Haberler

İzmir'de Kültür Sanat

İZDOB, Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Lüküs Hayat" operetinin prömiyerini yapacak İzmir Devlet Tiyatrosu, "Vişne Bahçesi" ve "Neşeli Kampçılar" oyunlarını sahneleyecek "Romanya Kültür Günleri 2014", bu akşam İzmir'de başlayacak.

Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Lüküs Hayat" opereti, İzmir'de ilk kez İzmir Devlet Opera ve Balesince (İZDOB) sahnelenecek.

Sahne yönetmenliğini Haldun Dormen'in üstlendiği Lüküs Hayat'ın prömiyeri, cuma günü Elhamra Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.

Ali Hoca ve Aytuğ Ülgen'in orkestra yönetmeni, Tayfun Çebi'nin dekoratör, Gülay Korkut'un kostüm kreatörü, Şebnem Şenel koreograf, Oktay Kanca'nın ışık dekoratörü olduğu operetin konusu ise şöyle:

"Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşıyan, iki farklı kültürün yüzleşmesinden ortaya çıkan durumun değişmezlerini anlatmaktadır. Küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık, bir zengin eve girince kendilerini kıyafet balosunda bulur. İkilinin içine düştüğü bu yeni ortam, batılılaşma özentisinin ortasına düşmüş halktan insanların durumudur. Çelişkilerin iyice keskinleştiği yaşam biçimleri, komik olaylara neden olmaktadır."

İki perdelik operette, Haldun Özörten, Teyfik Rodos, Nazlı Alptekin, Şeniz Çimen, Elif İpek Genek, Kaner Sümer, Hasan Alptekin, Seza Agun ve Çiğdem Tezişçi'nin de bulunduğu 39 kişi rol alıyor.

Lüküs Hayat, 24 Kasım Pazartesi günü de aynı yerde izlenebilir.

İZDOB, cumartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi'nde "Mevlana'nın Çağrısı" balesini sahneleyecek.

Mevlana düşüncesinin toplumda kabul görmesi, Şems-i Tebrizi ile karşılaşma, semanın doğuşu ve yaygınlaşması, Şems'in kayboluşu, Mevlana'nın yedi öğüdü ve çağrısı, dans estetiğiyle sunulduğu balede, evrendeki en temel hareketin "dönme" olduğunun vurgulanıyor.

Dünyanın kendi etrafında dönüşüyle sema arasındaki ilişkinin anlatıldığı balede, Ziya Azazi, Dolun Doyran, Tolga İyiuyarlar, Emre Kaynarsu, Doruk Demirdirek, Egemen Kement, Yasemin Altınel, Aslı Çilek, Burcu Olguner, Cihan Genek, Gökhan Bucuga ve Bülent Özdemir başlıca rolleri üstleniyor.

Can Atilla'nın müziği, Mehmet Balkan'ın koreografisi, Şefik Kahramankaptan'ın librettosu ile hazırlanan "Mevlana'nın Çağrısı"nın İzmir sahnelemesini, Lale Balkan gerçekleştiriyor.

Eserin dekor tasarımları Tayfun Çebi, kostüm tasarımları Aydan Çınar, ışık tasarımları Tarı Deniz, video projeksiyonu Şafak Türkel tarafından hazırlandı.

"Opera aryaları ile çocuklara operayı sevdirme" düşüncesinden yola çıkılarak tasarlanan "Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti", çarşamba günü DEÜ Sabancı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

Piyanistler Nilay Genç Çebi ve Ilgın Kalın'ın dönüşümlü olarak görev aldığı müzikalde, Onur Amaç, Murat Duyan, Özlem Ateş Aksungur, Melisa Yenal, Zafer Rengin Baykal, Başak Karataş, Murat Direk, Tankut Eşber, Bekir Baytekin, Barış Yener, Nejat Şengün ve Esra Bengütaş rol alıyor. Müzikalin dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri Aydan Çınar, ışık tasarımı ise Oktay Kanca tarafından hazırlandı.

- İzmir Devlet Tiyatrosu

İzmir Devlet Tiyatrosu, bu hafta "Vişne Bahçesi" ve "Neşeli Kampçılar" oyunlarını sahneleyecek.

Anton Çehov'un yazdığı, Ataol Behramoğlu'un Türkçe'ye çevirdiği, Vladlen Alexandrov'un yönettiği "Vişne Bahçesi"nde, Ceyhan Gölçek, İbrahim Raci Öksüz, Hakan Özgömeç, Ekrem Kocaçal, Musa Zindan, Özlem Başkaya, Canan Erener Şen, Serkan Kunter, Yağmur Gören, Emrah Şenışık, Mesure Tahir, Ömer Polat ve Ümit Ufuk Tosun rol alıyor.

