Haberler

İzmir Ahmet Nazif Zorlu'ya Ekonomiye Katkı Ödülü

İzmir Ticaret Odası, 1. Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülünü Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'ya verdi.

İzmir Ticaret Odası, 1. Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülünü Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'ya verdi. Zorlu, işe ilk başladıkları yıllarda İzmir Fuarı'ndaki stantta 1 milyon televizyon satacaklarını söylediğinde kendisine inanılmadığını hatta 'Çarpıp, götürecek" dendiğini belirterek, işadamlarına kendilerine güvenmelerini ve yerli malı kullanmaları çağrısında bulundu.

İTO Meclis Salonu'nda Meclis toplantısı öncesi yapılan törende konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ülke ekonomisi için büyük yatırımlar yapan, işler başaran Ahmet Nazif Zorlu'yu birilerinin takdir etmesini beklediklerini ses çıkmayınca İTO Yönetim Kurulu olarak kendilerinin ödül verme kararı aldıklarını açıkladı. Demirtaş 'Yiğidin hakkını yiğide vermek istedik. Avrupa'da üç evden birinde Vestel ürünü var. Televizyon, telefon, tablet, çamaşır makinası, buzdolabı ne isterseniz saate 76 bin üretim yapan bir kapasiteye sahip. Dünyada 152 ülkeye ihracat yapıyor. Ekonomiye böylesine katkı yapan kişiye yiğit denmez de ne denir?" dedi.

Demirtaş, yönetim kurulunun oybirliğiyle aldığı kararla yarattığı dünya markaları ve başarı hikayeleri ile tüm girişimciler ilham vermesi nedeniyle 1. Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülü'nü Ahmet Nazif Zorlu'ya verdiklerini açıkladı.

BANA İNANMADILAR ÇARPIP; GÖTÜRECEĞİMİ SÖYLEDİLER

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Başkanı Rebii Akdurak'tan ödülünü aldı. Zorlu, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada Türkiye Ekonomisine Katkı ödülünü alan ilk kişi olmanın kendisinin felsefesine uygun olduğunu çünkü çalışanlarına da her zaman, 'Koşu yarışlarında ikinci, üçüncü olanın ismi hatırlanmaz. Ama birinci hep anılır. Parmak ucuyla da olsa birinciliği hedefleyeceksiniz" dediğini belirterek, "Türkiye'de hep ilkleri yaptım. Tekstille başladım, elektronikle devam ettim. İzmir'de televizyon işine girdiğimde o zaman bize hiç inanmadılar. İzmir fuarında açtığımız stanta 1 senede 1 milyon tv üreteceğimizi açıklayınca 'Bizi çarpıp, götürecek' dediler. Başkan da inanmadığını itiraf etti. Ben inanıp girdiğim bir işte kaybedersem beni yok edip etmeyeceğinin hesabını yaparım" diye konuştu.

40 SANİYEDE BİR TELEVİZYON

Tekstil sektöründeki ilerleyişinden örnekler veren Zorlu, tül perdede en kaliteli perdeyi üretince rakiplerinin birbiri ardına battığını söyledi. Avrupa'da kaliteyi ve AR-GE'ye çok önem verildiğine dikkat çeken Zorlu, 'Biz Zorlu Grubu olarak hep kaliteye önem verdik. Bugün fabrikalarımızın belgesellerini çekiyorlar. Fabrikamızda 40 saniyede bir televizyon üretiyoruz. 1 milyon televizyon üretme hedefiyle yola çıkmıştık. Bugün 15 milyon televizyon, 10 milyon beyaz eşya üretecek kapasiteye sahibiz. Ayda 500 bin telefon üretecek kapasitemiz var. Bugün kalite olarak tüm dünya markalarına mal yapıyoruz. Ayrıca kendi markalarımız var" dedi.

İZMİR'DE ŞEHRİN İÇİNE LİMAN KURULMASINI ELEŞTİRDİ

İzmir'e her geldiğinde üzüldüğünü belirten Zorlu, şehrin içine liman kurulmasını eleştiren Zorlu 'Şehrin içine liman kurmuşuz. Kordon'un eski halinden görüntü yok. İzmir niye Cannes olmasın! Buradan Çeşme'ye kadar gidilir, turizm cenneti olur. 50 yıl önce Türkiye'nin en büyük sanayisi buradaydı. Niye bugün yok' İTO üyesi arkadaşlar bana İzmir'e yatırıp yapmamı istiyor. İzmirli işadamı başkalarına İzmir'e gel yatırım yap diyorsa? İzmirli önce kendi yapacak. Manisa zaten İzmir sayılır. Beyaz yakalıların çoğu İzmir'de yaşıyor" dedi.

YAZILIMLA GİRSEYDİK BUGÜN BAŞKA YERDEYDİK

Vestel'i A-4 bir kağıttaki bilançoya göre satın aldığını, bunun cesaret olduğunu belirten Zorlu, 'Hayal kurun ama hayalci olmayın. Vestel'i musalla taşından aldık. Hoca 'Allahu Ekber' derken 'Bir dakika' dedik. İhracatımız bugün 2 milyar 700 milyon civarındadır. 152 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa'nın her ülkesinden kendi yerimiz olan satış noktaları var. 1996' da slikon vadisine gittik. Geleceğin slikon vadisinde olduğunu söylediler. Biz yanlış girdik. Eğer yazılıma girseydik bugün başka yerde olurduk. Ama hiçbir zaman geç kalınmış değildir" dedi.

