Haberler

İzmir'de Altyapı Yatırımları

Büyükşehir Belediyesinin, Tahtalı’dan sonra kentin en büyük yüzeysel içme suyu arıtmasını Bornova’nın Kavaklıdere köyünde kurmaya başladığı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Tahtalı'dan sonra kentin en büyük yüzeysel içme suyu arıtmasını Bornova'nın Kavaklıdere köyünde kurmaya başladığı bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinin yazılı açıklamasına göre, Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için 2,5 yıl önce Manisa Nuriye'deki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni hizmete alan Büyükşehir Belediyesi, aynı proje kapsamında yer alan ve 47 milyon 330 bin liraya mal olacak Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin yapımına başladı.

150 bin metrekarelik alanda yer alan tesis, 1.5 yıl içinde tamamlanacak ve Tahtalı Barajı'nın suyunu arıtan Görece'deki arıtmadan sonra, İzmir'in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak.

DSİ ile işbirliği

DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında 2006 yılı sonunda imzalanan protokol doğrultusunda İZSU, Gördes Barajı'ndan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne kadar olan isale hattının (yaklaşık 100 kilometre) projelerini hazırlayarak DSİ'ye teslim etti.

DSİ'nin isale hattı, depo ve pompa istasyonu inşaatlarıyla birlikte 2014 yılında tamamlamayı planladığı Gördes Barajı'ndan kente, bu tarihten 3 yıl önce su verilebilmesi amacıyla yeni planlama yapıldı.

35,5 kilometrelik boru hattının Sarıkız kaynaklarına yaklaştığı kesimde, bin 620 metre uzunluğunda bağlantı boru hattı yapan İZSU, 20 milyon 113 bin liralık yatırımla Manisa'nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni kurdu ve 2011 yılı ekim ayında işletmeye alarak kente su vermeye başladı.

İZSU yetkilileri, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde arıtılan suların da  Buca ve Bornova su depolarına ulaştırılıp, kentin kullanımına sunulacağını belirterek, günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan İzmir'e, yılda 60 milyon metreküp su verileceği ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacının karşılanacağı, geriye kalan 60 milyon metreküp suyun ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara'daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacağı kaydedildi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Kavaklıdere Bornova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title