Haberler

İTÜ'nün Güneş Enerjisiyle Çalışan Aracı Arıba 6, Avustralya'da Yarışacak

Güncelleme:

Araç, 6-13 Ekim tarihleri arasında Avustralya'da düzenlenecek World Solar Challenge'da yarışacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi,2005 yılından bu yana ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan yarışmalarda başarılı sonuçlar alan ARIBA güneş enerjisiyle çalışan arabaların 6.'sını: ARIBA6'yı üretti. Aracın 19-20 Ağustos'ta uzun yol test sürüşü gerçekleştirilecek. Araç, 6-13 Ekim tarihleri arasında Avustralya'da düzenlenecek World Solar Challenge'da yarışacak.

Türkiye'nin uluslararası alanda ödüllü ilk ve tek güneş arabası ekibi olan İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi tarafından yapılan ARIBA güneş enerjisiyle çalışan araçların 6.'sı üretildi. Aracın, İstanbul-Ankara arasında yapılacak test sürüşünün başlangıcı milli ralli sürücüsü Burcu Çetinkaya tarafından yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'nden yola çıkan araç, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü geçerek, Ankara yolcuğuna devam etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi, 20 Ağustos günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı makamında ziyaret edecek.

Uzun yol test sürüşü sonrası araç, Avustralya'da bu sene 6-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ve kıtanın boydan boya geçileceği 3021 kilometrelik World Solar Challenge'a katılacak.

ARIBA geleneği

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi, 2005 yılından bu yana güneş enerjisiyle çalışan araçlar üretiyor. ARIBA olarak adlandırılan araçların her biri ulusal ve uluslararası düzeyde ödül ve derecelere sahip.

Bu başarılardan bazıları Türkiye'de TÜBİTAK'ın düzenlediği ve yaklaşık 45 üniversitenin katılımıyla gerçekleşen Formula G yarışlarında 2006-2007-2008 senelerinde kazanılan hem 1.'lik hem 2.'lik hem de "En İyi Mühendislik Tasarımı" ödülleri, 2012 senesindeki 3.'lük ve aynı sene alınan "En İyi Mühendislik Tasarımı" ödülü.

2009 yılında ARIBA 4 aracıyla katıldığı ilk uluslararası yarışma olan World Solar Challenge'da "The Best New Comer" ödülünü alan ekip, Türkiye'ye güneş enerjisiyle çalışan araç alanında uluslararası ilk ödülünü de kazandırmıştı.

Avustralya yolcusu

İki yılda bir düzenlenen World Solar Challenge Avustralya'nın kuzeyinde bulunan Darwin şehrinde başlıyor ve güneyde yer alan Adelaide şehrinde bitiyor. Toplam 3021 km'lik bir etaba sahip yarışta, dünyanın dört bir yanından güneş arabası ekipleri yarışıyor.

Üst düzey ekiplerin bulunduğu "Challenger" klasmanında yarışacak İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi dört tekerlekli, elektronik diferansiyel, hız sabitleme, geri görüş sistemi gibi yüksek teknolojik unsurlara sahip ARIBA 6 aracıyla dereceye girmeyi hedefliyor.

Sponsorlar

Metyx, İDTM, Ekore, Güneş Sigorta, Vestel, 3M, Duratek,GoEnergy,Kansai Altan, MSI, Sarkuysan, Yıldız Kalıp, Baskı Devre, Bereket Enerji, Birikim Pilleri, ÇMS Makina, Çorlu Plastik, FNSS, Fujitsu, Gochermann, HexagonStudio, Karel Kalıp, Techpoint, Radore, Multi-Contect, Met Energy, LC Waikiki, Koza Altın, Telen

Destekçiler

Güray Alüminyum, İstanbul Ulaşım, MEAM, Mimta Solar, Molex, Noctua, OBEL Cıvata, Plexus, SaeInstitute, SchneiderElectric, SKF, TAI, Takosan, Tekiş, Yüksel Makina

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avustralya Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title