Haberler

İtalya'da Referandum Sonrası Siyasi Belirsizlik

İtalya'da referandumdan ağır yenilgiyle çıkan ve bu nedenle istifa kararı alan Başbakan Matteo Renzi'nin görevden ayrılması sonrasındaki süreç tartışılıyor.

İtalya'da referandumdan ağır yenilgiyle çıkan ve bu nedenle istifa kararı alan Başbakan Matteo Renzi'nin görevden ayrılması sonrasındaki süreç tartışılıyor.

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinde de Renzi'nin istifası sonrası olabilecek gelişmeler ve 41 yaşındaki genç başbakanın bundan sonrası için nasıl bir strateji izleyeceğine dair farklı senaryolar gündeme geldi.

La Repubblica gazetesi, Renzi'nin hemen erken seçime gitmek istediğini ancak, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın bu fikre bütçe onayı koyarak, set çektiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı'nın hem yeni bir seçim yasası olması gerektiğini düşünmesi hem de ülkenin içinde bulunduğu hassas ve kırılgan siyasi-mali durumu göz önünde bulundurması sebebiyle seçim için aceleci olmadığı yazıldı.

Gazetenin haberinde, Renzi ve kurmaylarının referandumda alınan yüzde 40'lık "Evet" oyuna bakıldığında parti oylarının arttığına dikkat çektiği ve bu nedenle şubat ayında yeni seçimlere gidilebileceği fikrinin dillendirildiği, buna karşılık parti içinden bu fikre itiraz geldiği yazıldı.

Corriere della Sera gazetesi de Başbakan Renzi'nin, Cumhurbaşkanı'ndan bütçe yasasının onaylanmasına kadar kalması ricasını ülkeye olan sorumluluk gereği kabul ettiğini yazdı.

Gazetede, Renzi'nin partisinin liderliğinden ayrılmayı düşünmediği ancak kendisinden sonra kurulacak hükümette ismi başbakanlık için geçen adaylardan tercihinin Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan olduğu ifade edildi.

Corriere della Sera'da, Renzi hükümetinin koalisyon ortağı İçişleri Bakanı ve Yeni Merkez Sağ Hareketi'nin lideri Angelino Alfano'nun röportajı yayınlarken, Alfano, mevcut iktidarda olduğu gibi yeniden Renzi ile çalışabileceklerinin sinyalini verdi. Alfano, şubat ayında erken seçim olabileceğini de söyledi.

La Stampa gazetesinin haberinde ise Başbakan Renzi'nin referandum gecesi sonuçlardan büyük hayal kırıklığı duyduğu ve hemen görevinden ayrılıp, bir süre ailesiyle inzivaya çekilmeyi yakın çevresine dile getirdiği belirtildi. Ancak, Renzi'nin, hem ülkeye olan sorumluluklarının hem de partisinden çalışma arkadaşlarının buna engel olduğunu ifade etti.

Gazete, Renzi sonrası kurulacak hükümet için de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Graziano Del Rio, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan ve Senato Başkanı Pietro Grasso'nun adlarının ilk sırada olduğunu yazdı.

La Stampa'daki bir başka haberde de ana muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'nin de Cumhurbaşkanı'na seçim, Anayasa Mahkemesi'ne de bir an önce Italicum olarak anılan seçim yasası üzerine kararını açıklaması için baskı yaptığını yazdı. Ana muhalefetin, seçim yasasının senatoyu kapsayacak şekilde genişletilmesi ve yeni yasayla erken seçime gidilmesinden yana olduğu belirtildi.

-Ülkede seçim yasası sıkıntısı

Öte yandan, ülkede önceki günkü referandumda senato reformunun reddedilmesiyle seçim yasasında ikilik ortaya çıktı.

Reddedilen senato reformu referandumda onaylanmış olsaydı, senatoya halk tarafından üye seçimine gerek kalmayacaktı ve buna uyumlu şekilde formüle edilen Italicum da sadece Temsilciler Meclisi'ne üye seçmeyi öngören şekilde tasarlanmıştı.

Senato reformu veto edilince yasama sistemi ve ona üye seçen eski seçim sistemi de mevcudiyetini korumuş oldu. Dolayısıyla bu da Temsilciler Meclisi için üye seçimini düzenleyen Italicum lie Senato için üye seçimini belirleyen Consulttelum adıyla bilinen iki ayrı sistemin aynı anda var olmasına yol açtı.

Bu arada, Torino, Messina ve Perugia mahkemelerinin, temsilde adalet ilkesi bakımından Anayasa'ya uygun olup olmadığına karar vermesi için Italicum'u Anayasa Mahkemesi'ne taşıması ve yüksek mahkemenin de bugünlerde nihai kararını açıklayacak olması da işleri karmaşık hale getiren bir başka detay olarak öne çıkıyor.

Bu nedenle, Renzi hükümetinin istifasının ardından kurulacak hükümet için en önemli iş, seçim yasasındaki ikilik ve sıkıntıları gidermek olacak. Muhalefet partileri de bu nedenle bir an önce Italicum'un eksiklerinin giderilip, erken seçime gidilmesi çağrısı yapıyor.

Kaynak: AA / Güncel

La Repubblica La Stampa İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title