Haberler

İzmir'de Tezkere Protestosu

Güncelleme:

İzmir'de toplanan sivil toplum kuruluşlarının üyeleriyle bazı avukatlar, TBMM Başkanlığına sunulan Başbakanlık Tezkeresine karşı eylem yaptı.

İzmir'de toplanan sivil toplum kuruluşlarının üyeleriyle bazı avukatlar, TBMM Başkanlığı'na sunulan Başbakanlık Tezkeresi'ne karşı eylem yaptı. Avukatlar, yürüyüşe cübbeleriyle katılırken, gruptakiler sık sık 'Kürdistan IŞİD'e mezar olacak' sloganı attı.

İzmir Barosu önünde saat 18.00'de toplanan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ile Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi bir grup avukat cübbeleriyle yürüyüşe geçti. Ellerinde, 'Rojava halkı yalnız değildir. IŞİD'e destek tezkeresine hayır' yazılı pankart taşıyan avukatlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde, KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve TTB'nin (Türk Tabipler Birliği) de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin üyeleriyle bir araya geldi. Ardından yaklaşık bin kişilik grup, Alsancak Semti'nde yürüyüşe geçti. Gruptakiler sık sık, 'Diren Kobani İzmir seninle', 'Kürdistan IŞİD'e mezar olacak' ve 'Katil IŞİD işbirlikçi AKP' diye slogan attılar.

Yürüyüşün ardından grup adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı basın açıklaması yaptı. Sarı, "Bugün Rojova'da, Kobane'de sadece Kürt halkı değil, tüm insanlık varlık- yokluk mücadelesiyle karşı karşıyadır. IŞİD başta ABD olmak üzere, bölgesel ve uluslararası tüm güçlerin yarattığı, vahşet ve barbarlığın sembolüdür. IŞİD'E karşı halkların verdiği mücadele, insani değerleri, barışı, bölgede yaşayan tüm halkların özgürlüklerini savunma mücadelesidir. Bu mücadele giderek şiddetlenirken, AKP hükümeti, Suriye ve Irak'ta yapılacak askeri operasyonlarla ilgili yetki isteyen tezkereyi meclise getirme hazırlığında. Tezkereye kesin olarak karşıyız. Bu tezkerenin TBMM'den onay almasına karşı demokratik tepkimizi alanlarda göstereceğiz" dedi.

KÜRTÇE VE TÜRKÇE AÇIKLAMA OKUNDU

Avukatlar adına ise ilk olarak ÖHD İzmir Şube üyesi Rotinda Polat Kürtçe açıklama yaptı. Ardından, aynı açıklamayı Türkçe yapan ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Nergiz Tuba Aslan, "Çeteler, emperyalist güçler, silah tüccarları ve savaş çığırtkanları bugüne kadar olduğu gibi tarihte lanetle anılacak ve vicdanlarda mahkum olacaklardır. Türkiye halkları ancak Kürt kardeşlerinin acısına ortak olarak, Kürdistan topraklarında IŞİD çeteleri eliyle gerçekleştirilen vahşetin önüne geçebilir. Aksi halde yaşanacak her bir ölümden başta Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmak üzere tüm devletler sorumlu olacaktır. Bu nedenle tezkereyi protesto ediyoruz" dedi. Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup daha sonra dağıldı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağdaş Hukukçular Derneği Rojava İzmir Politika Güncel Haberler

title