Haberler

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni'den Türkiye'ye Destek

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) yakınlaşma sürecine ilişkin, "Türkiye saldırı altındadır. Bu ülkeyi AB'yle yakınlaşma sürecinde desteklemek usulen yapılan bir hareket değildir. Türkiye'nin tecrit edilmesi mazoşist bir hareket olabilir." dedi.

Ülkenin ana akım gazetelerinden La Stampa'ya konuşan bakan Gentiloni, İstanbul'daki terör saldırısını, Türkiye'nin AB üyelik sürecini, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı ve İtalya ile Mısır arasında yaşanan "öğrenci" krizini değerlendirdi.

Büyük Britanya'nın Avrupa'dan uzaklaştığı dönemde Türkiye'nin yakınlaşmaya çalıştığı anımsatılan Gentiloni, "Türkiye saldırı altındadır. Bu ülkeyi AB'yle yakınlaşma sürecinde desteklemek usulen yapılan bir hareket değildir. Türkiye'nin tecrit edilmesinin mazoşist bir hareket olabilir." diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde müzakerelere başlamasının üzerinden on yılı aşkın süre geçtiği hatırlatmasına da değinen İtalyan bakan, "Kapıların 10 yıl Brüksel tarafından kapatılmış olması, katkı sağlamadı. Şimdi önümüzde geliştirilebilecek iki olumlu iş var. Bunlardan ilki göçmenler üzerindeki girişim. Bir diğeri ise Ankara'nın Moskova'ya doğru buzları eritmesi." ifadelerini kullandı.

Suriye krizini tüm krizlerin anası olarak nitelendiren ve diplomatik alanda sahadaki önemli konulardan biri olduğunu dile getiren Gentiloni, "İnsan haklarını savunuyoruz ve Suriyeli Kürtler konusunda farklı fikirlere sahibiz. Ama Türkiye'ye yönelik ön yargılı yaklaşmak başka bir şey. Böyle bir şeyi yapmak hata olur ki, İtalya bunu hiç yapmadı." şeklinde konuştu.

İngiltere'nin AB'den ayrılmaya ilişkin geçen hafta yaptığı ve ayrılma kararı (Brexit) ile sonuçlanan referandumun herkes için bir şok olduğunu ifade eden Paolo Gentiloni, artık İngiliz vatandaşların kararlarına saygı duyarak buna uygun hareket etmek gerektiğini söyledi.

Gentiloni, İngiltere için mevcut aşamadan sonra Norveç modelinin telaffuz edildiğini duyduğunu, bunun başvurulabilecek bir yöntem olmasını umut edebileceğini ancak bunun için insanların serbest dolaşım hakkının tanınmasından geçtiğine dikkati çekti.

İtalyan araştırma öğrencisi Giulio Regeni'nin Kahire'de işkence sonucu öldürüldüğünün ortaya çıkması sonrası İtalyan Senatosu'nun Mısır'a yönelik F16 yedek parça alım satımı durdurmasını da değerlendiren Gentiloni, şu ifadeleri kullandı:

"Bu Senato'nun kararı, saygı duyuyoruz. Mısır'ın kilit rolünü ve teröre karşı yürüttüğü önemli rolü biliyoruz. Ama bunlar, bizim Regeni hadisesinde işbirliği ve sadakat talep etmemizi engellemez."

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title