Haberler

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'Hiçbir Sokağın İsminin Değiştirilmesi Konusunda Mecliste Karar Almadım' Dedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'Hiçbir sokağın isminin değiştirilmesi konusunda Mecliste karar almadım' dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eylül ayı olağan Meclis Toplantısı'nın başında söz alan AK Parti'li Meclis üyesi İrfan Eskin, Anadolu Caddesi'ndeki orta refüj demirleri yapan firmanın açıklanmasını talep etti. Kocaoğlu, müteahhidi bilmediğini ve böyle bir soru önergesinin verilemeyeceğini ifade ederek, 'Vallahi de billahi de ben bilmiyorum ve ilgilenmiyorum da. Ben ihale takipçisi değilim, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Hangi ihaleyi, hangi müteahhit almış, ben bilmem. Bürokrasi ilgileniyor. Evrakınızı ilgili birime yazılı olarak verin. Bilgi Edinme Yasası'na göre cevap versinler. Bu ne biçim soru? Böyle bir sistem yok, 6.5 yıldır Meclis üyesisin' diye konuştu.

AK Parti'li Çiğli Meclis üyesi Sıddık Soysal'ın Aliağa Menderes Raylı Sistem hattının kuzey bölgesinde meydana gelen ölümlü trafik kazası ile ilgili sözleri de Meclis'te tartışma yarattı.

Soysal'ın hat üzerine daha fazla alt ve üst geçit yapılması talebine Kocaoğlu, 'Büyükşehir'de yaşıyorsun, 200 metre yürüyeceksin. Bu hatta her 4 dakikada bir tren çalışacak. Dünyanın bütün büyük şehirlerinde böyle. Araçlar da 1, 1.5 kilometre gidip gelecek. Hiçbir yeri kapatmayalım diye bir şey de mümkün değil' diye cevap verdi.

- İZMİR KÖRFEZİ'NİN TEMİZLENME ÇALIŞMASI-

İzmir Körfezi'nden çıkan çamurun çürütülmesi ve kurutulmasıyla ilgili ihalenin tamamlandığını, ihale için 10 günlük itiraz süresinin beklendiğini hatırlatan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

'Kurutma tesisi yer tesliminden sonra 14 ay, çürütme ise 24 ayda gerçekleşecek. İhale şartlarımız böyle. Umuyorum, önümüzdeki günlerde temel atma töreninde buluşuruz. Arıtma tesisinin kapasitesini artıracak ek ünitenin, 4. faz çalışmalarımız sürüyor. Bunun için değiştirilen bir plan var. 4. faz için ayırdığımız yer (burada arıtma yapılamaz) diye bir noktaya geldi. Aşılması için Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmeler sürüyor. Aşılınca ihaleye çıkacağız. Bu işin bir tarafı. Diğer tarafı körfezin temizlenmesi ve sirkülasyonunun yapılması. Her 10 senede çekilen hava fotoğraflarıyla görüldüğü gibi, körfez kuzeyde ciddi şekilde dolmaktadır. Hem Sepetçi ve Peynirci derelerinin, hem Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi'nin körfezin içine doğru olan akıntılarının yön değiştirilerek, Hekim Adası açıklarına uzandırılması ve iç körfezde sirkülasyon yapılması için 3. aşamada olan konuyla ilgili bu ay içinde yurt dışında inceleme yapacağız.'

Körfezin yüzülebilir bir hale getirilmesi için çalıştıklarını savunan Kocaoğlu, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bunu yapacak hem teknik, hem maddi donanımı vardır. Eğer bir aksilik olmazsa ve belli prosedürleri aşarsak, 1.5- 2 sene gibi bir zamanda körfezde kanal açıp dere yataklarının yolunu değiştirip, derinleştirip körfezi korumak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İZSU'nun en önemli görevi körfezin hayatiyetini sürdürmesi. Burada bize düşen görevler var, limanın kapasitesinin artırılması için Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ve DLH'ya düşen görevler var' dedi.

- SEZEN AKSU İSMİNİN KALDIRILMASI-

Bir başka toplantısı nedeniyle Meclisten erken ayrılan Aziz Kocaoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, yüzde 63'lük 'Hayır' oyunun İzmir için yeterli olmadığını söyledi.

Referandumda 'Evet' oyu vereceğini açıklayan sanatçı Sezen Aksu'nun isminin verildiği sokaktan kaldırılması yönündeki tartışmalar için de Kocaoğlu, şöyle dedi:

'Hiçbir sokağın isminin değiştirilmesi konusunda Mecliste karar almadım. Bir şahısın ismi bir sokağa verilmişse, bu kişinin şahsına gereğinden dolayı verilmiştir. Başka bir nedenden dolayı geri alınmasına sonuna kadar karşıyım. Bugüne kadar ki görev süremde böyle bir eylemde bulunmadım. Sezen Aksu'yu beğenirsiniz beğenmezsiniz, demokratik hakkınız olarak tepki gösterirsiniz göstermezsiniz. Sezen Aksu ismi İzmir'in sokağına verilmiştir. Hadi bunu şundan dolayı kaldıralım demek, son derece yanlıştır.'

Toplantı daha sonra Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında devam etti.

- BÜYÜK ÇİĞLİ'NİN İMAR DURUMU-

Oturumda, 'Büyük Çiğli'nin ova kesimi uygulama imar planlarının iptal edilen bölümüne yönelik 5 bin ölçekli imar planına parsel sahibi tarafından askı sürecinde yapılan itirazların reddi konusu', AK Parti Meclis grubunu ikiye böldü. İmar ve Bayındırlık komisyonundan oy birliğiyle itirazların reddine ilişkin gelen maddeler görüşülürken, AK Partil'i Sıddık Soysal, kendi grup kararına karşı oy kullandı. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, Meclis Başkanı Akyarlı'dan toplantıya 5 dakikalık ara verilmesini talep etti. Aranın ardından söz alan Çakar, grup kararlarının geçerli olduğunu, Soysal'ın grup kararına ret kararının ise Meclis tutanaklarına geçirilmesini istedi. CHP Hukuk Komisyonu Başkanı Rıfat Özer, oylamada oy çokluğu demenin yeterli olduğunu belirtirken, Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise Soysal'ın isminin kayıtlara geçirilmesini istedi. Daha sonra, grup kararına karşı ret oyu veren Soysal'ın isminin kayıtlara geçirilmesine karar verildi. AK Parti'li Soysal, 'İtiraz eden vatandaşlar borçlardan sıkılmış durumdalar. Planlamanın yeniden yapılmasını istiyorlar. Kiminin yeri okul alanına kiminin yeri ise park alanına denk gelmiş. Bölge Çiğli'nin gelişmeye açık bir yeri. Ayrıntılarını görmeden vatandaşın sorunlarını dinlemeden ret kararı veriyoruz. Ben buna karşı çıktım' diye konuştu.

(MED-HH-SEM) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title