Haberler

İzmir'de Gergin Kentsel Dönüşüm Zirvesi

İzmir'de Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, aylardır Bakanlar Kurulu'nda onay bekleyen kentsel dönüşüm projelerini hatırlattı, Alsancak Limanı'na ve Alsancak Stadı'na AVM'ye karşı çıkarak,...

İzmir'de Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, aylardır Bakanlar Kurulu'nda onay bekleyen kentsel dönüşüm projelerini hatırlattı, Alsancak Limanı'na ve Alsancak Stadı'na AVM'ye karşı çıkarak, "İleride 'Kim yapmış bu planı' denilecek konuda yasal olarak mücadele etmek zorundayım" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, cevap verirken sözlerine "Ortaklığımıza helal mi geldi Başkan" diyerek başladı. Bakan Yıldırım, Alsancak Limanı'na AVM'den geri adım atmadı ama Alsancak Stadı'nın yıkılıp yerine AVM yapılmasının 'şehir efsanesi' olduğunu söyledi.

İzmir'de Yeni Asır Gazetesi tarafından düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi, Kaya Termal Otel'de yapıldı. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, Manisa Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Denizli Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan, Uşak Belediye Başkan Vekili Ali Tunçay, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve bürokratlar katıldı.

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: BİZİ BY-PASS YAPMAYIN

Zirvenin moderatörlüğünü İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura üstlendi. Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, iki mahallede kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu, çalışmalara yasa çıkmadan başladıklarını belirterek, iktidarı şu sözlerle eleştirdi:

"İzmir- Denizli Karayolu'nda bir kadın doğum hastanesi yapıldı. Yerin uygun olmadığını söyledik. O akstan günde 17 bin araç geçiyor. Bu aksın yoğunluğunu azaltmak için dört ay önce yeni otogarın inşaatına başladık. Çevre Bulvarı yaptık. Sayın Bakan, karayolunun 20 metre yanında kentin kuzey kısmının yağmur sularının toplandığı kollektör borularının tam üstünde Sosyal Güvenlik Kurumu binası yapılmaya çalışılıyor. Biz buna karşıyız. Eğer kentte yeni bir kamu binası yapılacaksa kentin merkezinde bu olmamalı. Günde ortalama 3 bin kişi girip çıkıyor. Siz getireceksiniz bunu kent trafiğinin en işlek noktasına dere yatağının üstüne koyacaksınız. Yapılmak istenen siyaseten de yanlış. Ben yedi yıl milletvekilliği yaptım iktidar partisi milletvekillerini de anlıyorum. Kamu kurumu yapmaya çalışıyorlar ama yerel yönetimin de görüşünü alın. Bizi by-pass yapmayın."

DENİZLİ'DE KANALİZASYON SUYUYLA PARK VE BAHÇELER SULANIYORDU

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye'nin en çok ihracat yapan sekizinci şehri Denizli'de vahşi yapılaşma ve kötü şehirleşme olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm sadece bina demek değil kentin tümünün dönüşmesi sosyal konutlar, iş ve spor alanları, yollarının değişmesi gerek. Denizli'de atık su arıtma tesisi yoktu. Denizli'nin kanalizasyonuyla park ve bahçeler sulanıyordu. Kanalizasyon bahçelerinde yetişen sebzeler soframıza geliyordu" dedi.