YERLİ MALI UYARISI

Sanayisiz bir ülke sanayisiz bir Türkiye düşünemediğini belirten Zorlu, '24 saat, 365 gün üretim yapacaksın. Tarım, turizm, hizmet sektörü de olacak. Türkiye 6 milyar dolar tablet ve telefon ithal ediyor. Artık bizim kendimize inanmamız lazım. İnanmıyoruz. 1 milyon 200 otomobil üretiliyor. Bunun 200 bin iç piyasada, 1 milyonunu Avrupa'ya, kalkınmış ülkelere satıyoruz. Ürettiğimiz 100 televizyondan 90'nı ihraç ediyoruz . Kendi malımıza inanmıyoruz. Gidiyoruz yurt dışından aynı malı alıyoruz. Halbuki biz dünyanın bilinen markalarını burada imal ediyoruz. Türkiye emeklemeden çıkmış, yürümeye koşmaya başlamıştır. Ancak tüketim toplumu olduk, üretim toplumu olamadık. Vur patlasın çal oynasın. İşadamları kendine bakmalı. Kendimize inanarak yerli malı kullanmalıyız" dedi. Zorlu, telefonda kendi ürettikleri (Venüs) marka telefonun diğerlerinden hiçbir farkı olmadığını, kendisinin kullandığını beliterek İTO üyelerine de kullanmalarını tavsiye etti. Zorlu, madencilik sektöründe de yatırımlar yaptıklarını Gördes'deki nikel madeninde ilk sene ihracatının 200 milyon dolar olacağını, 2020 hedefinin ise 700 milyon dolar olduğunu belirtti.

SİYASİ GÖRÜŞÜMÜZ OLAMAZ

Zorlu, her zaman hayal ettiklerini ama hayalci olmadıklarını söyledi. Hayallerini tek tek gerçekleştirdiklerini dile getiren Zorlu, 'Yapınca en iyisini yapacaksınız. Zorlu Grubu'nun 2020 hedeflerine ulaşması için dünya şartları ve devlet politikalarının da önemlidir. Örneğin Türkiye olarak biz birbirimizin ayağından çekerek 90'lı yılları kaybettik. Bu arada dünya büyüdü. Birbirimize çelme takarken 2001 krizinde yerle bir olduk. Son 12 yılda ülke bir yerlere geldi. İşadamı olarak siyasi görüşümüz olamaz" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI YARDIMCI OLDU AMA BİR SÜRÜ ENGEL ÇIKTI

Zorlu, İzmir Çankaya'da eski Orkide Alışveriş Merkezi'nin olduğu Tütün depolarının bulunduğu alana yapmak istedikleri yatırımı yapamadıklarından yakınarak 'Yer aldık bir şey yapalım diye. Bir sürü engel çıktı. Belediye başkanı yardımcı oldu. 6 bin metrekarelik arazinin büyük kısmını belediyeye bıraktık. Sürekli karşı çıkılıyor. Orada mezbelelik duruyor. Nasıl turist çekeceksin' Deri fabrikalarıyla ve kanalizasyonla yıllarca Körfez kirletilmiş. Temizlenmesi çok zor. Akıtmayacaksın sürekli temizleyeceksin" dedi.

Avrupa'da artık bir marka olduklarını, televizyonda yüzde 25 Pazar payına sahip olduklarına dikkat çeken Zorlu, 'Zorlu Grubu, Vestel olarak elektronik, tekstil, maden, enerjide yapamayacağımız yok. Hidroelektrik santraller yapıyoruz. Çevreye zarar vermeden yatırım yapıyoruz. Bu ödel bana daha çok yatırım yapacak heyecan verdi" dedi. Zorlu, İTO üyelerine de Vestel'in ürettiği telefonları kullanmalarını önerdi.

İŞ KADINLARININ ZORLU ŞANSI

Ahmet Nazif Zorlu ve Ekrem Demirtaş ödül töreni öncesi ise İTO İş Kadınları Konseyi üyelerinin eserlerinden oluşan serginin açılışına katıldı. Demirtaş ve Zorlu, sergilenen keçe şallar ve ebru işlemiş doğal taşlardan aldı. Zorlu, Keçe Atölyesi sahibi Ayfer Güleç'ten bir şalı parasını vererek satın alırken, otellerinde kullanmak üzere daha fazlasına talip olduğunu söyledi. Doğaltaşlara ebru sanatını uygulayan Estedik Doğal Taş sahibi Saadet Erciyas'la da görüşen Zorlu, ilgi gösterdiği eserlerle ilgili de bilgi aldı. Erciyas'ın hediye ettiği bir ebrulu doğaltaşı alan Zorlu, çok beğendiği ebrulu doğaltaşlarla ilgili daha sonra iletişime geçeceğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Nazif Zorlu Zorlu Holding Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title