Haberler

İsveçli Savcılardan Assange'ın Sorgulanması İçin Yeni Girişim

İsveçli savcılar, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın cinsel taciz suçlamasıyla ilgili ifadesinin Londra'da alınması için yeni bir girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

İsveçli savcılar, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın cinsel taciz suçlamasıyla ilgili ifadesinin Londra'da alınması için yeni bir girişimde bulunmaya hazırlanıyor. İsveç savcılığının internet sitesinde yer alan açıklamada, yaklaşık üç yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde kalan Assange'ın ifadesinin İsveçli savcılar tarafından alınmasına yönelik ilk başvurunun Ekvador tarafından reddedildiği hatırlatıldı. Savcılığın yeni bir öneri hazırlayarak Ekvador Başsavcılığına ileteceği ifade edilen açıklamada, Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'nun (UNGWAD), Assange'ın "kanunsuz gözaltı" şikayetini haklı bulduğu karara da değinildi.

Açıklamada, "UNGWAD kararı, savcılığın Assange hakkında önceden aldığı kararları etkilemeyecek" ifadesi kullanıldı.İngiltere'de bulunduğu dönemde, hakkında İsveç'e iade kararı çıkmasının ardından 19 Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınan Assange, o tarihten bu yana diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor. Sağlığından zaman zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına cinsel taciz ve tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Londra Büyükelçiliği Birleşmiş Milletler Julian Assange İsveç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title