Haberler

İzmir 9 Eylül'de Tek Yürek

94 yıl önce işgalden kurtulan İzmir, 9 Eylül’ün yıl dönümünü coşkuyla kutladı.

94 yıl önce işgalden kurtulan İzmir, 9 Eylül'ün yıl dönümünü coşkuyla kutladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 9 Eylül törenleri, Basmane ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki tarihi güzergahta gerçekleşen ve binlerce İzmirlinin katıldığı "Zafer Yürüyüşü" ile başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin kurtuluşunun 94. yıl dönümü nedeniyle düzenlediği etkinlikler sabah 09.00'da Zafer Yürüyüşü ile başladı. Türk Ordusu'nun 9 Eylül 1922'de İzmir'e girerken kullandığı güzergah üzerinde düzenlenen yürüyüş, Basmane Karakolu önünden başlayıp Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Yürüyüşe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti il başkan ve yönetim kurulu üyeleri, sanayiciler, iş adamları, sivil toplum örgütü başkanları ve halkın her kesiminden geniş bir katılımla gerçekleşti. Ellerinde bayraklarla halkı selamlayarak ilerleyen korteji yürüyüşe katılamayan vatandaşlar da güzergah üzerinde onlara alkışlarla destek verdi.

Atatürk anıtına çelenk bırakıldı

İzmir Büyükşehir Belediye ve Karşıyaka Belediyesi bandolarının marşlarla eşlik ettiği yürüyüşün ardından, Cumhuriyet Meydanı'nda kutlamalara devam edildi. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Atatürk anıtına İzmir Valiliği, Ege Ordu Komutanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Abdullah Recep ve Ege Ordu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP İzmir İl eski Başkanı Alaattin Yüksel, AK Parti ve CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, siyasi parti üyeleri, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katıldı. AK Parti ve CHP'li milletvekilleri bir araya gelerek çocuklarla fotoğraf çektirdi.

Atlı süvariler göndere bayrak çekti

İzmir'in işgalden kurtuluşunun 94. Yıl dönümü kutlamaları kapsamında Konak Meydanı'nda da temsili bayrak töreni yapıldı. Törende, İzmir'in kurtuluşunu canlandıran atlı süvari birlikleri Vilayet önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin'i canlandıran bir asker, Hükümet Konağı'na Türk bayrağını çekti.

"Bugün günlerden zafer, özgürlük ve barış"

Konak Meydanı'nın ardından Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden kutlamalarda, halk oyunu gösterileri yapılırken, orkestra eşliğinde marşlar söylendi. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ve esaretin bittiği, gururu, onuru, mutluluğu iliklerimize kadar hissedip yaşadığımız, Anadolu insanının özgür birey olarak yeniden doğduğu bugünde, bizlerle birlikte burada, bu alanda, yanı başımızda olduğuna inandığımız tüm kahraman komutanlarımız ve onların korkusuz neferleri. Mustafa Kemal'ler, İsmet Paşa'lar, Fevzi Çakmak'lar, Mürsel ve Fahrettin Paşa'lar, Yarbay Zeki'ler, Binbaşı Salih Bozok'lar, Yüzbaşı Şerafettin'ler, Üsteğmen Arif'ler, Yedeksubay Besim Efendi'ler ve elbette Mustafa Kemal'in askerleri, selam olsun size. Sıcak bir güne daha uyandık bugün ama asla sıradan değil. Çünkü bugün, günlerden zafer; bugün günlerden özgürlük ve bugün günlerden barış" dedi.

İzmir'den barış çağrısı

İzmir'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ve vazgeçilmez ilkelerinin simgesi olduğunu söyleyen Kocaoğlu, "Bugün, geçmişten ders alıp ileri, daha ileri bakma günü olmalı. Savaşları, çatışmaları, tutsaklıkları; acıları ve gözyaşlarını tarihin derinliklerine gömüp 'ille de barış' diye haykırmalıyız bugün. Tüm insanlığa yapılacak bu çağrı için en doğru adres, asırlar boyunca hep hoşgörü kenti olmuş güzel İzmir'dir. ve işte şimdi, bu çağrının tam zamanı. Biz bayrak gibi, devlet gibi, millet gibi, vatan gibi, özgürlük ve demokrasi gibi kutsal bildiğimiz değerler uğruna göz kırpmadan can veririz. Ama biz, her şeyden önce barışçı bir ulusuz. Biliriz ki mutlu olmak için önce özgür olmak, özgür hissetmek gerekir. Barış ve özgürlük insan olmaktır. Sevmektir, umuttur, tebessümdür. Öyleyse gelin tüm dünyaya İzmir'den bir çağrı yapalım; insan insanı öldürmesin, sömürmesin. İnsan insanı incitmesin, aşağılamasın. İnsan insanın onurunu çiğnemesin. Kötülüklere inat gülümseyelim, bitsin bu karanlık. Yazında güzünde, karında buzunda barış ve mutluluk olsun. Zulüm değil adalet; esaret değil özgürlük; katliam ve işkence değil huzur gelsin dünyamıza. Tüm bunların sihirli formülü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ağzından çıkan dört kelimede gizli; yurtta barış, dünyada barış" diye konuştu.

Anıtkabir'den getirilen bayrak teslim edildi

Kocaoğlu'nun konuşmasının ardından halk oyunu gösterilerine devam edildi. Ardından Büyük Taaruz Bisiklet Grubu Anıtkabir'den getirdiği Türk bayrağını İzmir Valisi Erol Ayyıldız'a takdim etti. Törenin sonunda protokol ve vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile 10. Yıl Marşı'nı söyledi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Aziz Kocaoğlu Eylül Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title