Haberler

İzmir Baro Başkanı Açıklama Yaptı

İzmir'de 2016- 2017 yılı adli yıl açılışına ilgi büyük oldu.

İzmir'de 2016- 2017 yılı adli yıl açılışına ilgi büyük oldu. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan yaptı. Özcan, FETÖ/PDY soruşturmasında yaşın yanında kurunun da yanmaması gerektiğini vurgularken

Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) Başkanı Turhan Eğlenoğlu, "15 temmuz'un enkazını kaldırmak yönünde üzerimizde büyük bir görev ve sorumluluk mevcut olup, bunu da layıkıyla yerine getireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Adliye A- Protokol Kapısı girişinde yapılan 2016- 2017 yılı adli yıl açılışı törenine BAM Başkanı Turhan Eğlenoğlu, Adli Yargı Komisyon Başkanı İbrahim Korkmaz, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, BAM Savcısı Ayhan Aygün, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 2'inci Kurul Başkanı Hakim Zeynel Ilıca, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Hakim, savcılar ve avukatlar katıldı. Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra tören adliye içinde devam etti.

"TOPLUMDAKİ HUKUK OLGUSU PARDONLARLA, ÖZÜR DİLERİZLERLE, ALDATILDIK, YANILDIK GİBİ İFADELERLE DÜZENLENEMEZ"

Törende ilk konuşmayı İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan yaptı. Özcan, FETÖ/PDY soruşturmasında yaşın yanında kurunun da yanmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün, bahsi geçen yapıya mensup kişilerin tespiti esnasında kurunun yanında yaş da yanmakta, birçok vatandaşımız haksız yere görevlerinden uzaklaştırılmakta ve 'darbeci' yaftası ile karşı karşıya kalmaktadır. Adaletin pamuk ipliğine bağlı olduğu bu dönem kesinlikle bir sürek avına dönmemeli, dönüştürülmemelidir. Soruşturma ve kovuşturma evreleri makul süreler içerisinde sonuçlandırılmalıdır. Adaletsiz millet, avukatsız adalet olmaz. Yaptığımız meslek, savunmanın yapı taşı, adaletin teminatıdır. Mesleğimize yönelik yapılan her türlü saldırı, karalama bilinmelidir ki aslen savunma hakkınadır kişi hak ve özgürlüklerinedir. Oysa biliyoruz ki savunma hakkı kutsaldır, bizim mesleğimiz kutsaldır. Bir gün herkesin adalete ihtiyacı olacaktır ve o gün adalet arayıcıları yine biz avukatlar olacağız. Daha önceleri Ergenekon, Balyoz, Şike ve Askeri Casusluk davalarında olduğu gibi taraflı hakim ve savcılar avukatlara karşı cephe almışlar ve hatta duruşma salonlarında polislere saldırtmışlardır. Bugün bu eylemlerin ne kadar yanlış olduğunu o hakimlerin terör örgütü suçlaması ile haklarında soruşturma açılması ile görmekteyiz. Ancak yakın tarihimizde yaşanan bu olaylardan maalesef ders çıkarmamışız ki bu günde aynı anlayış devam etmekte Kolluk kuvvetlerinin meslektaşlarımıza karşı saygısızca davranışlarına her gün tanık olmakta şikayetler almaktayız. Toplumdaki hukuk olgusu pardonlarla, özür dilerizlerle, aldatıldık, yanıldık gibi ifadelerle düzenlenemez, hukuk uzun perspektiflerle organize edilen saygın bir disiplindir. Bu nedenlerledir ki hukukçular da saygın kişilerdir. Maalesef ki, OHAL'den sonra meslektaşlarımıza görevleri sırasında çıkartılan zorluklar ve hiçbir mantıkla açıklanamayan davranışlar kabul edilemez, cezaevleri önünde uzun süre içeri girmek için bekletilen meslektaşlarımız veya görevli eşliğinde yapılan görüşmeler ve avukatın tuttuğu notlara dahi el koymalara varan davranışları kesinlikle kabul etmiyor ve hukua vurulan en büyük darbe olarak kabul ediyoruz. Bu uygulamalara karşı önlem alınmadığı takdirde daha ciddi eylemler içerisine gireceğimizi açıkça bildiririm."

DÜNYA BARIŞ GÜNÜN'DE AÇILIŞ YAPTIK

Özcan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Hukuk devletinin en temel unsuru ise yargı bağımsızlığıdır. Türk yargısı hiçbir kişi, kurum veya gruptan emir almaz, alamaz. Türk yargısı bağımsızdır, yargılama doğal yargıç ilkesi esas alınarak yapılır ve karar mercii sadece bağımsız Türk Mahkemeleridir. Burada önemle belirtmek istiyorum ki, 2016-2017 Adli Yıl Açılış töreninin Ankara'da Beştepe'de Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yapılmasının kuvvetler ayrılığı ilkesi ile bağdaşmayacağını ve yargının bağımsızlığını zedeleyeceğini bir kez daha belirtmek isterim. Bugün, yargı adına ve toplum için en önemli günlerden biri 2016-2017 Adli Yılı açılışının ilk günü aynı zamanda Dünya Barış Günü."

