Haberler

İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuz seçimi ile ilgili vatandaşlara verilen yanlış bilgiler nedeniyle insanların kötü ürün alarak bir süre sonra karpuzdan soğuduğunu belirtti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuz seçimi ile ilgili vatandaşlara verilen yanlış bilgiler nedeniyle insanların kötü ürün alarak bir süre sonra karpuzdan soğuduğunu belirtti.

Doğan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 1 Mayısta başlayan karpuz hasadının 15 Eylüle kadar sürdüğünü belirterek bu yıl ürün fiyatının üreticiyi mutlu ettiğini dile getirdi.

Ancak son zamanlarda bazı yayın organlarında karpuz seçimiyle ilgili insanlara yanlış bilgiler verildiğini dile getiren Doğan, "Çiftçi kaynak gösterilerek verilen bilgilerde, taş, toprak, sulama, ilaçlama, poyraz veya üzerine basılma gibi nedenlerden dolayı karpuzun dış kabuğunda oluşan eğrilik, leke ve yaraların, arıların fazla tozlama yapmasından dolayı oluştuğu, bu tür karpuzların daha lezzetli olduğu ifade edilmiştir. Bu büyük bir hatadır, gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Karpuzun dış kabuğunda meydana gelen eğrilik, leke ve yaralanma meyvede istenmeyen bir durumdur. Bu meyvelerin ekonomik değeri yoktur. Bu yüzden bu tür karpuzları büyük manav ve marketlerin raflarında göremezsiniz" ifadelerini kullandı.

Sapı kurumuş karpuz taze değildir

Açıklamasında bazı yayınlarda karpuzun sapının kurumuş olmasının tazelik göstergesi olarak ifade edildiğine değinen Doğan şunları aktardı:

"Bilakis sapı kurumuş meyvenin içi geçmiştir. Zaten rafta çok uzun süre beklediği için sapı kurumuştur. Bir başka yanlış bilgi ise 'Toprağa temas eden bölge sarı ise olgun, beyaz ise hamdır' ifadesidir. Sararma ya da beyazlamanın olgunluk ya da lezzetle hiç alakası yoktur. Bu bilgiler, bilimsel dayanağı olmayan kulaktan dolma bilgilerdir. Bu tür yanlış bilgiler nedeniyle tüketiciler kötü karpuz alıyor ve bir süre sonra karpuzdan soğuyarak almamaya başlıyor. Bu da üreticinin satış yapamamasına ve zarar etmesine yol açıyor. Eğer bir bilgi paylaşılacaksa hem bilimsel temele dayanmalı hem de üreticilerden bilgi alınmalı."

İyi karpuz nasıl seçilir?

Oda Başkanı Doğan, açıklamasında karpuz seçerken hangi kriterlerin göz önüne alınması gerektiğini şöyle açıkladı:

"Tüketici meyveyi seçerken, dış kabuk renginin canlı ve yeşil olmasına, renginin değişmemiş olmasına dikkat etmeli. Görünümü en taze meyveyi almalı. İkincisi karpuzun sapı taze olmalı ki meyve taze ve lezzetli olsun. Ayrıca, sapın üzerinde bulunan tüyler dökülmüş olmalı. Eğer bu tüyler dökülmüşse meyve olgun, dökülmemişse hamdır."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akın Türkiye Yüreğir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title