KANUN ÇIKTI AMA BİZİM İŞ ÇIKMADI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in arazi fakiri olduğunu, yeni arsa üretememenin kentsel dönüşüm için itici güç oluşturduğunu belirterek, bakanlar kurulu'nda bekleyen kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce onaylanmasını istedi. Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Hazine arazisi üzerine bina yapıp kooperatif yapıp konut ihtiyacını karşılamak ayıp bir şey. Kent dönüşümü şu, kentin bütünüyle dönüştürülmesi meselesidir. Biz kent dönüşümünü "sağlıksız binalarımız var. Bunlardan kurtulalım' diye algılıyoruz. Bunları sağlıklı bir yere oturtmamız gerek. Hızlı göç, korkunç bir şehirleşme ve sonunda elimizde Avrupa'nın 200 yılda yaptığı kırsaldan kente göçü 40 yıla sığdırırsanız bence büyük başarıdır. İzmir'de sadece Bornova Atatürk Mahallesi'nde gecekondu önleme yasası ile konut yapıldı. İzmir arazi fakiri bir kent. Yeni arsa üretmeye kalktığınızda ya ulaşılamayan yamaçlara yapmak zorundasınız ya da kuzeyde Ulukent, Harmandalı tepelerine çıkarsınız. Menemen birinci derece tarım arazisi ile karşılaşıyorsunuz. Gaziemir yönünde havalimanı var. Doğu'da Belkahve doğal bir sınır, Batı'da İzmir körfezi. İzmir arsa üretmek zorundadır. Başka arsa bulamayacağımıza göre gecekondu bölgelerini dönüştürmek zorundayız. Bu bir itici faktör. Bu kentte kent dönüşümü nereden başlamalı? Kentin planlı bölgesi var. Bir de planlı bölge dışında 60 yıl önce başlayan gecekondulaşma var. İlk gecekondu bölge ilk gecekondu bölgeleridir. Orada yaşayan insanların gelenek görenek ve yaşam biçimine uygun kent yapmanız lazım. Kırsaldan yeni gelen adama bahçeli ev yapmanız gerek. Böyle bir imkan yoksa kente ilk göçen daha entegre olan kentlileşmiş insanı apartmanın 8. katına çıkartabilirsiniz ancak kente 20 yıl önce göçen eşi evlere temizliğe giden bahçeli yaşamı isteyen insanı apartmana koyarsanız aidat ödeyemez. İzmir'de sınırlarının yüzde 25'inde kentsel dönüşüm yapılabilecek bir alan var. Altı tane kentsel dönüşüm projesi için Bakanlar Kurulu'na 2011 yılı Şubat ayından başvurduk. Bugüne kadar ses çıkmadı. Şehircilik Bakanı söyledi, dört tanesi geliyormuş iki tanesiyle de ilgilenirseniz sevinirim. İzmir'in en problemli yeri olan Kadifekale'de büro kurarak kentsel dönüşümü kimsenin burnu kanamadan yaptık. Şimdi Cennetçeşme'de büro açtık orayı dönüştürüyoruz. Ulaştırma Bakanı ile defalarca kentsel dönüşüm projelerinin onaylanması için görüştüm. Kanun çıktı ama bizim iş çıkmadı."

BEN KİMSEYE 'KİM YAPMIŞ BU PLANI' DEDİRTMEM

Başkan Kocaoğlu, iktidarın Alsakcak Stadı ve limana AVM yapma çabasını bir kez daha eleştirerek, bazı sert ifadeler de kullanarak, şöyle konuştu:

"İzmir için doğru bir iş değildir. Bunu çeşitli zamanlarda söyledim. Bu doğru değil. Kanun çıkar yapılır. Biz yasal bir kurumuz. Yasal mücadelemizi vereceğiz ama 'Alsancak Stadı'nı yıkacağım buraya AVM yapacağım' demek doğru değil. Hani bunun ulaşımı? Karşıyaka'ya 20 bin kişilik bir stat yapılacak altı üstü bu. 30-40 milyon liralık bir iş. İki kez gittim Spor Bakanı'na. Hala stat meselesi kentin gündemine geliyor. 'Alsancak Limanı'na AVM yapalım' Biz havalimanında, 2 bin kişilik hastanenin yapımında yap işlet devret karşı değiliz. Limanın satılmasına da karşı çıkmadık. Özelleştirmeye karşı istemezükçü tavrımız yok. Olumlu ve yararlı projeleri de ne pahasına olursa olsun destekliyoruz ama biz Alsancak gibi yolu olmayan şu anda bile taşımayan limanın içine 96 bin metrekare genişliğinde AVM yapılmasını istemiyoruz. Kordon'u Alsancak'ı bitirirseniz İzmir'i bitirirsiniz. Orada alt geçit üst geçit de yapsanız ulaşımın çözümü yok. Buraya AVM yapılması bize göre doğru değil. Eğer biz kent dönüşümü yaparken önce sosyal donatı alanlarını ayırıp sonra onları Karşıyaka örneğinde olduğu gibi tek tek imar vereceksek biz kentsel dönüşüm yapmayalım. Gecekonduları yıkıp yerine sağlam bina yapalım. Sosyal donatı yeşil alan yapmayalım. Mavişehir planları geldi. Biz oraya yoğun bir plan verdik. O plan çeşitli kişiler tarafından bozuldu. Bizim verdiğimiz plandan daha yoğun bir plan oldu. Yeni gelen plan da tamamen kenti öldürecek plandır. Sosyal donatı alanları olmayan otoparkı bile satmak noktasına getirecek planlar bu kenti yaşanmaz hale getirir. Kentin gelişmesine katkıda bulunmak benim görevim. Ama kentin ileride 'Kim yapmış bu planı' denilecek konuda yasal olarak mücadele etmek durumunda olduğumu da saygıyla duyururum."

