Haberler

İTO Meclisi'nin Nisan Ayı Toplantısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasına ilişkin, "İran'la yapılan anlaşma Türkiye için daha da önemli. İran'da tüm tüketim alanlarında müthiş bir potansiyel bulunuyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasına ilişkin, " İran'la yapılan anlaşma Türkiye için daha da önemli. İran'da tüm tüketim alanlarında müthiş bir potansiyel bulunuyor. Üyelerimizden İran pazarı için projeler geliştirmelerini, hazırlıklar yapmalarını rica ediyorum" dedi.

İbrahim Çağlar, İTO Meclisi'nin Nisan ayı toplantısında yaptığı konuşmada, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet dileyerek, Şehit Savcı'nın ailesinin gösterdiği metanetin tüm Türkiye'yi duygulandırdığını ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla dün TOBB Genel Merkezi'nde düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın verimli geçtiğini aktaran Çağlar, Hükümet'in Ar-Ge konusundaki kararlılığına dikkati çekti. Çağlar, İTO üyelerine "Katma değeri yüksek yeni projelere girin, teknolojiye ilişkin projelere kafa yorun" çağrısı yaptı.

Şura'da yaptığı konuşmada kendisinin de reel ekonomi adına önemli konulara dikkati çektiğini aktaran Çağlar, "Akıllı şehir uygulamalarının İstanbul için önemini anlattık, bunun hızlandırılmasını istedik. İstanbul Finans Merkezi çalışmalarının üst seviyeye çıkartılmasının, 'İstanbul' markasının turizmden finansmana kadar genişletilerek New York gibi, Pekin gibi, Londra gibi marka değerinin yükseltilmesini talep ettik" bilgilerini verdi.

"İran pazarı için hazırlık yapın"

İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasına ilişkin de değerlendirme yapan Çağlar, şunları kaydetti:

"Geçen hafta İran'la yapılan anlaşma son derece önemli ama Türkiye için daha da önemli, çünkü biz aynı havzada iş yapıyoruz. İran'da tüm tüketim alanlarında müthiş bir potansiyel bulunuyor. Üyelerimizden tüm sektörler, mal ve hizmet kalemleri için İran pazarına yönelik projeler geliştirmelerini, hazırlıklar yapmalarını rica ediyorum. Tercihli Ticaret Anlaşması'nda da çok büyük bir avantaj var. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı ziyaretin de bizim ticaretimiz ve üretimiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Geçen hafta açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nin Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlara vurulan yeni bir neşter olduğuna dikkati çeken Çağlar, şöyle konuştu:

"İşbaşı Eğitim Programı kapsamında istihdam edilenlerin işyerlerine olan maliyetlerini azaltıyor. Bir yıla kadar uzayan destekler devreye alınıyor. 120 bin kişi de toplum yararına istidam edilerek bazı sosyal hizmetlerde çalışacak. Diğer yandan, üretimin teşvik edilmesi için 2015-2016 döneminde yatırım yapana tüm kazançlarında daha fazla vergi indirimi geliyor.

Üstelik yatırım yapmak, girişimci olmak özendiriliyor ve destekleniyor. Özellikle de ileri teknoloji içeren yatırımlar artık 5. bölge teşviklerinden yararlanırken, tasarım merkezleri de Ar-Ge merkezleri gibi destek alacak. Bütün bunlar bir yandan istihdamı, diğer yandan da üretimi artırmaya dayalı hamleler. Bu uygulamaların, ekonominin ihtiyaç duyduğu hareketliliği ve iç talebi artıracak olması çok çok önemli."

İTO'nun her ay yayınladığı Ticari Faaliyet Endeksi'nin güncel verilerini paylaşan Çağlar, Endeks'e göre, üretim, ticaret ve hizmet alanlarında öne çıkan çeşitli sorunları, kalifiye personel bulma sıkıntısı, vergi yükünün ağır olması, tahsilat sorunları, maliyetler, mevzuat konusunda yaşanan sıkıntılar şeklinde sıraladı.

Genel sorunlara yönelik lazım olan tüm çalışmaların yapıldığını belirten Çağlar, yasal noktada, idari düzenlemeler konusunda İTO Meclisi üyelerinden gelen taleplerin gerekli kurumlarla paylaşıldığını ifade etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

İbrahim Çağlar Türkiye İran Ekonomi Haberler

title