Haberler

İthalata Yönelik Usul ve Esaslar

Kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli mevzuatla verilmiş yetkilerin kullanımında ithalatla ilgili politikaların uygulanması ile eşyaların ithalatına yönelik bazı usul ve esasları düzenlendi.

Kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli mevzuatla verilmiş yetkilerin kullanımında ithalatla ilgili politikaların uygulanması ile eşyaların ithalatına yönelik bazı usul ve esasları düzenlendi.

Ekonomi Bakanlığının "İthalat Tebliği" Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, ithalatın uluslararası anlaşmalar ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen ilke, hedef ve politikalar çerçevesinde yürütülmesini sağlamak ve kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli mevzuatla verilmiş yetkilerin kullanımında ithalat ile ilgili politikaların uygulanması ile tebliğ kapsamı eşyanın ithalatına yönelik bazı usul ve esaslar belirlendi.

Tebliğde, kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların kapsamı, ithalinde belirli kurumların izni aranacak ve izin aranmayacak muhtelif eşyalar, uygunluk yazısına tabi eşya, banknot ve benzeri kıymetli evraka mahsus kağıtlar, ithalatı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalar ve belli kurumlarca yapılabilecek bazı eşyalar, gübre harici eşya, yurt içinde düzenlenen uluslararası fuarlarda sergilenecek eşya, çift kullanımlı malzeme ve teknolojilerin, ozon tabakasını incelten maddeler, kimyasal silahlar sözleşmesi ekinde yer alan kimyasal maddelerin ithalatına ilişkin kurallar yer aldı.

Bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin denetimine de yer verilen tebliğde, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine (GTS) ilişkin tarife tavizlerinden yararlanan eşya ile ülkelerin belirlenmesine esas teşkil eden hususlar düzenlendi. Hassas ürünlerde, maktu gümrük vergileri yüzde 30 azaltıldı, nispi gümrük vergileri ise İthalat Rejimi Kararı eki II ve III sayılı listelerde Diğer Ülkeler (D.Ü.) sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden 3,5 puan indirildi. Ancak 50 ila 63'üncü fasıllar arasında yer alan hassas ürünlerde, İthalat Rejimi Kararı eki II sayılı listede D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden yüzde 20 indirim yapıldı.

Tercihli tarife uygulaması sonucunda nispi vergi oranlarının yüzde 1 veya daha az olması, maktu vergilerin 2 avro veya daha az olması durumunda, Gelişme Yolundaki Ülkeler (G.Y.Ü.) için gümrük vergileri askıya alındı.

GTS kapsamında tavizden faydalanan ülke menşeli bir eşyanın ithali benzer ya da doğrudan rakip bir eşyanın yerli üreticisi için ciddi zorluk ya da ciddi zorluk tehdidi yaratır ise ilgili ülke menşeli bu eşya için İthalat Rejimi Kararının eki II ve III sayılı listelerde D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi oranı yeniden yürürlüğe konulabilecek.

Bakanlıkça dış ticaretteki gelişmeler göz önüne alınarak ülke/ürün bazında tavizler kaldırılabilecek. Türkiye, Gümrük Birliğinin etkin işleyişini teminen, GTS kapsamında gerekli düzenlemeleri yapma hakkını saklı tutmak kaydıyla, AB'nin konu hakkındaki düzenlemelerini esas alacak ve bu çerçevede, mevzuatında gerekli uyumlaştırmayı yapacak,

Tebliğde yer alan "Askıya Alma Sistemi" ile de Türkiye'deki sanayicilerin rekabet kapasitelerinin artırılmasını, modernize olmalarının sağlanmasını ve yeni iş alanlarının oluşturulmasını desteklemek, üretim sürecinde ihtiyaç duydukları ham madde, yarı mamul veya özel imalat niteliği taşıyan ürünlere düşük gümrük vergisi ile erişimlerini sağlamayı amaçlanıyor.

1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan söz konusu tebliğle İthalat Tebliği (İthalat: 2015/1) yürürlükten kaldırılırken, tebliğe (ithalat: 2015/1) yapılan atıflar bu tebliğe de yapılmış sayılacak. Ayrıca bu tebliğin ikinci kısmı çerçevesinde 31 Aralık 2015 tarihine kadar yapılan başvurular ve izin belgeleri, 2015/1 İthalat Tebliği hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılacak.

İthalat rejimi kararına ek karar

Öte yandan "İthalat Rejimi Kararına ek karar"ın yer aldığı Bakanlar Kurulu kararı da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, 20 Aralık 1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararının ekinde yer alan listeler ve ekler, değişiklikleri ile birlikte yürürlükten kaldırıldı. Karara ithalatta uygulanacak gümrük vergisi oranları ile ödenecek toplu konut fonunu gösteren 6 liste ile aralarında genelleştirilmiş tercihler sisteminden yararlanacak ülkeler listesi ile özel teşvik düzenlemesi kapsamındaki ülkeler grubu listelerinin yer aldığı bazı listeler ilave edildi. Ancak ilave gümrük vergisi alınmasına yönelik İthalat Rejimi Kararına ek kararların uygulanmasına devam edilecek.

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi çerçevesinde Pakistan menşeli eşyanın Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilerek, işlem görmüş ürün olarak ihraç edilmesi halinde, varsa telafi edici verginin hesaplanmasında, 2 sayılı listede yer alan Gelişme Yolunda Ülkeler (G.Y.Ü) sütunu yerine, Özel Teşvik Düzenlemelerinden Yararlanacak Ülkeler (Ö.T.D.Ü) sütununda belirtilen vergi oranları tatbik edilecek.

Öte yandan 22 Şubat 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına ek karar yürürlükten kaldırıldı. Anılan karar kapsamında alınan teminatlar, talep edilmesi halinde gümrük vergilerinin iadesine ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde iade edilecek.

Söz konusu karar yarından itibaren yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title