Haberler

İsveçli Bakan Kulu'da Fahri Konsolosluğu Açtı

İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, fahri konsolosluk açılışı ve bir dizi ziyaretler için Konya’nın Kulu ilçesine geldi.

İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, fahri konsolosluk açılışı ve bir dizi ziyaretler için Konya’nın Kulu ilçesine geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile birlikte Kulu'ya gelen Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Kulu Belediye binasındaki fahri konsolosluğun açılışını gerçekleştirdi.

Açılış törenine, İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Yurtdışı Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ve davetliler katıldı. Açılış öncesi gerçekleştirilen toplantıda konuşan İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Kulu’nun İsveç için çok önemli olduğunu belirterek, “Kulu’nun ve Kulu’dan gelen Türklerin İsveç için önemini öğrendim. İlk gelenler belki uzun süre kalmayı düşünmüyorlardı. Geri dönmeyi düşünüyorlardı. Ancak daha sonra aileler de İsveç’e yerleşti.

Orada bir topluluk oluşturdular. Ben şimdi buraya gelmekten çok mutluyum. 60’lar ve 70’lerde buradan İsveç’e gelenler bugünün refah toplumu olan İsveç’in kurulumunda çok büyük katkılar sağlamışlardır. Kulu’dan İsveç’e gelen Türkler, İsveç’in biraz daha iyi olması, biraz daha zenginleşmesine çok büyük katkıları oldu. Onun için teşekkür ediyorum. Globalleşen dünyada ülkelerin birbirleri ile olan ilişkilerini kuvvetlendirmesi gerekmektedir. Türkiye ve İsveç’in ilişkilerinin kuvvetlenmesinde Kulu çok önemli bir yer almıştır. Şu anda İsveç’te yaşayan Kululuların İsveç’te yaşamlarına devam etmesini istiyorum. Türkiye ile İsveç’in zaten var olan kuvvetli köprülerini daha da kuvvetli olmasını sağlasın” dedi.

"İSVEÇ, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE CİDDİ DESTEK VERDİ"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ise, İsveç’in Türkiye’nin AB üyeliğinde ciddi destek verdiğini belirterek, “Kulu’da böyle bir fahri konsolosluğu açmak çok enteresan. Kulu’nun nüfusundan çok daha fazla Kululu şu anda İsveç’te yaşıyor. Bu ilginç bir durum. Aslında dünyanın hiçbir ülkesinde de böyle bir durumla bugüne kadar karşılaşılmamıştır. Ama bizim bundan yararlanmamız lazım. Bizim İsveç ile çok özel ve önemli ilişkilerimiz var. Biliyorsunuz çok uzun yıllardır biz Avrupa Birliği’ne girmek için çalışıyoruz. Aday ülkeyiz, müzakere yapan bir ülkeyiz ve çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. Ama İsveç bugüne kadar bize AB girişimizde hep destek verdi. Siyasi ve ekonomik destek verdi. Bugün de bu destek devam ediyor. Üç ülke, Brezilya, İsveç ve Türk Dışişleri Bakanları kendi aralarında güçlü bir mekanizma oluşturmuşlar. Bu mekanizmada belli aralıklarla bir araya geliyorlar.

Dünya konularını görüşüyorlar. Özellikle Türkiye’nin AB’ye girişi ile ilgili konuları görüşüyorlar. Dolayısı ile burada bir konsolosluk açılmasının bu ilişkileri ben daha ileriye götüreceğini tahmin ediyorum. Geçtiğimiz yıl sayın Cumhurbaşkanımız İsveç’i ziyaret etti. Sayın Başbakanımız yine ziyaret etmişti. Böylelikle ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunuldu. Ekonomik ilişkilerimiz çok gelişiyor. Aslında 10 milyondan daha az bir nüfusu var İsveç’in. Ama bizim ticaretimiz her geçen gün daha da artıyor. Şunu söyleyebilirim ki, 2006 yılında 2,5 milyar dolar bir ticaretimiz vardı. Bugün itibari ile 3.1 milyar dolara çıktı ticaretimiz. Önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek” şeklinde konuştu.

Programda konuşan Yurtdışı Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül ise, Türkiye’nin ve İsveç’in çok köklü bir tarihe sahip olduğunu belirterek, “Kulu çok köklü bir tarihe sahip. İsveç de çok köklü bir tarihe sahip bir ülke. Geçmişten bugüne Türkiye İsveç ilişkileri hakikaten dostlukla gelen ilişkiler. Türkiye’ye Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde İsveç’in yakın desteklerini görüyoruz” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise, İsveç’te Kulu ve Mardinlilerin yoğunlukla bulunduğunu belirterek, “İsveç’e gittiğimde Kulu’daki potansiyelin ne kadar çok olduğunu anlamış oldum. Çünkü İsveç’te Kulu ve Mardinli hemşehrilerimiz yoğunlukta. Yüzde 50-50 gibi diyebiliriz. Tabii ki bizler artık geldiğimiz son dönemlerde dünyada sınırların kalktığına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kulu Fahri Konsolosluğu görevine getirilen Erdal Akdeve ise, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilere dikkat çekerek, “Son 10 yıldır çok ciddi bir değişim var. Ben oraya ilk gittiğimde Türkiye’den gelen öğrenci sayısı azdı ama son 10 yılda ciddi bir gelişme var” dedi.

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ise, konsolosluğun açılmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, “Böylelikle Türkiye başta olmak üzere Kulu’nun da İsveç ile olan ilişkileri daha da kuvvetlenmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

Programın ardından İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Kulu Fahri Konsolosluğu’na atanan Erdal Akdeve’ye İsveç Konsolosluğu amblemi olan tabloyu verdi. Daha sonra Kulu Belediye Başkanlığı binası içindeki konsolosluğun açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve diğer protokol üyeleri birlikte kesti. Ardından İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Belediye Başkanı Ahmet Yıldız’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette bakan ve belediye başkanı karşılıklı olarak birbirlerine hediye ve plaket verdi.

Daha sonra İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve diğer protokol üyeleri ile birlikte Yeni Mahalle’de bulunan ve yıllar önce suikast sonrası ölen İsveç Başbakanı Olof Palme’nin adının verildiği parkı ziyaret etti. Bakan Ullenhag, buradan Karacadağ Mahallesi'ne geçerek, İsveç’te doktor iken hastalık sonucu ölen 35 yaşındaki Dr. Orhan Kılınçalp’in dedesi İdris Kılınçalp ve babası Mahmut Kılınçalp'i evlerinde ziyaret ederek başsağlığı dileğinde bulundu ve üzüntülerini dile getirdi. Ullehag ve beraberindeki heyet Tavşançalı Mahallesi'ni de ziyaret etti.

ÖMER KELEŞ - YASİN CAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Konya İsveç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title