Haberler

İtalya Başbakanı'ndan, Türkiye-Ab İlişkilerinde İnsan Hakları ve Basın Özgürlüğünün Önemi Uyarısı

Esma Çakır - Roma / DHA

İTALYA Başbakanı Matteo Renzi, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki diyalogun açık olduğunu, ancak bunun insan hakları ve basın özgürlüğü beklentilerinden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini vurguladı. Başbakan Matteo Renzi, mülteci krizinin ele alındığı Avrupa Birliği (AB)-Türkiye zirvesi öncesi Brüksel'de İtalyan gazetecilere açıklamalarda bulundu. MİT TIR'ları davası kapsamında tutuklanan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün cezaevinden AB liderlerine yazdığı mektubu hatırlatan Renzi, "Diğer meslektaşlarım gibi ben de, tutuklanan iki gazetecinin bize gönderdiği bu mektubu yanımda götürüyorum" dedi.

İnsan hakları, basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin, AB için yüksek önemde olduğunu söyleyen Renzi, "AB olarak uzun zamandır birçok ülke üzerinde büyük yatırımlar yapıyoruz. Doğal olarak hiçbirimiz hiçbir şey yokmuş gibi davranmıyoruz (Türkiye konusunda). Arkadaşım, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AB ile olan bu karşılıklı ilişkiler ve diyalogda, insan hakları beklentilerimizden ödün vermediğimizi çok iyi bildiklerine inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye ile diyalog kapılarını açık tutmanın, İtalya'nın tarihi bir pozisyonu olduğunu söyleyen Renzi, "Ancak insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi de bizim için yüksek derecede öneme sahiptir" dedi.

AB liderleri, Türkiye ile masaya oturarak, Avrupa'ya olan göç akınını önlemeyi hedeflerken, bu ülkedeki insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerine ses çıkarmamakla suçlanıyordu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Esma Çakır Türkiye İtalya Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title