Haberler

İzmir'de 'Yasa Dışı Dinleme' Davası

İzmir merkezli 13 ilde geçen ay yapılan, "Yasadışı dinleme" operasyonu iddianamesinde çarpıcı detaylar yer aldı. Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato tarafından hazırlanan 35 sayfalık iddianamede, yasalara bağlı ve devlete vergisi ödeyen iş adamlarının yıllarca terör örgüt üyesi gibi dinlendiği ortaya çıktı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, "Yasadışı dinleme" operasyonu kapsamında bir ay önce 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, Memduh Tosun, Taner Aydın, Tarkan Kolik, Haldun Çabuk'un da bulunduğu 32 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyette susma hakkını kullanan Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Ramazan Karakayalı, Taner Aydın, Kürşat Şenol Yılmaz, Burak Cemal Yılmaz, Hamza Doğan, Haldun Çabuk, Talha Ülkümen, Tarkan Kolik, Memduh Tosun ve Mustafa Edip Çakmak'ın bulunduğu 11 kişi tutuklanırken, 21 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

İŞ ADAMLARI ÖRGÜT ÜYESİ GİBİSİ DİNLENDİ

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato tarafından hazırlanan iddianamede çarpıcı detaylar yer aldı. İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü içerisinde meslek hiyerarşisi dışında farklı bir yapılanma olduğunu, bu yapılanmanın devletin tüm imkan ve olanaklarını amaçları doğrultusunda kullandıklarını belirten savcı Okan Bato, devlete vergisini ödeyen iş adamlarının 2010-2013 yılları arasında terör örgütü üyesi gibi gösterilip yıllarca dinlendiğini, suç unsuru bulunmayan dinleme kayıtlarının imha edilmesi gerekirken arşivlendiğini iddianamede belirtti. Yasa dışı dinleme kayıtlarının örgütün amaç ve hedeflerine hizmet etmeye yarayacak ve şantaj unsuru olarak kullanılabilecek bilgiler olduğunu belirten savcı Bato, iş adamlarını terör örgütü üyesi gibi gösteren polislerin hakimleri yanıltıp dinleme kararları çıkardıklarını, dinleme kararının alınıp uygulanmasına kadar evrakta paraf ve imzası bulunan tüm görevlilerin sorumlu olduğunu belirtti.

SAVCI, POLİS MÜDÜRLERİNİN 961 YIL HAPSİNİ İSTEDİ

Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato, 23 klasörden oluşan dosyayı inceleyip, 11'i tutuklu 32 şüpheli polis hakkında 35 sayfalık iddianame hazırladı. Savcı Okan, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, suç uydurmak, iftira, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemeleri dinleme kararları vermesini sağlayacak şekilde kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma yoluyla hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' gibi 9 farklı suçtan sanıkların 30 ile 961 yıl arasında değişen hapsini istedi. Savcının 18 günde hazırladığı iddianame, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Tutuklu polis müdürleri ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan polisler, önümüzdeki günlerde hakim önüne çıkarak kendilerini savunacaklar. Davada tutuklu bulunan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, Müdür Yardımcısı Memduh Tosun, Taner Aydın, Tarkan Kolik, Haldun Çabuk 961 yıl hapis istemiyle yargılanacaklar. 11'i tutuklu 32 sanık ilk duruşmada ifade verecek. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Ali Okan Elazığ Batman İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title