Haberler

İz Bırakmak İçin 500 Kilometre Yürüdü

İzmit'ten geçen 9 Ağustos'ta İz bırak projesi kapsamında Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalıklarına farkındalık yaratmak için yola çıkan 47 yaşındaki Hakan Pekzorlu, İzmir'e gelerek yaklaşık 500 kilometrelik yürüyüşünü tamamladı. İzmir'de projeye destek verenler ve ailesi tarafından karşılanan Pekzorlu gözyaşlarına hakim olamadı.

İzmit'te yaşayan muhasebeci ve MET-DER gönüllüsü Hakan Pekzorlu, Çölyak ve PKU hastalıklarına farkındalık yaratmak için İz bırak adlı proje kapsamında geçen 9 Ağustos'ta yola çıktı. Yaklaşık 500 kilometrelik yolu yürüyerek tamamlayan Pekzorlu, bugün saat sat 10.00'da tarihi Saat Kulesi'ne ulaştı. Pekzorlu'yu burada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Sırrı Aydoğan, Buca Belediyesi eski Başkanı Ercan Tatı, İzmirli sanatçı Mikrop, MET-DER üyeleri, Çölyak ve PKU hastalıkları ile Pekzorlu'nun ailesi karşıladı. Kendisini karşılayanları görünce gözyaşlarını tutamayan Pekzorlu, 9 Ağustos'ta İzmit'ten yola çıktım, bugün İzmir'deyim. Yaklaşık 500 kilometre yürüdüm. Çok güzel şeyler yaşadım. Güzel hikayeler biriktirdim. İnsanların duaları sayesinde buraya kadar geldim. Daha önce de engelliler ve otizmliler için çeşitli etkinlikler yaptım. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bundan sonra da çalışmalar yapacağım dedi. Çölyak ve Fenilketonüri Derneği (MET-DER) Başkanı Nesrin Atar ise İzmit- İzmir farkındalık yürüyüşüne katılan derneğimiz gönüllüsü Hakan Pekzorlu ve sponsorlara teşekkür ediyorum. Bizim tek amacımız Çölyak ve PKU hastalığına dikkat çekmekti. Çölyak ve PKU tanı konuncaya kadar hastalık, sonra ömür boyu diyet yaptığımız için, ben de bir Çölyak yaşam dostuyum, yaşam dostu olarak adlandırıyoruz diye konuştu. Çölyak ve PKU hastalık gruplarının ürünlerinin normal ürünlere kıyasla pahalı olduğuna dikkat çeken Atar, www.ozelbeslenme.com ve Kocaeli MET-DER Hesap numarası Ziraat Bankası Alemdar Şubesi IBAN TR 50 0001 0007 2957 9650 01 aracılığıyla kendilerine bağış yapılabileceğini belirtti. Başkan vekili Aydoğan ise Pekzorlu'ya anlamlı yürüyüşünden dolayı teşekkür edip çiçek verdi ayrıca Glutensiz ürünlerin Türkiye'de üretimi için hükümetin katkısı şart dedi. Daha sonra grup, ellerindeki sarı balonları göz yüzüne bıraktı.

ÇÖLYAK HASTALIĞI Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda blunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren ve krenikleşen allerji ve hassasiyetidir. Türkiye ve dünyada görülme sıklığı 1001'dir. Çölyak hastaları glutenli gıdalar tükettikleri takdirde ince bağısakta bulunan emilimi sağlayan villüs'ler tahrip olur, düzleşir böylece alınan gıdalar emilemez. Bunun için tek şart ömür boyu glutensiz diyet yapmaktır.

FENİLKETONÜRİ (PKU) Kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Fenialanin aminoasidi trezin aminoasidine dönüştürelemez. Besinle alınan fenialanin vetrozine dönüştürülemez kanda ve diğer dokularda birikir. Geri dönüşsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. PKU kalıtsal bir hastalıktırb Hastalık genler ile anne ve babadan çocuklara aktarılır. Türkiye'de 45001'de bir görülmektedir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Aydoğan İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title