Haberler

İtalya'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Seçimin yarın yapılacak ilk tur oylaması öncesi öne çıkan bir aday bulunmuyor.

İtalya'da yarın yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ilk tur öncesi siyasi partiler arasında istişareler devam ederken, öne çıkan bir aday henüz bulunmuyor.

14 Ocak'ta görevinden ayrılan 11. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun halefini seçmek üzere yarın seçimin ilk turu için toplanacak Büyük Seçici Meclis'e delege gönderecek siyasi partiler, aday belirlemek için istişarelerini sürdürüyor.

Parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu, alt kanadı Temsilciler Meclisi ile 20 idari bölgeden gelecek 58 üyenin oluşturduğu 1009 üyeli Büyük Seçici Meclis'e, 446 delegeyle en fazla delegeyi iktidardaki Demokrat Parti (PD) gönderecek. PD lideri ve Başbakan Matteo Renzi, bu konuyla ilgili olarak bugün parti içi muhalefet, iktidarın küçük ortağı Yeni Merkez Sağ Partisi'nin lideri Angelino Alfano ve merkez sağın çatı partisi Forza Italia'nın (FI)  lideri Silvio Berlusconi ile görüştü.

Başbakan Renzi'nin, koalisyon ortağı Alfano ile yaptığı görüşmede de belirlenecek ismin teknik bir isim değil, siyasetten gelen bir isim olması üzerinde uzlaştığı kaydedildi.

Alfano'nun ardından Renzi, Büyük Seçici Meclis'te 142 sandalyesi bulunan FI lideri Silvio Berlusconi ile iki saat süren bir görüşme yaptı. Ancak bu görüşmeden üzerinde anlaşılan bir isim çıkmadı. İki liderin, yarın sabah yeniden biraraya geleceği ifade ediliyor.

Renzi'nin ikili görüşmelerinden sonra seçici delegelerine, cumhurbaşkanı seçilebilmek için 3'te 2 çoğunluğun aranacağı ilk 3 turda boş oy atmalarını ve 4. tur seçimin yapılacağı Cumartesi günü seçimi sonuçlandırmaları gerektiğini söylediği basına yansıdı.

Matteo Renzi'nin,"Italicum" olarak anılan yeni seçim tasarısının yasalaşmasında Berlusconi'nin partisi FI ile işbirliği yapmış olmalarının, cumhurbaşkanı için onlardan isim almayı gerektirmediğini ve FI'nin kendilerine yönelik herhangi bir vetosunu kabul etmeyeceklerini söylediği belirtti.

Renzi, cumhurbaşkanı adaylarını, anayasanın garantörü olabilecek, uluslararası camiayı bilen ve tanınan biri olarak tanımladı.

Berlusconi'nin de Renzi ile görüşmesinin ardından kendi partisinin delegelerine yaptığı açıklamada, bir isim belirlemediklerini bununla birlikte kendilerinin Renzi'nin partisi PD'den çıkacak bir adaya yeşil ışık yakmayacağını söylediği ifade edildi.

Muhtemel adaylar

Bu arada, siyasi partilerin görüşmelerinden ortaya net bir isim çıkmazken, kulislerden yansıyan bilgilerde, Anayasa Mahkemesi yargıçlarından 73 yaşındaki Sergio Materella ile yine Anayasa Mahkemesi yargıcı olan bir dönem başbakanlık da yapmış olan 77 yaşındaki Giuliano Amato ismi ön plana çıkmaya başladı.

Merkez sağ lideri Berlusconi'nin, Amato ismi üzerinde durduğu, Başbakan Renzi'nin ise Matarella ya da Torino Belediye Başkanı Piero Fassino'nun ismini gündeme getirdiği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı adayları arasında adı geçen tek kadın ise Renzi'nin partisinden senatör Anna Finocchiario.

Muhalefetten farklı aday önerileri

İktidar partisiyle herhangi bir işbirliğine gitmeyeceğini daha önce açıklayan eski komedyen Beppe Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi ise 2 sene önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi yine adayını sosyal medya üzerinden belirleyecek.

Parti, aralarında iktidardaki PD'nin eski genel sekreteri Pierluigi Bersani, Romano Prodi gibi isimlerin yanı sıra Raffaele Cantone, Lorenza Carlassare, Nino Di Matteo, Ferdinando Imposimato, Elio Lannutti, Paolo Maddalena, Salvatore Settis ve Gustavo Zagrebelsky isimlerini oylamaya sunacak. 5 Yıldız Hareketi, bu isimlerden en çok oy alanı parti adayı olarak sunacak ve partinin seçici delegeleri de o isim için oy verecek.

Bu arada, cumhurbaşkanı seçiminin başlamasından önce 5 Yıldız Hareketi'nden 10 parlamenterin partiden ayrılması, partinin elini zayıflattı.

Muhalefetteki sandalye sayısı az olan partilerden aşırı sağcı Kuzey Birliği Partisi'nin lideri Matteo Salvini ile İtalya'nın Kardeşleri Partisi lideri Giorgia Meloni, gazeteci yazar Vittorio Feltri'yi ortak aday gösterme kararı aldı.

Seçim süreci yarın başlıyor

Ülkede yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi için parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Temsilciler Meclisi üyesi 630 milletvekili, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör, 20 idari bölgeden 58 temsilci ve hayat boyu senatörlerin katılımıyla oluşan toplamda bin 9 üyeli "Büyük Seçici Meclis"i, cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turu için yarın TSİ 16.00'da toplanmaya çağırdı.

Yarın başlayacak seçim sürecinde ilk tur oylama da yapılacak. İlk turdan sonuç alınamazsa 30 Ocak Cuma günü ikinci ve üçüncü tur, 31 Ocak cumartesi günü ise dördüncü tur oylama yapılacak.

"Büyük Seçici Meclis"te yapılacak seçimde, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk üç turda 3'te 2 çoğunluk sayısı olan 673 oy, dördüncü turdan itibaren ise salt çoğunluk olan 505 oy gerekiyor. - Roma

Kaynak: AA / Güncel

Silvio Berlusconi Anayasa Mahkemesi Demokrat Parti İtalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title