Değişen dünya düzeni karşısında, varlık alanlarını korumaya çalışan feodal kökenli aristokrat ailenin ve yakın çevresinin dağılma süreci ekseninde, Rusya'nın yüzyıl başındaki değişimini gözler önüne serdiği ifade edilen oyunun dekor tasarımı Savaş Çevirel'e, kostüm tasarımı Funda Çebi'ye, ışık tasarımı Osman Uzgören'e, Besteleri Cem İdiz'e, koreografisi Neslihan Öztürk'e, dramaturjisi Füsun Ataman Berke'ye ait.

Oyun, pazar ve pazartesi hariç her gün seyircisiyle buluşacak.

Sezonun yeni oyunlarından "Neşeli Kampçılar"ın prömiyeri ise pazar günü gerçekleştirilecek.

Evin Kayran ve Nesrin Sütçü'nün yazdığı, Ümit Dikmen'in yönettiği oyunda, Ender Şeviker, Mina Yorulmaz, Derya Kara, Burak Özbaykuş, Muhittin Şimşek, Soner Akçay, Direncan Mansuroğlu, İsmail Başışık ve Atacan Öztekin rol alıyor.

Oyunun konusu şöyle:

"Büyükbaba Neri, torunu ve onun arkadaşına, yaz kampı için söz vermiştir. Onları çok güzel orman kampına götürerek bu sözünü yerine getirir. Aynı kampa avcı olan Kuta ve Pata da gelir. Kampın beklenmeyen misafiri de vardır. İnsanların kötü davranışlarından dolayı yeryüzüne inen, ışığını kaybetmiş bir yıldız. Neri, Zizi ve Poko, yıldızın tekrar ışığına kavuşması için çabalar ve yıldız, pırıl pırıl parlayarak gökyüzüne döner."

"Romanya Kültür Günleri 2014"

İstanbul Dimitrie Cantemir Rumen Kültür Merkezince bu yıl ilk kez düzenlenecek "Romanya Kültür Günleri 2014", bu akşam İzmir'de başlayacak.

Paul Cimpoieru ve Ana Pepine, sözsüz oyunları "Biz İkimiz"le bu akşam İzmir Sanat'ta, "Edebi Gençlik ve Ölümsüz Hayat"la 23 Kasım'da Konak Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Foto muhabiri Bogdan Cristel'in baraj inşaatı nedeniyle 1970 yılında sular altında kalan Tuna nehri üzerindeki Adakale'den göç edenlerle ilgili "Adakale Yaşıyor!" fotoğraf sergisi, cuma günü Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) izlenime sunulacak.

AASSM, aynı akşam soprano Otilia Radulescu İpek solistliğinde düzenlenecek konsere de ev sahipliği yapacak.

Elektro dünya müziği grubu Cobzality, cumartesi günü AASSM'de konser verecek.

Diğer etkinlikler

AASSM'de sahnelenecek Golden Horn Brass'da, Begüm Azimzade (Korno), Julian Lupu (Trompet), Renato Lupu (Trompet), Dilan İlhan (Trombon), Hüseyin Çakır (Trombon) ve Can Özkaya (Tuba) yer alıyor.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), Kevin Griffiths şefliği, Sonat Sözer (Flüt), Hakan Demirçeken (Obua), Ersun Kocaoğlu (Keman) ve Pınar Dinçer (Viyola) solistliğinde, yarın AASSM'de konser verecek.

Sumru Yavrucuk, yönetip oynadığı tek perdelik "Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi" ile 22 Kasım'da İzmir Sanat'ta tiyatroseverlerle buluşacak.

Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi, aynı gün, tenor İspanyol Enrique Ferrer ve bariton Luis Cansino'nun Tulio Varas şefliğindeki "Opera Dünyasından Seçmeler" konserine ev sahipliği yapacak.

"Memo Uzayda" adlı çocuk oyunu, salı günü İzmir Sanat'ta sahnelenecek.

Şef Hüseyin Çebi yönetimindeki Kent Orkestrası, 26 Kasım Çarşamba günü İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde konser verecek.

Sergiler

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yılı dolayısıyla hazırlanan "Haydi Oynayalım! Polonya'dan Çocuklar için Tasarım Sergisi"ne ev sahipliği yapıyor.

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi Sergi Salonu'ndaki sergi, 30 Kasım'a kadar her gün saat 11.00-18.00 arasında gezilebilir.

Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde yarın açılacak disiplinler arası karma sergi "Soma" ile İbrahim Doğantepe'nin İzmir Sanat'taki resim sergisi, ziyaretçilerini bekliyor.

"Materyaller ile Diyalog" adlı çağdaş Japon güzel sanatlar ve el sanatları sergisi, 24 Kasım'dan itibaren AASSM'de gezilebilir. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Dokuz Eylül Üniversitesi Haldun Dormen Romanya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title