BU CEVHER MİLLETİMİZİN İÇİNDE MEVCUTTUR

Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) Başkanı Turhan Eğlenoğlu, "Türk milleti binlerce yıllık bir devlet geleneğine sahiptir. Ancak, binlerce yıldır da içimizden daima hainler olmuştur ve olacaktır. Ancak bizler bu hainler ve haniliklere rağmen, kıyamete kadar birliğimizi koruyarak yolumuza devam edeceğiz. 15 Temmuz günü bizlerin ortak paydası olan vatan ve millet sevgisi ile gerçek inanç birliğimiz Çanakkale ruhunu yeniden diriltmiş ve tekrar ortaya çıkartmıştır. Bu cevher milletimizin içinde mevcuttur. Çanakkale ruhunun mimarı Mustafa Kemal Atatürk, ortak paydamızda değeri ve önemi geçmişe göre daha da ehemeniyet kazanmıştır. Bizler, hakim ve savcılar ile tüm personelemiz Atatürk ilkelerine bağlıyız ve bağlı olmaya devam edeceğiz. Bu cümleden olarak Cumhuriyetin fazilet olduğuna inanıyoruz ve Cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı kalacağımızıda deklere ediyoruz. Laik ve demokratik rejime bağlı kalarak, adalet görevimizi yapacağız. Yıllardan beri ifa ettiğimiz mesleğimizde giymiş olduğumuz cübbelerimizi ve aklımızı hiçbir cemaata,tarikata, iktidara ve muhalefete teslim edemeyiz. Bağımzlığımız doğrultusunda tarafsız olarak adaletin yerine getirilmesi için var gücümüzle çalışacağız. 15 Temmuz'un enkazını kaldırmak yönünden üzerimizde büyük bir görev ve sorumluluk mevcçut olup, bunu da layıkıyla yerine getireceğimize inanıyorum. Ülkemiz ve geleceğimiz için hiçbir umutsuzluğa yer yoktur. Millet olarak bunu başaracağımıza inanıyorum" dedi.

Eğlenoğlu, yeni açılan BAM'a bir ay içinde 17 hukuk ve 26 ceza dosyasının geldiğini de vurguladı.

"YARGIYA, DEVLETİN DİĞER ORGANLARINA SIZMIŞ KENDİLERİNİ BELLİ MESLEKLERİ KILIF OLARAK GİYDİRMİŞ TERÖRİSTLER"

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, FETÖ/PDY için "Bu gizli ve sinsi terör örgütü mensuplarının tesbiti ve yargılanması işlemleri hassas, adalet terazisinde, evrensel hukuk ilkeleri çercevesinde yürütülecektir" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir yılı daha geride bırakarak, yeni bir adli yılın başlangıcında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yine hukuk hayatımıza yeni giren Bölge Adliye Mahkemesi'nin hayırlı olmasını diliyorum. Biz yargı mensupları olarak farklı görevlerde bulunsak da hukukun üstünlüğü ilkesini benimsemiş, hak ve adalet kavramının hayata geçirilmesi için çaba gösteren meslek insanlarıyız. Bu ilkeleri benimsememiş, bir ideolojinin, grubun, kişinin emir ve talimatlarına göre davranan ve karar tesis eden insanların hukukçu, hakim, savcı sıfatını hak etmediğini hepimiz biliyoruz. Ne yazıkki ülkemiz hukuk ve demokrasi adına 15 Temmuz'da çok acı bir tecrübe yaşadı. Yargıya, devletin diğer organlarına sızmış kendilerini belli meslekleri kılıf olarak giydirmiş teröristler, özünde ülkemizi parçalamayı hedefleyen kanlı bir darbe girişiminde bulundular. O geceyi hepimiz yaşadık. Allah bu millete öyle bir geceyi bir daha yaşatmasın. Hukuka ve demokrasiye sahip çıkan bu ülkenin kahraman evlatları buna müsaade etmediler. Birlik ve dayanışma ruhu ülkemize egemen oldu ve arkasında adli süreç başladı. Bu gizli ve sinsi terör örgütü mensuplarının tesbiti ve yargılanması işlemleri hassas, adalet terazisinde, evrensel hukuk ilkeleri çercevesinde yürütülecektir. Arınmış ve yenilenmiş devletimiz daha güçlü bir şekilde varlığını sürdürecektir."

DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI HERKES TEK YÜREK VE SİPER OLDU

Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı İbrahim Korkmaz da, "15 Temmuz gecesi, ülke ve milletimizin istiklalini hedef alan menfur kalkışma hareketine, demokrasi ve hukuka karşı haince darbe girişimine karşı herkes tek yürek ve siper oldu. Bertaraf edilmiş olan bu mühim badire sırasında, elim olaylara şahit olunduğu gibi nice kahramanlıklara sahne olmuştur. Artık vazife adalet neferlerine, yargı mensuplarımıza hukuk devleti ilkeleri gereği devredilmiştir. Tüm hakim ve cumhuriyet savcısı arkadaşlarım bukonuda birlik beraberlik içerisinde tarafsızlık hassasiyetiyle adaleti tesis etmeye gayret edecektir. Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir. Adaleti, yüksek bir kanun olarak kabul etmekten vazgeçen millet, bu felaketini hiçbir başarı ile telafi edemez" dedi.

Konuşmaların ardından İzmir Barosu'nun düzenlediği resim sergisi açıldı, kokteyle adli yıl açılışı son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İbrahim Korkmaz Mustafa Doğru Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title