Haberler

İzmir CHP'den Ohal Değerlendirmesi

CHP'den OHAL değerlendirmesiCUMHURİYET Halk Partisi İzmir İl Teşkilatı'nda, il, ilçe yöneticileriyle belediye başkanlarının katıldığı toplantıda İl Başkanı Alaattin Yüksel, 15 Temmuz darbe girişimi, Olağanüstü Hal (OHAL) ve İstanbul'da düzenlenmesi planlanan Demokrasi Mitingi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CHP'den OHAL değerlendirmesi

CUMHURİYET Halk Partisi İzmir İl Teşkilatı'nda, il, ilçe yöneticileriyle belediye başkanlarının katıldığı toplantıda İl Başkanı Alaattin Yüksel, 15 Temmuz darbe girişimi, Olağanüstü Hal (OHAL) ve İstanbul'da düzenlenmesi planlanan Demokrasi Mitingi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CHP İl Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya İl Başkanı Alaattin Yüksel, parti yöneticileri, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra ilçe başkanları ve belediye başkanları katıldı. Geniş katılımlı toplantıda 15 Temmuz gecesini değerlendiren Başkan Yüksel, Türkiye uçurumun kıyısından döndü ve çok ciddi bir tehlike atlattık. Kesin bir dille hem darbecileri nefretle kınadığımızı hem de demokrasiye sahip çıktığımızı yüksek sesle dile getirdik. Geçen gün İzmir Ticaret Odası'nın düzenlediği bir toplantıya katıldık. Darbe girişiminin başarılı olması durumunda neler yaşanabileceğini anlattım. Geçmişteki darbe dönemlerinden daha da kötüsü, parlamentoyu bombaladılar. Darbe başarılı olsaydı, belki de idamlar yaşanacaktı. Her şey tek adam üzerinden gidecekti, yasama yok, yürütme yok, yargı yok, hepsini diktatör yönetecekti. Partilerin, sivil toplum kuruluşlarının yönetim ve mallarına el konulacaktı. Bunu daha fazla detaylandırabiliriz. Toplantıdan çıkarken, bazı meclis üyeleri, 'Sayın Başkan darbe girişimiyle ilgili aynı görüşteyiz, biz de bunu kınıyoruz. Ancak sizin başımıza geleceğini anlattıklarınızın önemli bir kısmı, darbe girişiminden önce de Türkiye'nin gündeminde olan şeylerdi' dedi. Her darbe öncesi insanları canlarından bezdirirler. Geçmişteki darbeleri hatırlarsanız bunları daha net görebilirsiniz. Darbe öncesi inanılmaz bir baskı dönemi oluşur, hatta 12 Eylül öncesi her gün 5-6 kişinin öldürüldüğü dönemi yaşadık. O dönem Manisa Milletvekili Hasan Zengin Salihli'ye geldiğinde, anne babaların, 'Darbe mi olacak ne olursa olsun' dediklerini hatırlıyorum. İnsanları bu hale getiriyorlardı. Türkiye bu tecrübeleri yaşadığı için bütün siyasi partiler ve herkes darbeye karşı çıktı dedi.

14 YIL SONRA OHAL

Darbe girişiminin ardından demokratik bir Türkiye'yi inşa etmek için herkesin çalışması gerektiğini vurgulayan İl Başkanı Yüksel şunları söyledi

Bunu başka gerginliklere yol açacak şekilde birilerinin değerlendirmeye kalkmamasını önemle hatırlatmak gerekiyor. Olağanüstü hal ilan edildi. 2002 Kasım ayına kadar süren Olağanüstü Hal dönemini yaşamıştı Türkiye. Ne yazık ki 14 yıl sonra yeniden OHAL dönemine girmiş oldu. Bunun anlamı nedir; çok ciddi yetkilere sahip süper valiler, hükümetin çıkartabileceği meclis denetimine sokmadan yürürlüğe sokulabilecek kanun hükmünde kararnameler göreceğiz. Buna karşı Anayasa Mahkemesi'nde dava açılamayacak, bir kente giriş çıkışlar kontrol altında tutulabilecek, seçilmiş yöneticilerin üzerinde süper valilerin yetkileri olacak. Askerin sıkıyönetiminin vali düzeyinde uygulanması diyebiliriz. Umarım demokrasiyi güçlendirmek ve devletin içine çöreklenmiş paralel yapıyla mücadele için kullanılır. Darbeden sonra görevden almalar bir cadı avına dönüşmemeli. Haksız bir şekilde yapılan soruşturmalar, görevden almalar ve gözaltına almaları ilçe örgütlerimizle takip edeceğimizi daha önce söylemiştik. Paralel yapının bu kadar devletin içine çöreklenmesiyle ilgili biz uyarı yaparken, korumaya altına alanlar ve bunların devlet teşkilatlarına yerleşmelerine göz yumanlar da bu iktidardır. Milletvekili olarak bir sürü soru önergesi vermiştik. Bütün siyasi partilerin özeleştiri yapması gerektiğinin altını çiziyoruz.

İl Başkanı Yüksel, basın toplantısının ardından partililerle, 15 Temmuz ve OHAL kararını değerlendireceklerini, Pazar günü İstanbul'da ve Ağustos ayı içinde Çanakkale'de yapılması planlanan miting ve yürüyüşle ilgili fikir alışverişinde bulunacaklarını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alaattin Yüksel İstanbul Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title