Haberler

İzmir'de Yeşil Seferberliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'ın 10 katı büyüklüğündeki bir alana 582 bin ağaç dikecek. Yeşil seferberliğini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca'dan başlattı.

Başkanı Kocaoğlu "Mücadeleye devam edeceğiz, İzmirli'nin malını AVM'lere, ranta kapalı tutacağız." dedi.

Kentin daha yeşil bir dokuya kavuşması için başta İnciraltı ve Sasalı olmak üzere kentin farklı noktalarında kent ormanları oluşturan, Kadifekale'de ağaçlandırma çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Evka -1'de yeni bir kent ormanı daha oluşturuyor. 100 bin metrekarelik alanda 10 farklı türde 2 bin ağaç ve 4 bin çalı dikimi çalışmalarına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katıldığı törenle start verildi. Törene Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, TEMA ve Ege Orman Vakfı temsilcileri ile meclis üyeleri, belediye bürokratları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Kentlerdeki yeşil alan miktarını çoğaltmanın önemine değinen Büyükşehir Beledi Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Yeşille, ağaçlandırmayla hem gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir kent bırakırız hem de erozyonu önleriz. Bu yüzden ağaç seferberliği yapmamız lazım. Göreve geldiğimizden bugüne kadar Kadifekale'de, Kültürpark alanı büyüklüğünde bir alan kazandırdık. İnciraltı'na Kültürpark'ın 3 katı büyüklüğünde bir kent ormanı oluşturduk" dedi. Göreve geldiği günden bu yana İzmir'deki yeşil alan miktarını 2 katına çıkardıklarını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yeşil alan miktarını 14 milyon metrekareye çıkardık. Şu anda metropol ilçeler dahil 35 milyon metrekarelik yeşil alanımız bulunuyor. Kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 12.68 metrekareye ulaştı. Ama bunlar yeterli değil, hızlı bir şekilde bu çalışmaları artıracağız" dedi.

İzmir'deki "Yeşil seferberliği"nin sürdürüleceğini ve 2 yıl içinde 11 ağaçlandırma alanına 582 bin ağaç daha dikileceğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, Kadifekale ve Buca Evka -1'in yanı sıra Menemen - Hıdırtepe ve Asarlık, Uzundere TOKİ, Bornova Evka-4, Çiğli Evka-2, Bayraklı Örnekköy ve Doğançay, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı ile İZSU Tahtalı Havzası'nda yeni kent ormanları oluşturacaklarının bilgisini verdi.

RANTA HAYIR

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ranta, İzmir'in mallarının satılmasına karşı olduklarını ve bunu her platformda vurguladıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Son dönemde kamu mallarımız hızlı bir şekilde satılmaya çalışılıyor. Mavişehir planları durduruldu. Alsancak'a yapılması planlanan AVM, yasal girişimlerle durduruldu. Bornova'daki Karayolları Arazisi planı durduruldu. Mücadeleye devam edeceğiz. Kamu malını, İzmirli'nin malını AVM'lere, ranta kapalı tutacağız. Bir kentin yeşil alanı, meydanı, ormanı ne kadar fazlaysa, insanlar orada buluşup dertleşip tanışıyorsa, kent o kadar ileri gider, sorunlarını çözmüş olur" diye konuştu.

Törende konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ise "Yeşil alanların koruması ve elden çıkartılmaması en büyük temennimiz ve böyle olacağını umut ediyoruz" dedi.

11 KENT ORMANI DAHA GELİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Evka 1 ve ağaçlandırma çalışmaları süren Kadifekale bölgesinin dışında, 2004 ve 2015 yılları arasında Menemen Hıdırtepe ve Asarlık, Uzundere TOKİ, Çiğli Evka-2, Bayraklı Örnekköy ve Doğançay, Bornova Evka-4, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı ve Tahtalı Havzası'nda yeni kent ormanları oluşturacak. 11 bölgedeki toplam 4 milyon 381 bin metrekarelik yani Kültürpark'ın 10 katı büyüklüğündeki bir alana toplam 582 bin ağaç dikilecek. Menemen Hıdırtepe'de dikime hazır hale getirilen 25 bin metrekarelik alana bin ağaç, Uzundere TOKİ bölgesinde 16 bin metrekarelik alana 650 ağaç, Menemen Asarlık'taki 55 bin metrekarelik alana bin 250 adet ağaç, Çiğli Evka -2'deki 110 bin metrekarelik alana iki bin 500 adet ağaç, Bayraklı Örnekköy'deki 63 bin metrekarelik alana bin 750 adet ağaç, Bornova Evka - 4'deki 110 bin metrekarelik alana iki bin ağaç, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı Rehabilitasyon Projesi kapsamındaki 900 bin metrekarelik ağaçlandırma alanına 250 bin adet ağaç, İZSU Tahtalı Havzası'ndaki 1 milyon 900 bin metrekarelik alana 287 bin ağaç ve Bayraklı Doğançay'daki 682 bin metrekarelik alana ise 14 bin ağaç dikilmesi planlandı. Kadifakale'de 420 bin metrekarelik alanda 20 bin ağaç dikimi ise devam ediyor.

IHLAMUR DA VAR, ERGUVAN DA

Buca Evka -1'deki 100 bin metrekarelik alana ise çınar, tesbih, mavi servi, erguvan, gravilla, yeşil ligsutrum, sofora, pembe çiçekli akasya, fıstık çamı ve sedir olmak üzere 10 farklı türde 2 bin ağaç dikiliyor. Ayrıca 4 bin adet çalı grubu bitki dikilecek.

YEŞİL ALAN BÜYÜKLÜĞÜ İKİYE KATLANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla kente son dokuz yılda 7 milyon metrekareden fazla yeşil alan kazandırıldı. 35 milyon bitki toprakla buluştu. Bakımı yapılan yeşil alan miktarı 14 milyon metrekareye ulaştı. İnciraltı ve Sasalı kent ormanlarıyla şehrin iki yakası doğal güzelliklere kavuşturuldu. Kadifekale'de yıkılan gecekondulardan boşalan alan, yine kent ormanı olarak taçlandırılıyor. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı, Homeros Vadisi ve yeniden düzenlenen Hasanağa Bahçesi de İzmirliler'in kent ortasında doğayla kucaklaşma olanağı sunuyor. Kentte metropol 11 ilçe dahil 35 milyon 551 bin metrekarelik yeşil alan bulunuyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aziz Kocaoğlu Çiğli Buca Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title