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SİYASET ÜSTÜ DAVRANMALIYIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de 6.5 milyon konutun İzmir'de 1 milyon 50 bin konutun elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, İzmir'de 315 bin konutun acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar kentsel dönüşümde siyaset üstü davranılması gerektiğini şart koşarak, şunları söyledi:

"İş yaparken siyaseti arkada bırakarak siyaset üstü bir anlayışla çalışırsak çok daha hızlı yol alırız. İş yaparken siyaseti tamamen unutmamız lazım. Böyle olursa çok daha büyük başarı elde ederiz. Seçim zamanında bu görülür. Türkiye'nin 200 noktasında kentsel dönüşüm yapılıyor. Gaziantep, Belediye Yasası ile kentsel dönüşüm yapıyor. Devlet olarak TOKİ olarak 120 noktada biz de yapıyoruz. Türkiye artık AB'yi zorluyor. Vereceğimiz fotoğrafın mükemmel olması lazım. Savrulmadan saçılmadan biz bunu yapmak zorundayız. Yasa, sihirli değnek değil. Vatanda diyoruz ki, siz afet riski taşıyan bir binada iseniz bunu tespit ettirin, sonra biz devlet olarak size yardımcıyız. Vatandaş bunu kendisi yapsın. Yasanın uygulayıcıları belediyelerdir. Belediyeler bunu tespit etsin. Bir saniye bile durma zamanımız yok. Kaçak yapıları şehircilerimizden söküp atmalıyız. Bunu vatandaşı incitmeden yapacağız. Vatandaş riskli binasını yıkmazsa biz devlet ve belediye olarak bunu yenilemek zorundayız. Orada yetkili olan valiler. Yıkım emrini vali verecek yıkımın başında o ya da yetkilendirdiği biri olacak. 2B'den gelen kaynağı belediyelere aktaracağız. Bir deprem olduğunda yıkacak bina olamasın."

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN DÖRDÜ ÇIKTI İKİSİ DE ÇIKIYOR

Bakan Bayraktar, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun şikayetlerine "Kadın Doğum Hastanesi'ni diyalog içinde yapmak için çok uğraştık ancak yer gösterilmedi. SGK binasının yeri yanlışsa yapmayalım. Kesinlikle beraber olmak zorundayız. Birbirimizi uyarmak zorundayız" diye yanıt verirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kentsel dönüşüm projelerinin aylardır onay beklediği yönündeki sitemine ise şu sözlerle yanıt verdi:

"İzmir'in kentsel dönüşüm projeleri bana geleli bir ay oldu. Daha önce İçişleri Bakanlığı'ndaydı. Orada iken biz onları bitirdik. İmzaları bitirdik, sonra yasa çıktı. Dosyaları bana getirdiler benim de yeni haberim oldu. Başbakan ya imzalamıştır ya bugün yarın imzalayacak. Ben kendim dolaştırdım. Diğerlerini de yapacağız. Belediye Kanunu'na eklenen maddeler olmadan da kentsel dönüşüm olabilir. Karşıyaka planlarından şikayet etti Başkan Kocaoğlu ama 1.4 emsal kesinlikle artırmadık. İzmir'in yüzü gülerse Türkiye'nin yüzü güler. Vatandaş gecekonduda kaçak yapıda oturuyor. Bu yapısında 'Yasa çıktı devlet kentsel dönüşüm yapacak ben bu yarım dairemden iki daire çıkarabilir miyim?'diye düşünmemesi lazım."

