Haberler

İzmir Barosu'ndan, Müsteşar İpek Hakkında Suç Duyurusu

Avukat Ercan Demir, İzmir Adliyesi'ndeki Baro Başkanlık odasında, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlarla basın açıklaması yaptı. Büyük katılımın yaşandığı toplantıda basın açıklamasını okuyan Baro Başkan Yardımcısı Ercan Demir, görevden alınan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş'ın İzmir Liman İşletmesi'ne yönelik yolsuzluk operasyonundan bir gün önce Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek tarafından iki kez telefonla aranıp soruşturmanın durdurulmasını istediğini hatırlattı. Müşteşar Kenan İpek'in bulunduğu konum itibarı ile ancak, Adalet Bakanlığı'na bağlı personele ve idari işlerle sınırlı olmak üzere talimat verebileceğini belirten Demir, 'İpek'in İzmir Cumhuriyet Başsavcısına veya başka herhangi bir Cumhuriyet savcısına yürütülen bir soruşturmanın durdurulması, bir savcının görevden alınması veya soruşturmanın kapatılması yönünde emir vermesi hukuken mümkün değildir. Liman ve TCDD içinde bir takım yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma açıldı. Bu soruşturma hükümet kanadında manidar bulunmuştur. İktidarı itibarsızlaştırmaya yönelik bir çeteyi, daha doğrusu 'cemaati' gerekçe gösterip tepki göstermiştir. Meclise HSYK teklifi sunuldu. Bu teklif aşamasında Başbakan'ın 'Ben olsam gerekeni yapardım. Görevden alırdım' sözleri yargı üzerinde siyasetin dizayn yaptığını gösteriyor. Bugüne kadar yargının iktidarın muhalifleri bastırma aracına dönüştürüldüğünü söylüyorduk. Başbakan'ın bu sözleri yargıya talimat verdiğini açıkça göstermiştir. Başbakan bazı soruşturmaları açıp, bazı soruşturmaları kapatıldığını ifade ediyorduk. HSYK teklifinde açıkça yargı Adalet Bakanı'na bağlanmak istenmektedir dedi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş'ın kendisinin tehdit edilmesini tutanak haline getirince görev yerinin değiştirildiğini basından öğrendiklerini söyleyen Demir, 'Biz yargı mensubunun neci olduğuyla ilgilenmeyiz. Burada Başsavcının tehdit edilip, görevden alınması bizim için önemlidir. Kendisi de bize bu olayı anlattı. Gönlünün rahat olduğunu, sürgün edilmesine içerlemediğini söyledi. Tutanak göndermesinin tek sebebinin Adalet Bakanlığı Müsteşarı tarafından tehdit edilmesi, kendisinin de başvurabileceği tek yerin HSYK olduğunu söyledi. HSYK'nın bu tehditlere vermesi gereken tek cevap, Adalet Bakanlığı Müsteşarı hakkında soruşturma açmasıdır. Ama maalesef Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın söylediği, 'Bedelini ödersin' sözü gerçeğe dönüşmüştür. HSYK'nın gereğini yapması gerekirken, Adalet Bakanlığı Müsteşarı kayırılmış ve Başsavcı Samsun'a sürülmüştür. Adalet Bakanı 'Hukukun gereği neyse o yapılmıştır' demiştir. Adalet Bakanı ve müsteşarı suç işlemiştir. Bakan veya müsteşar hiçbir savcıyı ya da hakimi arayamaz. İzmir Barosu olarak yargının siyasi iradeye bağlanmasını, iktidarın baskı ve hükmü altına alınmasını kabul etmiyor, bu işin en baş muhatabı olarak gördüğümüz Hakim ve Savcıların tepkilerini göstermesini bekliyoruz. Bu sürece izleyici kalmak, tarihsel sorun olacaktır. Başbakan'ın talimatıyla soruşturma açılıp, Başbakan'ın talimatıyla soruşturma kapatılması kabul edilemez. Başbakan, 'Türkiye muz cumhuriyeti olmayacak' diyordu ama kendisi Türkiye'yi muz cumhuriyetine çevirdi . Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Başsavcıyı açıkça tehdit etmiş, tehdit suçu işlemiştir. Soruşturmanın durdurulması yönünde baskı uygulamıştır? dedi.

Demir, İzmir Barosu olarak Müşteşar Kenan İpek hakkında, HSYK'ya 'Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs, tehdit ve görevi kötüye kullanmakö suçlarından suç duyurusunda bulunduklarını belirttip, tüm bunlar dikkate alınarak HSYK'nın karar vermesini ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın görevden alınmasını beklediklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adalet Bakanlığı Ercan Demir Kenan İpek İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title