Haberler

İzmir?de Down Kafe Açıldı

İzmir'de down kafe açıldı İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, down sendromlu gençlerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla +1 Down Kafe açıldı.

İzmir'de down kafe açıldı

İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, down sendromlu gençlerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla +1 Down Kafe açıldı. Kafede, beş down sendromlu genç görev yapacak.

Bornova Belediyesi, Ulusal Down Sendromu Derneği, İZBAŞ ve Ege Üniversitesi işbirliği ile down sendromlu gençlerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla açılan +1 Down Kafe, Bornova Büyük Park içinde hizmete girdi. Dünya Engelliler Günü'nde gerçekleştirilen açılışa, CHP İzmir milletvekilleri Atilla Sertel ve Murat Bakan, CHP'li Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Ulusal Down Sendromu Derneği yöneticileri ve üyeleri, engelliler ve aileleri ile Bornovalılar katıldı. Kafenin, "1 kromozomun lafı mı olur" sloganı, burada çalışan down sendromlu gençlerin önlüğüne de işlendi.

Hizmete giren +1 Down Kafe'de, Hasan Tahsin İş Okulu ve Karşıyaka İş Okulları'nda eğitim gören üç down sendromlu çocuk ile 18 yaşını doldurmuş, yasal çalışma hakkı bulunan down sendromlu iki genç servis yapacak. Ege Üniversitesi'nin de işbirliği yaptığı projede, topluma hizmet uygulamaları dersi alan ve gönüllü olan öğrenciler de kafede çalışan down sendromlulara destek olacak. Projeye Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü masa, sandalye ve iş önlüğü gibi bağışlarla, Bornova Kadın Kooperatifi de stant kurarak destek oldu.

Projenin yürütücülerinden olan, Ulusal Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Aslı Soykal, çocuklara istihdam sağlamak ve onları çevreye tanıtmak için bunun iyi bir proje olduğunu söyledi. Bu kafede down sendromlu bireylerin servis yapacağını, mutfağa girebilecek durumda olanların orada da görev yapacağını belirten Soykal, "Toplumla kaynaşmaları da sağlanmış olacak, vatandaşlarımız da down sendromlu bireylerle nasıl iletişim kuracaklarını öğrenecekler ve onların da bu toplumda var olduklarını görecekler. Gençlerimiz yarı zamanlı olarak kafede çalışacaklar. Servis konusunda eğitim almaya da devam ediyorlar. Hepimiz büyük bir aileyiz ve bu dünyada birlikte yaşamayı hak ediyoruz. Onların bir birey olduğunu, yaşam hakları olduğunu ve çalışabilir konumda olduklarını bilmek gerekiyor" dedi.

Down sendromlu gençler, kafede çalışmaya başladıkları için çok mutlu olduklarını ve herkesi buraya beklediklerini söyledi. Gençler, çok güzel çay ve tost yaptıklarını dile getirdi. Açılış gününde kafeyi dolduran vatandaşlar da hizmetten son memnun kaldıklarını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Engelliler Günü Ege Üniversitesi Bornova İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title