Haberler

İTO Heyetinden KKTC Çıkartması

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik ilişkilerin gelişmesinin siyasi sorunların çözümüne de ivme kazandıracağını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı ziyaret eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik ilişkilerin gelişmesinin siyasi sorunların çözümüne de ivme kazandıracağını söyledi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Can Muğan, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinden oluşan 79 kişilik heyet, 19-21 Mayıs tarihleri arasında, Kıbrıs'a iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi. İTO Heyeti, KKTC'deki temasları çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Doğu Akdeniz Üniversitesi'ni ziyaret etti.

"ÇÖZÜM İKİ TARAFA DA ÇIKAR SAĞLAR"

İTO heyeti ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı ziyaret etti. İşbirliğini artırmak ve moral vermek amacıyla KKTC'ye geldiklerini söyleyen Demirtaş, "Kıbrıs sorununa çözüm bulunması halinde, Kıbrıs Akdeniz'in Singapur'u olabilir. Bölünmüş bir adada, gayrimenkuller değerlenmez, yabancı yatırımcı gelmez ve sürdürülebilir bir ekonomi olmaz. İzole edilmiş, ambargolar altında yaşayan bir toplumun güneye de hiçbir faydası olmaz. Bu durumun artı ve eksilerine bakılması gerekiyor. Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm bulunması, tüm tarafların ve bölgenin çıkarına olacaktır" dedi.

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

1992'den bu yana Yunanistan ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Demirtaş, "Bugün gelinen noktada Türkiye ile Yunanistan arasındaki hiçbir siyasi sorun çözülmedi ancak buna rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacmi 6 milyar dolar seviyelerine çıktı. Bu örnek, Kıbrıs'ta iki taraf arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ilham olabilir. Siyasiler, müzakerelere ve görüşmelere devam edebilir ancak ekonomik ilişkilerin ilerlemesi gerekiyor. Çünkü ekonomik ilişkilerin gelişmesi siyasi sorunların çözümüne de ivme kazandıracaktır" diye konuştu.

"LEFKOŞA DÜNYADAKİ SON BÖLÜNMÜŞ BAŞKENT"

Dünyanın son bölünmüş başkenti olan Lefkoşa'daki paslı varillerin artık kaldırılması gerektiğini ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki taraftan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve iş adamları bir araya gelerek böyle bir girişim başlatabilir. Bir şey yapmanın artık tam zamanı." Demirtaş, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı ve Kıbrıslı Türk iş adamlarıyla birlikte en yakında zamanda İzmir'de ağırlamak istediğini sözlerine ekledi.

"EN KISA SÜREDE İZMİR'E GELECEĞİM"

Ekonominin gelişmesinin siyasete olumlu yansıdığını söyleyen Akıncı, "Ekonominin gelişmesi yönündeki tüm işbirliklerini destekliyoruz. Büyük resme odaklanarak tüm taraflar kazançlı çıkacaktır. Birlikte hareket etmek herkesin faydasına olur. Adanın etrafındaki doğal zenginliklerden birlikte faydalanılması çok önemli. Doğalgaz ve elektrik alanında işbirliği imkanı var. Uzun vadeli bakış açılarına ihtiyaç var. Rum tarafı, Türk hava sahasını ve Türk limanlarını kullanamaması nedeniyle ekonomiye ek yük bindiriyor. Rum iş insanı ilk kez 78 milyon ile dost geçinmenin daha çok getirisi olduğunu anlamaya başladı. Rum tarafı ekonomik krizde bunu gördü" dedi. Akıncı, Demirtaş'ın daveti üzerine, İzmir'e en kısa sürede geleceğini söyledi.

"ÇÖZÜM İŞ ADAMLARINDA"

İTO heyeti, KKTC temasları çerçevesinde KKTC Meclis Başkan'ı Dr. Sibel Siber'i de ziyaret etti. KKTC'de yaşananları yakından takip ettiklerini belirten Demirtaş, "Kıbrıs konusunda gelişme kaydedilmediğini görerek üzüntü duyuyoruz. Ercan Havalimanı'nın ve Mağusa Limanı'nın kullanılmamasından Güney Kıbrıs'ın ne fayda sağladığını anlamak mümkün değil. Güneyde de ekonomik zorlukların olduğunu biliyoruz. Çözüm biziz, çözüm iş adamlarında. Toprak meselesini ve diğer meseleleri konuşmaya devam etsinler, ancak bizim önümüzü açsınlar. Bunları Rumlara anlatmak gerekiyor" dedi. KKTC Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber ise, bu tür ziyaretlerin hem ticari anlamda, hem de dostlukların pekişmesi noktasında çok önemli olduğuna işaret ederek, ülke için neler yapılabileceğini konuşma fırsatı yakaladıklarını belirtti.

"EKONOMİK GELİŞME DURMAMALI"

İTO heyeti, sonrasında KKTC Başbakan Hüseyin Özgürgün'ü ziyaret etti. Yaklaşık 5 hafta önce göreve başlayan başbakanı tebrik ederek sözlerine başlayan Demirtaş, Kıbrıs'a her yıl gelmeyi gelenek haline getirdiklerini ifade ederek, 79 kişilik heyette Kıbrıs ile ticaret yapan üyelerin de bulunduğunu söyledi. Başbakan Özgürgün ise, şöyle konuştu: "Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı iki eşit taraf olarak bir anlaşmaya imza atacak denilse yarın çözüm olabilir. Kıbrıs Türk tarafının eşitlikten başka talebi yok ve bu ekonomiye müthiş ivme verir." Kıbrıs'ın bölünmüş olmasının ekonomik anlamda büyük kayıp olduğunu herkesin kabul ettiğini kaydeden Özgürgün, "Anlaşma sağlanmış bir Kıbrıs'ın, 5-10 kat daha büyük bir ekonomiye ve potansiyele sahip olabileceği gün gibi ortada ama 1950'lerde başlamış olan Kıbrıs sorunu maalesef hala daha o günkü bakışla bu noktalara gelmiş ve devam ediyor. Siyasetçiler masada oturup anlaşabilir ama ekonomik gelişmenin durmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"EKONOMİK BÜYÜME OLMAZSA KKTC AYAKLARI ÜZERİNDE DURAMAZ"

İzmir Ticaret Odası heyeti, Kıbrıs Türk Ticaret Odası'na da giderek temaslarda bulundu. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, şunları söyledi: "Ekonomik zafer olmayan yerde, siyasi zaferden bahsedilemez. 300 bin nüfuslu KKTC, Türkiye'den 1.36 milyar dolar ihracat yapıyor. Türkiye ise KKTC'den sadece 70 milyon dolarlık mal satın alıyor. Ekonomik büyüme olmazsa, kazanım olmaz ve KKTC kendi ayakları üzerinde duramaz." Demirtaş ise, göreve geldiğinden bu yana KKTO Başkanı Fikri Toros ile büyük bir uyum içinde çalıştıklarını belirterek, "Kıbrıslı Türk iş adamları ile ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi için Oda olarak her türlü desteği sağlamaya hazırız" dedi.

DESTEK SÖZÜ

Gezi çerçevesinde, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı'yı ziyaret eden İTO heyeti, KKKTC'deki temaslarının son gününde Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen 30. olağan genel kurula katıldı. Genel kurulda konuşma yapan Demirtaş, iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Özgürgün Mustafa Akıncı Sibel Siber Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title