Haberler

Izban'da Grev Başladı - Izmir

İzmir Banliyö Sistemi AŞ (İZBAN) ile Demiryol-İş Sendikası arasında devam eden 3. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, çalışanlar greve başladı.

Aliağa- Torbalı arasındaki 111 kilometrelik mesafede günde yaklaşık 300 bin kişinin kullandığı raylı sistem İZBAN, firma ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle bugün çalışmadı. İZBAN istasyonlarına yolcu alınmaması dolayısıyla vatandaşlar alternatif toplu ulaşım araçlarını tercih etti.

İZBAN yolcusunun diğer toplu ulaşım araçlarına yönelmesi de diğer toplu taşıma araçlarında ve trafikte yoğunluğa neden oldu.

Sendikadan basın açıklaması

Demiryol-İş Sendikası üyeleri, Alsancak Gar istasyonu önünde toplanarak, bir basın açıklaması yaptı.

Sendika İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, İZBAN yönetimi ile ücret ve ikramiye konusunda anlaşma sağlayamadıklarını, bu nedenle greve gittiklerini bildirdi.

İZBAN'da 304 sendika üyesinin bulunduğunu, 105'ine çıplak ücret uygulandığını diğer çalışanlara da asgari ücretin çok az üzerinde maaş verildiğini ifade eden Ervüz, 2 bin 56 lira olan ücreti 2 bin 400 lira, 70 gün olan ikramiyeyi ise 90 gün olarak talep ettiklerini, İZBAN yönetiminin çalışanın yaşam standartları için öne sürdükleri şartları kabul etmediğini, haklarını alıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Ervüz, firma çalışanlarının bugün işe gelmediklerini evlerinde kaldıklarını vurgulayarak, sendika temsilcileri olarak kendilerinin İZBAN Alsancak İstasyonu önünde firma yetkililerinden olumlu cevap gelene kadar bekleyeceklerini aktardı.

Sendika temsilcisi İZBAN makinisti Ahmet Güler ise 6 Haziran'da başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen, bir karşılık alamadıklarını savunarak, "Ayda 10 milyon yolcu taşıyan İZBAN'da yolcularla bizzat biz muhatap oluyoruz. Tabi ki vatandaşı mağdur etmek istemeyiz. Fakat hakkımızı almak için bu grevi de yapmak zorundayız. En yüksek ücreti alan arkadaşımız yoksulluk sınırının altında çalışıyor." diye konuştu.

Sektördeki diğer çalışanlara göre ücretlerinin "Düşük" olduğuna işaret eden Güler, haklarını almak için mücadele edeceklerini kaydetti.

İZBAN çalışanı Ali Gören de grevin hukuki bir hak olduğunu hatırlatarak, haksız bir taleplerinin bulunmadığını, çalışana hak ettiği ücretin verilmesinin vatandaşı mağdur etmeyeceğini belirtti.

Ek otobüs seferleri konuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise önlem olarak ESHOT, İZULAŞ ve İZDENİZ seferlerinde düzenlemeye gidildiğini açıkladı. Toplu ulaşımda yaşanacak sıkıntının asgari düzeye indirilmesi amacı ile mevcut hatlardaki sefer sayılarının artırılacağı bildirildi.

Tepkilerini sosyal medya üzerinde aktaran vatandaşlar ise sorunun kısa sürede çözümü için yetkililerin harekete geçmesini istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Güler Torbalı Aliağa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title