Haberler

İzmir'de "Umuda Işık Tut" Projesi Başlatıldı

İzmir Sağlık Müdürlüğü'nce Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi ve İnsan İçin umut Derneği işbirliğinde "Umuda Işık Tut" projesi başlatıldı.

İzmir Sağlık Müdürlüğü'nce Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi ve İnsan İçin umut Derneği işbirliğinde "Umuda Işık Tut" projesi başlatıldı.

Projenin başlatılması dolayısıyla Sabancı Kültür Sarayında düzenlenen konferansta konuşan İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur organ, doku ve kök hücre bağışının hedeflenen seviyelere ulaşmasına katkıda bulunmak için "Umuda Işık Tut" projesini başlattıklarını kaydetti.

Salnur, organ bağışında 4 yıldır birinci olan İzmir'in ilk etapta belirlenen 12 ilçesinde başlayacak proje kapsamında farkındalık yaratmak için konferanslar düzenleneceğini, organ bağışı ile kök hücre bağışı stantlarının kurulacağını ifade etti.

Organ bağışı konusunda toplumda tereddütler bulunduğunu dile getiren Salnur, "Hala ulaşamadığımız, anlatamadığımız vatandaşlarımız var. İzmir, beyin ölümü gerçekleşen hastalarından en çok organ bağışlayan il konumunda. 300'den fazla beyin ölümünden 100 küsur organ bağışı var. 200 tane umut olabilecek organlarımız toprak olmasın." diye konuştu.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse, organ naklinin dini anlamda caiz olduğunu belirterek, bir insana can vermenin tüm insanlığa can vermek olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Köse, bir Müslümanla bir gayrimüslüm arasında organ bağışı yapılabileceğini belirterek, "Çünkü insan, insan olduğu için saygı değer ve şereflidir. Organın tek başına dini olmaz. O bütün içerisindeki vücuda ait olan bir şeydir." ifadelerini kullandı.

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök de kan, kök hücre ve organ bağışı konusunda toplumun yeterli bilgiye sahip olmadığını, bu konularda ön yargılı olunduğunu ve ön yargıyı yıkmanın çok zor olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Sağlık

Türk Kızılayı İzmir Ege Tut Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title