Haberler

İzmir'de öğretim görevlisi kadının öldürülmesi - protesto

Boşandığı öğretim görevlisi eşi Serpil Erfındık'ı bıçaklayarak öldüren sanık Vedat A. "kasten adam öldürme" suçundan müebbet hapis, "hakaret" ve "tehdit" suçlarından da 4 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı.

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Vedat A. ve avukatı, Erfındık'ın annesi Tülay Aksakal ve avukatları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Vekili Müjgan Bilgen Özen, İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Ayşegül Altınbaş ve Özkan Yücel, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sözcüsü Sanem Deniz Kural ve platform avukatları Çağla Deniz Felamur ve Aysu Yazıcıoğlu Çerçe katıldı.

Sanık Vedat A, Erfındık ile 2011 yılında evlendiğini, Erfındık ile ailesinin tutumu nedeniyle anlaşmazlık yaşadıklarını ve boşandıklarını daha sonra bir çocukları olduğu için ev tutup birlikte yaşamaya başladıklarını fakat anlaşmazlık nedeniyle tekrar ayrıldıklarını söyledi. Olay günü çocuğunu görmek için aldığını fakat altını pisletmesi üzerine eve döndüklerini belirten Vedat A, bu sırada Erfındık ile aralarında tartışma çıktığını, maktulün mutfaktan bıçak alarak kendisine saldırdığını ve boğuşma sırasında maktulün elinden bıçağı alarak sapladığını söyledi.

Sanık Vedat A, "Pişmanım, eşimi seviyordum. Çocuğumuz var" dedi.

Müşteki avukatlarının "sanığın koruma kararının bittiği gün maktulün evine gitmesinin ve cinayeti işlemesinin farklı çağrışım yaptığını" belirtmesi üzerine, sanık bunun bir "tesadüf" olduğunu söyledi.

Erfındık'ın annesi Tülay Aksakal ise, kızının evliliğine sanığın hal ve tavırlarının güven vermediği için karşı olduğunu, damadının evin faturalarını bile ödemediğini ileri sürdü.

Anne Aksakal, kızının olaydan 4-5 ay kadar önce sanığın kendisini tehdit ettiğini, şiddet uyguladığını söylemesi üzerine Almanya'da yaşayan ve o dönem Türkiye'ye tatile gelen babasını çağırmasını söylediğini, bunun üzerine bir süre kızının babasıyla birlikte kaldığını dile getirdi.

Jandarmanın kendisini aramasıyla olayı öğrendiğini belirten Aksakal, sanıktan şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini belirtti.

Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İzmir Barosu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun davaya katılma taleplerinin kabulüne, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Platformun basın açıklaması

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna üye grup, öldürülen Serpil Erfındık'ın annesi ile çocukları cinayete kurban giden diğer ailelerin katılımıyla basın açıklaması yaptı.

Platform Sözcüsü Sanem Deniz Kural, "Burdayız çünkü bir kadın, bir eğitimci, bir can artık yok. Serpil Erfındık, devlet koruması altında olduğu halde eski kocası tarafından öldürüldü. Hem de çocuğunun gözünün önünde. Serpil Erfındık kardeşimiz, koruma altında olduğu halde savcıya defalarca kez şikayette bulundu. Son kapısını çaldığında savcı ona 'yine mi sen geldin ?' dedi. Bir kadın daha korunmadığı için öldürüldü" dedi.

Kadınların "biz varız" dedikçe, kendi hayatlarına dair karar almak istedikçe, kadın cinayetlerinin arttığını savunan Kural, "Devletin kolluk kuvvetleri, koruma talebiyle başvuran kadınlara 'sürekli geliyorsun, A4 kağıtlarımızı harcıyorsun' gibi akıl almaz bahaneler sunarken, kendi korunma yasalarını bile uygulamazken, hiç insanlıklarından utanmıyorlar" diye konuştu.

Kural, Serpil Erfındık'ın duruşmasında sadece bir sanığın yargılanmadığını, bunun bir vicdan yargılaması olduğunu belirten Kural, "Çıkacak karar devletin kendi kadınlarına biçtiği değerin kanıtı olacaktır. Herkesi kadın cinayeti davalarının takipçisi ve ses çıkaranı olmaya davet ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, müdahillik dışında yaptığı bir şey yok. Bakan seçildiğinden beri kadın cinayetleri ile ilgili bir açıklama yapmadı. Son günlerde kadın cinayetleri yine arttı" ifadelerini kullandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serpil Erfındık, Buca ilçesinde, boşandığı eşi Vedat A. tarafından 15 Aralık 2013 günü bıçaklanarak öldürülmüştü.

-kadın cinayetleri

-kadın öğretim üyesinin öldürülmesi

Kaynak: AA / Güncel

Çağla Deniz Sanem Deniz Aksakal İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title