Haberler

İstiklal Marşının Kabul Edilme Günü Saü'de Kutlandı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Türk Dili Bölüm Başkanlığı ve SAÜ Vakfı Özel Okulları tarafından İstiklal Marşı'nın kabulünün 96'ncı yılı dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan etkinliğe SAÜ Vakfı Özel Okulları Tarih Öğretmeni İsmail Şen ve SAÜ Vakfı Özel Okulları Edebiyat Öğretmeni Kadir Yağız konuşmacı olarak katıldı. 'İstiklal Marşı'nın Kabul Edilme Günü' başlıklı etkinlikte SAÜ Vakfı Özel Okulları öğrencileri, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine, Bülbül ve Zulmü Alkışlayamam adlı şiirlerini seslendirdiler.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatı hakkında bilgi veren SAÜ Vakfı Özel Okulları Tarih Öğretmeni İsmail Şen, "Akif, İstanbul Fatih'de doğdu. Babası Tahir Efendi, annesi ise Şerife Hanım idi. İlkokulu Mahalle Mektebinde okudu. Lise'ye Mülkiye Mektebinde başladı. Ancak babası Tahir Bey'in vefatı ve evlerinin yanması ile beraber hemen mezun olup işe başlayabileceği Halkalı Baytar Mektebi'ne geçti. Oradan mezun olduktan sonra Anadolu'da ve Şam'da memurluk yaptı" dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un edebi ve siyasi yönlerine de değinen İsmail Şen, "Türkçe, Fransızca, Arapça ve Farsça dillerine çok iyi şekilde hakim idi. Dindar ve entelektüel bir kişiliği vardı. İttihat ve Terakki Partisi'ne üyeliği vardı. Şiirleri Sırad-ı Müstakim dergisinde yayımlandı. Daha sonra halka zulüm ettiği düşüncesi ile İttihat ve Terakki Partisi'nden ayrıldı. Halkı uyandırmak adına birçok camide vaaz verdi. Balkan Savaşları döneminde askere moral olsun diye 10 kıtalık Cenk Marşı'nı yazdı. Akif, 24 Nisan 1920'de Ankara'ya gitti ve 5 Haziran 1920 tarihinde de TBMM'de milletvekili oldu. Mısır'da Mısır Üniversitesinde Türk Dili hocalığı yaptı" ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif'in dini kimliği ve İstiklal Marşı hakkında bir konuşma yapan SAÜ Vakfı Özel Okulları Edebiyat Öğretmeni Kadir Yağız, "Akif dindar bir kişilikti. Babası Tahir Efendi ehl-i sünnet birisiydi. Ayrıca Akif 6-8 ay gibi kısa bir zamanda Kuran'ı-Kerim'i hıfz etmiştir. Mehmet Akif İstiklal Marşı'nda dergah da yazdı. Kuran'ı-Kerim'i çok iyi bildiği için İstiklal Marşı'nı da bu doğrultuda yazmıştır. İstiklal Marşı için 'o yazılmamış, Akif'e yazdırılmıştır' denilir. Mehmet Akif İstiklal Marşı'nı, marşta da geçtiği gibi Hakk'a tapan bir millete yazmıştır" diye konuştu.

Programın sonunda SAÜ Vakfı Özel Okulları öğretmenlerine Sakarya Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanlığı tarafından hediyeleri takdim edildi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sakarya Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy İsmail Şen Çanakkale Yerel Haberler

title