Haberler

İttihatçılar ve İttihatçılık" Sempozyumu Başladı

TTK Başkan Vekili Beyhan: "İttihat ve Terakki, çeyrek asırlık bir dönemde var oldu.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkan Vekili Mehmet Ali Beyhan, "İttihat ve Terakki, çeyrek asırlık bir dönemde var oldu. Bu, tarih açısından kısa bir zaman gibi görünse de olayların yoğunluğu ve etkisi bakımından uzun bir zaman dilimidir" dedi.

Beyhan, "İttihatçılar ve İttihatçılık" Sempozyumunun açılışında yaptığı konuşmada, kurumun bugüne kadar pek çok sempozyum gerçekleştirildiğini belirtti.

İttihat ve Terakki'nin yakın tarihte en çok tartışılan ve üzerinde araştırma ve yayınlar yapılan konuların başında geldiğini söyleyen Beyhan, başlangıcından Osmanlı'nın sonu olan 1918 yılına kadar siyaset sahnesinde bulunan ittihatçılığa ilişkin bilgi verdi.

İttihat ve Terakki, uyguladıklarıyla hem kendi sonunu hem de devletin sonunu getirdiğini söyleyen Beyhan, oluşuma yönelik eleştirileri, yapılan hataları ve dönemin şartlarını anlattı.

Beyhan, "İttihat ve Terakki, çeyrek asırlık bir dönemde var oldu. Bu, tarih açısından kısa bir zaman gibi görünse de olayların yoğunluğu ve etkisi bakımından uzun bir zaman dilimidir. Öyle görülüyor ki İttihatçılar ve İttihatçılık daha çok tartışılacak ve bence tartışılmasında da yarar vardır. Çünkü pek çok tez ve araştırma yapılmasına rağmen hala hem şahıs olarak ittihatçıların monografileri yazılmamıştır hem de ittihatçıların uyguladığı politikalar tarafsız olarak inceleme altına alınmamıştır. Ben ümit ediyorum ki bu sempozyumda hem ittihatçı aktörler ele alınacak hem de siyasi bir meslek olarak 1908'den 1918'e kadar memleketin kaderini elinde tutan bu meslek incelenecektir" diye konuştu.

-İttihat ve Terakki Sempozyumu

Açılışın ardından, sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Prof. Dr. Süleyman Seydi'nin başkanlığındaki oturumda, Prof. Dr. Mehmet Okur, "İngiliz İstihbarat Belgelerine Göre İttihat ve Terakki Cemiyeti", Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı "İttihat Terakki'nin Kapitülasyonları Kaldırması ve Diplomatik Alanda Yabancı Devletlerin Tepkileri", Araştırmacı-Gazeteci Eyüp Salih, "İttihat ve Terakki'nin Kurucularından İbrahim Temo", Yrd. Doç. Dr. Asaf Özkan "İttihatçılığın Son Baharı: 1923 Seçimleri Öncesinde İttihatçıların İstanbul'daki Faaliyetleri" ve Yusuf Turan Günaydın "İttihat ve Terakki Cemiyetinin Ahilik Raporları Hakkındaki Çalışmalara Eleştirel Bir Yaklaşım" konuları ele alındı.

Ulusal ve uluslararası bilim insanlarının ve araştırmacıların yer aldığı sempozyum, iki salonda üç oturum olarak gerçekleştirilecek.

Sempozyumda 36 bildiri sunulacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türk Tarih Kurumu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title