Haberler

İşyerleri Doktor ve İş Güvenliği Uzmanı Bulunduracak

İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Temmuz tarihi itibariyle resmi olarak başlıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Temmuz tarihi itibariyle resmi olarak başlıyor. İşletmeler bu tarihten itibaren bir kişi dahi çalıştırsa bile iş sağlığı ve güvenliği hizmeti satın alacak.

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, 1 Temmuz'dan itibaren az tehlikeli ve 50'den az çalışanı olan kamu, özel tüm iş yerlerine iş güvenliği uzmanı, Tıp Fakültesi mezunu iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu geldiğini ve uygulamanın 1 Temmuz'da, başlayacağını, işverenlerin Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) hizmet alabileceğini söyledi.

İş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında, iş sağlığı ve güvenliği kanununun çıkarıldığını dile getiren Köksal,"Her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerleri az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılarak işletmelere, zorunlu uygulama için geçiş süresi tanındı. 50 kişinin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için hekim ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu, 2014'ün Ocak ayında başlamıştı. Bundan böyle manavından fırınına, pastanecisinden taksicisine, mobilyacısından giyim eşyası satanlara kadar işletmeler, bir kişi bile çalıştırsa iş güvenliği uzmanı ve doktor bulundurmak zorunda olacaklar. Kanunda öngörülen geçiş sürecinin son aşaması da 1 Temmuz'da tamamlanıyor ve bu tarihten itibaren ister kamu olsun ister özel, az tehlikeli ve 50'den az çalışanı olan tüm işyerleri için zorunluluk başlıyor. Böylece, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'da resmen uygulamaya girmiş oluyor."dedi.

Yeni düzenlemede 10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine bazı esneklikler de tanındığını vurgulayan Köksal, işverenin kendisi yada görevlendireceği bir kişinin gerekli eğitimleri alması halinde işe giriş, periyodik muayeneler, tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendilerinin de yürütebileceğini kaydetti. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beşir Köksal Sivas Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title