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ SİYASETE KURBAN ETMEYELİM

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da İzmir'de kentsel dönüşüm için 18 bölge, 4 bin 750 hektarlık alan belirlendiğini, milyar liralara mal olan dönüşümün şehrin nüfusunun yüzde 40'ını etkileyeceğini belirterek, "Kimse 'Bu proje kolaydır ben bunu yaparım' diye meydana çıkmasın. Burada dayanışma ve işbirliği mutlaka gerekiyor. Yerel yönetim merkezi yönetim hatta İzmir'in kanaat önderleri işadamları katılmalı. Lütfen gelin bu konuları siyasetin dışında tutalım. Kentsel dönüşümü siyasete kurban etmeyelim. Bunu başarabilirsek biz bu işi yaparız. Bu işin üstesinden geliriz. Seçimler geldiğinde siyaseti yaparız. Meydanlara iner anlatırız, İzmirliler de neye inanırsa ona göre oy verir" dedi.

İZMİR YARGI YOLUYLA İŞ DURDURMADAN ÇOK YORULDU

Bakan Yıldırım, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun eleştirilerine cevap verirken söze "Ortaklığımıza helal mi geldi Başkan?" diye başladı. Başkan Kocaoğlu, oturduğu koltuktan "Öyle bir şey yok" diyerek, yanıt verdi.

Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başkan'a iki konuda benim cevap verme hakkım doğdu. Kruvaziyer limanlar dünyanın her yerinde bir yaşam merkezidir. Hangi ülkeye giderseniz gidin. 2003 yılında İzmir'e kuğu gibi gemilerden kaç tane geliyordu hiç yoktu. Bugün 100'ü buldu. Liman içindeki yapıların sadece 28 bin metrekaresi alışveriş merkezi işi farklı noktalara çekmeyelim. İzmir'de en küçük AVM 41 bin metrekare. Ondan bile yüzde 50 daha küçük. Olayları doğru koymamız yazım. İzmir liman bölgesinde otel olmayacak da nerede olacak? Kruvaziyerle gelen yüksek gelir grubundaki yolcular sadece körfezi mi seyredip gidecek? Öyle bir şey yok. İnsanlar otantik bölgeleri gezecek. Limana yönelik değerlendirmelerin çok acele değerlendirmeler olduğunu düşünüyorum. İzmir'e kötü olan bir şeyi yapmak gibi irademiz olamaz. İzmir'in trafik yüküne olumsuz etkileri ne ise bunu da gidereceğiz. Biz başvurumuzu yaptık. Başkan 'Yargıya götüreceğim' diyor. Mahkeme ne derse onu yaparız. İzmir bu yargı yoluyla iş durdurmadan çok yoruldu. İzmir bunu hak etmiyor. Bunları çok daha iyi konuşalım. Hepimiz aynı yöne bakalım. Kimse Alsancak Stadyumu'nu yıkıp yerine AVM yapılacağını söylemedi. Bu bir şehir efsanesi. Yapılan bir protokol var. Örnekköy Stadı'na karşı Alsancak ya da uygun bir yer TOKİ'ye verilecek. Kişisel görüşüm Örnekköy Stadı'na karşılık Alsancak değil başka bir alternatif üretebiliriz. Stadın yıkılıp AVM yapılması projesi zaten yok. Olsa bile ben taraftar değilim. Biz işbirliğine hazırız. Kentsel dönüşümde mükemmele bakmayalım. Soğanın sarımsağın hesabını yaparsak paçayı yiyemeyiz. Yap yanlış bir iş kalmaz duymadığın kötü söz. Yap iki tane güzel iş duy sessizliğin sesini." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alsancak Limanı Aziz Kocaoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title