Haberler

    İzlanda'da Başbakan Gunlaugsson'un Erken Seçim Teklifine Cumhurbaşkanı'ndan Ret

    Belgelerin internete sızmasıyla adı offshore skandalına karışan İzlanda Başbakanı Gunlaugsson'un bu isteği, Cumhurbaşkanı Grimsson tarafından reddedildi.

    Belgelerin internete sızmasıyla adı offshore skandalına karışan İzlanda Başbakanı Gunlaugsson'un bu isteği, Cumhurbaşkanı Grimsson tarafından reddedildi.

    Grimsson, karar vermeden önce, diğer parti liderleriyle görüşmek istediğini söyledi.

    İzlanda'nın başkenti Reykjavik dün, tarihinin en büyük protestolarından birine sahne olmuştu. Parlamento binasının önünde toplanan binlerce kişi, Gunlaugsson'un istifasını istemişti.

    Dün kendisine yönelik istifa çağrılarını reddeden Gunnlaugsson için muhalefet tarafından parlamentoya bir güven oylaması teklifi de sunulmuştu. Muhalefet, güven oylamasının en geç bu hafta sonuna kadar parlamento gündemine gelmesini istiyordu.

    İZLANDA BAŞBAKANININ BAŞINI AĞRITAN BELGELER

    Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, İzlanda Başbakanı ve eşinin, 2007 yılında "Wintris" isimli bir offshore şirketini satın aldıkları ve milyonlarca dolar yatırımı bu şirket aracılığıyla sakladıkları ortaya çıkmıştı.

    Gunnlaugsson'un şirketteki yüzde 50 hissesini 2009'da parlamentoya girdikten 8 ay sonra 1 dolar karşılığında karısına sattığı ancak şirketi ve bu satış işlemini parlamentoya yaptığı beyana dahil etmediği öğrenilmişti.

    41 yaşındaki Gunnlaugsson, 2013 yılından bu yana İzlanda Başbakanlığı görevinde bulunuyor.

    Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

    Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    İzlanda Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title