Haberler

İzmir Büyükşehir Belediyesinde Greve Doğru

İzmir'de, belediye hizmetlerini yürüten büyükşehir belediyesi iştiraklerinden İZELMAN ve İZENERJİ'de çalışan 10 bin işçiden yaklaşık 7 bin 500'ü, toplu iş sözleşmesinin imza altına alınmaması halinde yarın saat 04.00 itibarıyla greve başlayacak. Toplu ulaşım, içme suyu temini ve itfaiye hizmetlerinde çalışan işçiler ise iş kollarındaki grev yasağı nedeniyle eyleme katılamayacak.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2 ve 3 nolu şubelerinin örgütlü olduğu İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde çalışan işçiler, bu yıl başlayan ve uyuşmazlıkla sona eren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ardından alınan karar gereği, sendikaları ve işveren arasında son anda bir anlaşma olmadığı takdirde yarın greve çıkacak.

DİSE Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sendika binasında DİSK ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Kani Beko'nun da katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 7,5 ay önce başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını hatırlattı.

İşverenin, bu süreçte eşit işe eşit ücret taleplerine karşın enflasyonun bile altında kalan zam teklifleriyle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Sarı, bu önerileri kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Sarı, bu nedenle greve çıkmaya zorlandıklarını savunarak, şunları söyledi:

"Sendikamız yarın saat 04.00 itibarıyla 10 bin üyesi ile greve çıcak. Her zaman haklının ve mazlumun yananda yer alan İzmirli hemşehrilerimizin haklı grevimizde bizim yanımızda yer alacağına yürekten inanıyoruz. İzmir halkını mağdur eden taraf biz değiliz, bunun böyle bilinmesini istiyoruz. Biz, toplu iş sözlemesinin masada bitirilmesinden yanayız ve bunun için bugün saat 17.00'ye kadar işverenden çağrı bekliyoruz."

Şoföreler greve çıkmasalar da ulaşım aksayabilir

Greve, iş yerlerinde çalışan 10 bin işçiden yaklaşık 7 bin 500'ünün aktif olarak katılacağını, grev yasağı bulunan toplu ulaşım, su temini ve itfaiye hizmetlerinde çalışan yaklaşık 2 bin 500 işçinin ise greve çıkamayacağını belirten Sarı, toplu ulaşımda görev yapan ancak greve çıkamayan işçilerin de daha önce yaptıkları gibi zaman zaman grevdeki arkadaşlarına destek eylemleri yapabilecekleri uyarısında bulundu.

"Yüksek Hakem Kurulu kararı iş barışını bozar"

Memiş Sarı, bir gazetecinin işverenin anlaşmazlığı Yüksek Hakem Kuruluna taşıdığını hatırlatarak, buradan çıkacak karara nasıl yaklaşacaklarına ilişkin sorusu üzerine, Yüksek Hakem Kuruluna güvenmediklerini ancak çıkacak karara uymak durumunda olduklarını söyledi.

İşveren tarafının bu yönteme başvurmasını eleştiren Sarı, kurulun alacağı karara uymakla birlikte bunun iş barışını bozacağını ifade etti.

Ortaya koydukları emek mücadelesinin, süreç içerisinde bazı kesimlerce farklı yönlere çekilmek istendiğini de dile getiren Sarı, "Biz her zaman sınıfımın, emeğimizin yanında olduk. Kimse bunu farklı yönlere çekmeye çalışmasın. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar'ın, DİSK'e nasıl mücadele etmesi gerektiğini söyleyen sözleri oldu. DİSK sınıf mücadelesinin nasıl yapılacağını Yusuf Kenan Çakar'dan öğrenecek değil, DİSK bu mücadelenin nasıl yapılacağını Kemal Türkler'den, Abdullah Baştürkler'den öğrendik" ifadelerini kullandı.

İZELMAN ve İZENERJİ

İZELMAN Genel Hizmet Otopark, Özel Eğitim, İtfaiye ve Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketinde yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu ulaşım hizmeti veren ESHOT ile su ve kanalizasyon idaresi İZSU'ya personel temin hizmetini yürüten şirket, ayrıca büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde açık ve kapalı toplam 11 bin 500 araç kapasiteli otopark hizmeti ile çeşitli semtlerdeki anaokulu, kreş ve etüt eğitim merkezlerinin işletilmesini üsteleniyor.

Grev arefesindeki bir diğer şirket olan İzimir Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Temizlik Bakım ve Organizasyon Hizmetleri Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde (İZENERJİ) ise yaklaşık 4 bin işçi çalışıyor.

İZENERJİ personeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Park Bahçeler Müdürlüğü ile Eşrefpaşa Hastanesi, fen işleri, idare işleri, İzmir Doğal Yaşam Parkı, mezarlıklar, huzurevi, balık ve sebze hali, ESHOT yıkama, katı atıklar, İZFAŞ, trafik ve İZSU birimlerinde görev yapıyor. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title