Haberler

İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri Müracaatı Başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Turan Karaca, iyi tarım uygulaması yapan üreticilerin destekleme ödemesinden faydalanabilmeleri için müracaat süresinin başladığını bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Turan Karaca, iyi tarım uygulaması yapan üreticilerin destekleme ödemesinden faydalanabilmeleri için müracaat süresinin başladığını bildirdi.

Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ'in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü girdiğini hatırlattı. Bu kapsamda iyi tarım uygulamaları yapacak üreticilerin desteklerden yararlanabileceğini ifade eden Karaca, yaş meyve ve sebzelerde iyi tarım uygulaması yapan üreticilere Bakanlığın hibe desteğinin 2014 yılı için dekar başına 50 lira, örtü altı üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesinin de 150 lira olduğunu kaydetti.

Destekler kapsamında Ziraat Bankası'nda kullanılan çiftçi kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi sağlandığını belirten Karaca, Tarım Kredi Kooperatiflerinde çekilen 50 bin TL'nin üzerindeki faiz indirimi yüzde 25 iken, iyi tarım yapan üreticilere yüzde 50 olduğunu vurguladı.

Karaca, desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin 17 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerektiğini bildirdi.

Kayısıda kabuklu bitle mücadele

Karaca, ayrıca kayısı ağaçlarında görülen erik koşnili olarak da bilinen kabuklu bitle mücadelede 2011 yılından beri müdürlüğe yoğun şekilde müracaatlar geldiğini belirtti.

Geçen yıl sonu itibariyle Battalgazi, Yeşilyurt, Kale, Yazıhan, Akçadağ ve kısmen de Darende ilçelerinde bu zararlının yoğunluğunun azaldığına ancak halen potansiyel tehlike olarak durduğuna dikkati çeken Karaca, çiftçilerin doğru zamanda ve bilinçli bir şekilde mücadele etmeleri için zararlının biyolojisini çok iyi bilmeleri gerektiğini vurguladı.

Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunan erik koşnilinin en çok eriklerde bulunduğunu, Malatya'da ise kayısı ağaçlarında yoğun olarak görüldüğünü aktaran Karaca, kabuklu bitle mücadele yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Turan Karaca Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title