Haberler

25 Bin Kanserojen Ayakkabı Piyasaya Sürülmüş Olabilir

Güncelleme:

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, 25 bin 510 çift kanserojen madde içeren ayakkabıların bir şekilde piyasaya sürülmüş olabileceğini söyledi.

İstanbul Erenköy Gümrük Müdürlüğü'nün incelemesinde, Çin'den gelen ve imha edilmesi gerekirken eski ayakkabılarla değiştirilip piyasaya sürüldüğü iddia edilen 25 bin 510 çift kanserojen madde içeren ayakkabılarla ilgili tartışmalar sürerken; İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Tesisi A.Ş (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, ayakkabıların bir şekilde piyasaya sürülmüş olabileceğini söyledi.

Kanserojen madde içerdiği anlaşılınca, İstanbul'dan iki tıra yüklenerek imha edilmek üzere İZAYDAŞ'a gönderilen ayakkabıların, aynı markanın eski modelleri ile değiştirilmiş olduğu ortaya çıkınca, tekrar Erenköy Gümrüğü'ne iade edildi.

Ayakkabıların akibetinin belli olmadığını ve bir şekilde piyasaya sürülmüş olabileceğini söyleyen İZAYDAŞ Genel Müdürü Muammet Saraç gelişmeleri şöyle anlattı:

"Bu tarz gümrükte yakalanan kaçak eşyalar veya uygunsuz ele geçen malzemeler İzaydaş'a sürekli gelir. Bununla ilgili bizim rutin bir prosedürümüz var. Kontrol altında biz bunların bertarafını sağlarız. Bahse konu ayakkabılar 12 Kasım günü akşam üstü tesislerimize ulaştı. Gümrükten geldiği için gümrük yetkilileriyle birlikte içeriye alındı, tartımları yapıldı, belgeleri kontrol edildi ve berteraf edilmek üzere bunker (Atığın boşaltıldığı alan) yakılmak üzere boşaltılırken gümrük yetkilileri ve arkadaşlarımızın titizliği nedeniyle bazı kutular açılıp kontrol edilme ihtiyacı ortaya çıktı. Tesisimizde ayakkabı kutuları açıldığı zaman ithal edilip bize berterafa getirilen yeni ayakkabılar yerine piyasadan toplanmış eski ve işe yaramaz ayakkabılar olduğu tespit edildi. Bu konu tutanağa bağlandı. Gümrük yetkililerimizce araçlar mühürlendi. Nakliye konusu da Gümrük Müdürlüğüne aittir. Nakliyenin bizimle bir bağlantısı yoktur. Araçlar dışarıya alınıp gümrük görevlilerine teslim edildi. Bundan sonraki aşamada gümrük yetkililerinin suç duyurusunda bulunması, olaylara el koyması ve adli takibin devamı söz konusudur. Biz bu noktadan itibaren konunun içersinde yokuz."

Muhammet Saraç, "25 bin çift ayakkabıdan bahsediliyor. Şu an tamamen adli süreç işliyor" diyerek şöyle devam etti:

"Bu ayakkabıların nerede olduğu konusuyla ilgili açıklama yapmam doğru olmaz. Bu herhangi bir aşamada bize gelmeden önce herhangi bir aşamada bir şekilde değişip piyasaya sürülmüş olabilir malasef. Umarım öyle değildir. Şu anda nerede olduğu belli değil. Ama bunlar çok külliyetli olduğu için bir şekilde ipucu elde edilecektir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Erenköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title