Haberler

    İzinciler, Pastırma Engelini İlginç Bir Yöntemle Aştı

    Güncelleme:

    Yaz tatili için Türkiye'ye gelen Avrupalı tatilciler, pastırma ve sucuk satıcılarının yüzünü güldürdü. Girişi yasak olan pastırma ve sucukları ise lokum kutularına koyarak kamufle ediyorlar.

    Temmuz ayında memleketlerinde tatil yapan Avrupalı izinciler, kentin tanınmış lezzetleri pastırma ve sucuğu hem bulundukları sürede tüketiyor hem de yaşadıkları ülkelere götürüyor.

    Memleketi Kayseri olanların yanı sıra Sivas, Niğde, Nevşehir, Kırşehir gibi çevre iller de olan Avrupalı Türkler, alışveriş yapmak ve sucuk-pastırma almak için kente gidiyor. Bu aşırı talep de satışları artan esnafın yüzünü güldürüyor.

    BU TADI UNUTAMIYORLAR

    Kent esnafından Abdullah Akçakoyunlu farklı ülkelerden memleketlerine tatile gelen vatandaşların pastırma-sucuğa gösterdikleri ilgiden çok memnun olduklarını söyledi. Akçakoyunlu, "Yazın sadece gurbetçilere pastırma satabiliyoruz. Eskiye kıyasla ilgide bir azalma var çünkü Almanya'daki nesil, üçüncü nesil. Dedeleri, babaları yazın geldiklerinde daha çok pastırma, sucuk alıp götürürlerdi ama yine de ilgiden memnunuz. Atalarımız 'Kursak, kavurgasını arar' demiş. Küçüklüklerinden beri bildikleri tat, pastırma ve sucuk. Bu nedenle unutamıyorlar." diye konuştu.

    Avrupalı izincilerin gelmesiyle işlerinin açıldığını aktaran Mehmet Palamutoğlu da 3 ay boyunca satışlarda hareketlilik olduğunu söyledi. Palamutoğlu, yurt dışına girişi yasak olmasa vatandaşların daha fazla pastırma-sucuk götürmek istediğine dikkati çekti.

    YAKALARLARSA ATIYORLAR

    39 yıldır Viyana'da yaşayan Ergün Uğur, yaz tatili için memleketi Kayseri'de olduğunu, giderken de pastırma, sucuk götürdüklerini belirtti. Uçakla Avusturya'ya döneceğini anlatan Uğur, "Yakalanırsak eğer bunları atacaklar biliyoruz ama yine de risk alıp götürüyoruz. Viyana'daki komşularım sipariş verdi, özellikle onlara götürüyorum." dedi.

    LOKUM KUTUSUNDA PASTIRMA

    Fransa'da doğup büyüyen Hakan Akdağ da vazgeçemedikleri lezzetleri yanlarında yurt dışına taşıdıklarını söyledi. Akdağ, girişi yasak olduğu için aldıkları pastırma, sucukları esnafın hazırladığı lokum ve tatlı kutularına koyduklarını, bu şekilde götürmeye çalıştıklarını belirtti.

    KAYSERİ'YE BEREKET GETİRDİLER

    Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, Avrupalı izincilerin bir ay önce memleketlerine gelmeye başladıklarını, eylülde dönüş yolculuğuna çıkacaklarını söyledi.

    Yaz aylarında pastırma ve sucuğun fazla tüketilmediğine dikkati çeken Ünlü, "Gurbetçi vatandaşlarımız sayesinde şu an pastırma ve sucuk satışında yüzde 60 artış var. Et ve et mamullerinin Avrupa'ya girişi yasak. Bu nedenle çok kısıtlı da olsa götürüyorlar. Gurbetçilerimizin piyasada oluşturduğu hareketlilik, esnafı memnun ediyor. Sadece pastırma, sucuk piyasasında değil, kentin genelinde gurbetçilerin getirdiği bir bereket söz konusu." dedi.

    Ünlü, pastırma ve sucuk fiyatlarına mayıs ayından bu yana zam yapılmadığını, ortalama pastırmanın kilogramının 70 liradan, sırt, bonfile pastırmanın 90-100 liradan, yüzde 100 dana eti sucuğun ise 45 liradan satıldığını söyledi.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Şaban Ünlü Kayseri Niğde Sivas Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title