaptıkları, örgüte yönelik soruşturmalarla ilgili bilgileri de UYAP sistemi üzerinden temin ederek örgüte aktardıkları, adliyeye personel alımlarında mülakatları etkileyerek FETÖ üyelerinin önünü açmak için yüksek puan alan diğer adayları "FETÖ üyesi" olarak fişledikleri ve adliyede kadrolaşma sağladıkları öne sürülüyor.

"Askeri casusluk davasında kumpas soruşturması"

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile halen İzmir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Celal Uzunkaya hakkındaki "suç örgütüne yardım soruşturması"nda kumpas yapıldığı iddiaları doğrultusunda gerçekleştirilen operasyonda 12 kişi gözaltına alındı, şüphelilerden 6'sı tutuklandı. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 10 kişinin de "askeri casusluk davasında kumpas soruşturması" kapsamında cezaevinde oldukları tespit edildi.

"SGK'ya ait Buca'daki arazinin FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu öne sürülen Şifa Üniversitesine düşük rayiç bedelle satıldığı ve haksız kazanç elde edildiği" iddiaları üzerine başlatılan operasyonda 8 kişi gözaltına alındı, zanlılardan 5'i tutuklandı. İtirazlar sonucu, tutuklular arasındaki eski SGK İzmir İl Müdürü Engin Bilgili, kontrol işletmeni Necdet Özkan ve Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş tahliye edildi.

FETÖ/PDY'ye yönelik hafta başında gerçekleştirilen operasyonda örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu öne sürülen, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında olduğu 32 kişi gözaltına alındı.

Güvenlik güçlerinin bazı adreslerde yaptığı aramalarda FETÖ/PDY'nin terör örgütü PKK ile bağlantısını ortaya koyan belgelere ulaşıldığı iddia edildi. Ayrıca, örgüt yöneticilerinin himmet paralarıyla yurt dışına turlar düzenlediği öne sürüldü.

PKK'ya yönelik operasyonlar

Başsavcı Vekili Okan Bato'nun, bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik yürüttüğü soruşturmalar kapsamında 42 operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlarda gözaltına alınan 261 zanlıdan 67'si tutuklandı.

PKK'ya yönelik operasyonlarda, örgüt tarafından eylem amacıyla İzmir'e gönderilen 2 kişinin de aralarında bulunduğu 4 şüpheli, otomobildeki 2 ruhsatsız silah, 3 el bombası ve patlayıcı düzenekle yakalandı. Bunun üzerine İzmir, İstanbul, Batman, Aydın, Mardin ve Manisa'yı kapsayan operasyonda 17 kişi daha gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden 9'u tutuklandı.

Zanlıların ifadeleri üzerine bir evin bahçesine gömülü haldeki 15 kilogram TNT patlayıcı, 6 fünye, 2 uzaktan kumandalı anahtar sitemi ve cep telefonuna bağlı ateşleyici sistem ele geçirildi.

Soma'da askeri aracın geçişi sırasındaki bombalı saldırıyı gerçekleştirdikleri belirlenen zanlılar arasındaki Sami Ö'nün, 29 Şubat'ta Mardin'in Kızıltepe ilçesinde güvenlik güçlerince bulunan bomba yüklü araç ile kentteki 3 el yapımı patlayıcıda parmak izlerine rastlandığı öğrenildi.

MLKP operasyonları

Terör örgütü MLKP'ye yönelik Buca ilçesindeki operasyonda bombalı saldırı için İzmir'e geldikleri tespit edilen MLKP-FESK üyesi biri kadın 3 terörist, tahrip gücü yüksek patlayıcı ve bomba yapımında kullanılan malzemelerle yakalandı.

Terör örgütü mensuplarının, Kobani'deki (Ayn el Arap) YPG kamplarında bir süre kaldığı, silahlı ve bombalı eylem konusunda özel eğitim almalarının ardından İzmir'e geldikleri belirtildi. 3 zanlı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Ayrıca, MLKP'ye yönelik 4 operasyonda 25 kişi gözaltına alındı, MKP, DHKP-C, DEV-GENÇ ve DAEŞ'e yönelik 14 operasyonda da 44 kişi yakalandı. Şüphelilerden 6'sı tutuklandı.

Kaynak: AA / Güncel

İzmir Buca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title