Haberler

İsviçre'nin Resmi Olmayan Başkenti Zürih

UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanşında Grasshoppers ile Fenerbahçe arasında oynanacak maça ev sahipliği yapacak İsviçre'nin Zürih şehri, ülkenin ekonomik ve kültürel başkenti olarak ön plana çıkıyor.

EMRAH OKTAY - UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanşında Grasshoppers ile Fenerbahçe arasında oynanacak maça ev sahipliği yapacak İsviçre'nin Zürih şehri, ülkenin ekonomik ve kültürel başkenti olarak ön plana çıkıyor.

Grasshoppers-Fenerbahçe maçı, İsviçre'nin en büyük kendi olan Zürih'deki Letzigrund Stadı'nda yapılacak. Mücadeleye ev sahipliği yapacak Zürih, tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra birçok özelliğe de sahip.

Deniz seviyesinden 408 metre yüksekte Zürih Gölü'nün kuzey kıyısında, Alp dağlarına 30 kilometre uzaklıktaki Zürih kenti, coğrafi olarak birçok güzelliği barındırıyor. Limmat Nehri'nin Zürih Gölü ile birleştiği bölgede yer alan kentin batı ve doğusu ağaçlı tepelerle çevrili. Şehrin kuzeyinde ise geniş tarım arazilerinin yer aldığı İsviçre Platosu uzanıyor. Zürih şehri, 91,88 kilometre karelik alan kaplarken, bu alanın 4,1 kilometre karesini Zürih Gölü oluşturuyor.

Toplam 26 kantondan oluşan İsviçre'nin 1,83 milyonluk nüfusuyla en kalabalık yerlerinden biri olan Zürih Kantonu'nun başkenti olan Zürih kentinin nüfusu, yaklaşık 400 bin kişi. Zürih, bu bakımda İsviçre'nin en büyük kenti olsa da şehirde yaşayanların üçte birinin İsviçre vatandaşı olmaması dikkati çekiyor. İsviçrelilerin yanı sıra Alman, İtalyan ve Portekizlilerin de yoğun olarak yaşadığı Zürih'te resmi dil Almanca.

Ulaşım ağı gelişmiş

Düz bir alanda kurulu olan Zürih kentinde toplu taşıma ağı üst düzeyde.

Nüfusun az olması ve coğrafi yapının elverişliliği nedeniyle hemen hemen şehrin her caddesinde raylı sistem taşımacılık yapılıyor. Toplu ulaşımın gelişmiş olması nedeniyle kişisel araç kullanımının az olduğu şehirde taksiler de ulaşımda çok fazla yer kaplamıyor.

Şehrin her yerine ulaşan tramvay hatları sayesinde şehir içi ulaşım çok rahat bir şekilde yürütülüyor.

Sosyal hayatın vazgeçilmezi bisikletler

Birçok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılan bisikletler, Zürih'te de günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden biri.

Şehirde genellikle kadınların kullandığı bisikletler, trafiğin ayrılmaz bir parçası durumunda. Spor amaçlı kullanılan bisikletler, ayrıca düz bir coğrafyada yer alan Zürih'te şehir için ulaşımın önemli bir parçası konumunda.

Zürih'te bisikletler için ayrılmış birçok park yeri bulunurken, şehrin tüm cadde ve sokaklarında bisiklet yollarının ayrılmasına da özen gösterilmiş.

FIFA'nın merkezi Zürih'te

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin merkezi (FIFA) Zürih kentinde yer alıyor.

İsviçre, uluslararası alandaki tarafsız duruşu sayesinde birçok önemli kurum ve kuruluşa ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ile Birleşmiş Milletlerin ikinci büyük merkezi olan Milletler Sarayı da İsviçre'de bulunuyor.

Birleşmiş Milletlerin merkezi burada bulunmamasına rağmen İsviçre, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Mülteciler için Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Dünya Ticaret Örgütü de dahil olmak üzere 200 kadar uluslararası örgüte ev sahipliği yapıyor.

Birçok uluslararası spor organizasyonu ve federasyonu da İsviçre'de bulunuyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Lozan'da, Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Cenevre'de, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Nyon'da bulunurken, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) Zürih'de yer alıyor.

Letzigrund Stadı

Karşılaşmanın oynanacağı Letzigrund Stadı, 26 bin 500 taraftar kapasiteli.

Zürih'de bulunan ve 1925 yılında açılan statta, İsviçre Süper Lig takımı Grasshoppers ile ikinci lig ekibi FC Zürich iç saha maçlarını oynuyor. Tek katlı olan tribünlerinin üstü kapalı olan stat, şehirde merkezi konumda bulunuyor. Şehrin dokusuyla uygun görünen stadın büyük bölümü zeminden aşağıda yer alıyor.

Statta futbol maçlarının yanı sıra atletizm müsabakaları da yapılıyor. Doğal çim olan sahanın etrafında bulunan atletizm pisti, tribünleri sahadan uzaklaştırıyor.

Kaynak: AA / Spor

Letzigrund Stadı Fenerbahçe İsviçre Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title